maandag 27 augustus 2012

Pensioenkorting? Vind ik niet leuk.

Alexander Pechtold zei zaterdag dat Nederland niet zit te wachten op een rechts kabinet en ook niet op een links kabinet. Hij bedoelt natuurlijk dat D66 niet zit te wachten op de twee varianten die het zonder de club van Pechtold af kunnen.
Nederland is toe aan een stabiel kabinet om orde op zaken te stellen en te hervormen, zei Xander ook nog. Wat D66 onder 'stabiliteit' verstaat lijken we echter eerder als 'stilstand' te moeten begrijpen. De pensioenleeftijd moet sneller omhoog, hebben we Pechtold de laatste jaren uitentreuren horen betogen. Maar wat leert het verkiezingsprogramma van de 66'ers? AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 in 2021. Daarna laten meestijgen met levensverwachting.
In 2021. Dan hebben we inmiddels alweer drie kabinetten gehad.
Of zes, in het huidige tempo.
Dat gemier met die pensioenleeftijd. Nu een maandje erbij, dan over een paar jaar weer een paar weekjes langer doorwerken. Dat zet toch geen zoden aan de dijk. Zeg toch gewoon: AOW-leeftijd blijft 65, zoals de PVV of de SP, of we doen er meteen een of meerdere jaren bij. Dat is hervormen.
En 'meestijgen met de levensverwachting', nog zoiets. Wat wil dat zeggen? Levensverwachting heeft in niet onbelangrijke mate te maken met wat we kunnen en willen doen om mensen langer in leven te houden, niet om ze arbeidsproductief te houden.
Bovendien worden vrouwen gemiddeld 3,9 jaar ouder dan mannen. Moeten vrouwen dan vier jaar langer doorwerken dan mannen? Het zou wel de kroon op de emancipatie zijn.
De pensioenen staan nu al onder druk. De dekkingsgraad van menig fonds heeft het kritieke punt bereikt.  Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) heeft gewaarschuwd voor een pensioenkorting van 15%. De dekkingsgraad van het fonds is zo laag dat het niet meer voldoende geld in kas heeft om de gepensioneerden hun zuurgespaarde centen uit te keren.
Het ABP klaagt over de ongunstige rekenmethode waarmee de rente wordt berekend. Maar naar nu blijkt heeft het fonds zélf veel geld verspeeld omdat het heeft belegd in aandelen Facebook. Facebook! Wat zijn dat voor koekenbakkers die bij het ABP het geld beheren?! Hebben ze mijn premies misschien ook in CU2 gestoken? In Hyves? In ICQ?
Zulke hypes hebben een korte looptijd, volgen elkaar in ijltempo op, als trainers van Chelsea. Facebook houdt het al iets langer vol maar kondigde zelf het einde aan door naar de beurs te gaan. Ik vul nooit een toto in omdat voorspellen niet bepaald mijn sterkste kant is, maar dat met de beursgang van Facebook dan toch de neergang van deze netwerksite was ingezet, kon zelfs ik nog wel op een briefje geven. Als iets wat werkt naar de beurs gaat, dan is het over met de pret, dat snapt elke boerenlul nog wel.
Pannenkoeken als Alexander Klöpping en Danny Mekic, die hun bestaansrecht ontlenen aan oeverloos leuteren over hoe geweldig en revolutionair en mensheidbevrijdend de asociale media wel niet zijn, hebben de beleggers bij het ABP een vette worst voorgehouden. Die begint inmiddels aardig te schimmelen.
Ik krijg gemiddeld zo'n vierendertig keer per dag de vraag - het is eerder kritiek - wanneer ik nou eens op Facebook ga.
Daar kan nu natuurlijk geen sprake meer van zijn. Als ik nu op Facebook ga, moet ik later nóg langer doorwerken, daar komt het zo'n beetje op neer.
Dan stem ik op 12 september nog liever op Alexander Pechtold, dan loopt het niet zo'n vaart.

zaterdag 25 augustus 2012

Zeven dagen lang (125)

19 t/m 25 augustus

ZONDAG Kapseltje
Logisch dat Ajax de Zweedse aanvaller Tobias Sana heeft aangetrokken. Frank de Boer had immers nog wat goed te maken na zijn ongelukkige opmerkingen over homo's in de voetballerij.

MAANDAG Zoek de leider
Emile Roemer als premier zou een ramp zijn voor ons land, waarschuwt menigeen.
Eerlijk gezegd zit er dit keer werkelijk geen enkele lijsttrekker bij die geschikt lijkt voor dit ambt...

DINSDAG Home
Weer thuis van vakantie, de tv aan, en het eerste wat ik zie is het hoofd van Thijs van de Brink. Oost, west, Thijs best.

WOENSDAG Historiën
Aanrader: de serie '125 jaar voetbal in Nederland' van Frans van den Nieuwenhof in VI. Elke woensdag geniet ik van de prachtige verhalen over de doldwaze beginjaren van het voetbal in ons land. Hopelijk worden de losse afleveringen uiteindelijk gebundeld in een boekwerk. Dat zal vast minder goed verkopen dan Gijp en Genee, maar deze verhalen verdienen het in een boek uit te monden.

DONDERDAG Feyenoord-Sparta Praag
Zevert ten Napel: 'Zou Jack Tuyp niet de ideale spits voor Feyenoord zijn?' Helaas was er niemand in de buurt om te zeggen: 'Meneer Ten Napel, gaat u na afloop maar mee met die mannen in witte jassen daar.'

VRIJDAG Pussy Riot (I)
Er is slechts één reden te bedenken om de Pussy Rioters naar een Siberisch strafkamp te sturen, maar dat is dan ook meteen een doorslaggevende reden: aandachtshoer Madonna heeft de zaak schaamteloos misbruikt om publiciteit voor haar eigen versleten artistieke product te genereren.
Als zo'n sekreet zich ineens opdringt als je partner in crime zou ik een enkeltje werkkamp overigens in dankbaarheid aanvaarden.

ZATERDAG Pussy Riot (II)
Het poesjesoproer. Klinkt als de nieuwe roman van Maarten 't Hart.*

donderdag 23 augustus 2012

Zoggels top 100 Nederlandse cabaretiers: 70-61

Het weblog "Zoggel" presenteert zijn hoogst persoonlijke en dus hoogst eigengereide top 100 van Nederlandse cabaretiers. Speelgerechtigd zijn alleen grappenmakers en geinponems die heden ten dage hun humor of poging daartoe op de bühne of op de beeldbuis brengen of dat in de voorgoed voorbije levensdagen van ondergetekende hebben gedaan. Jammer maar helaas dus voor Eduard Jacobs, Alex de Haas, Wim Kan, Toon Hermans e tutti quanti. Vlamingen mochten meedoen als ze ook in Nederland bekend zijn, dat wil zeggen: als ik ze ken. Dat geldt overigens voor iedereen in de lijst: ken ik je niet, dan heb je pech. Maar ik ken er wel een boel, zo ben ik dan ook wel weer. Vandaag de nummers 70 t/m 61.

70. Carlo Boszhard
De teksten zijn vaak allerbelabberdst, maar Boszhard heeft qua mimiek, maniertjes en stemgeluid inmiddels al een honderdtal BN'ers en semi-BN'ers overtuigend gepersifleerd. Dat is wel een vermelding in deze lijst waard, naar wij dachten.
69. Owen Schumacher
De mindere helft van het duo Groot & Schumacher. Heeft de grote makke dat hij geen stemmen kan nadoen: elke gepersifleerde BN'er heeft de piepstem van Schumacher zelf. Maar de acteerprestatie is dan weer vaak zó goed dat je je daar nauwelijks aan stoort.
68. Arjen Lubach
Nu we toch met de persiflages bezig zijn: Arjen Lubach is tot op heden de enige die een geloofwaardige Nico Dijkshoorn wist neer te zetten. 'Matthijs, ik zit hier bovon.' Korte versie (1 min.) - Lange versie (2 min.)
67. Sanne Wallis de Vries
Heeft eindelijk bestaansrecht gekregen: door De Vries' Koefnoen-typetje sterven corpsmeisjes hopelijk uit.
66. Eric van Sauers
Eric van Sauers (Utrecht, 18 september 1964) is een Nederlands cabaretier, stand-upcomedian en acteur.
65. Tineke Schouten
Lenie uit de Takkestraat, De Koffiejuffrouw, Andrea Riool. Onschuldig vermaak voor het grauw. Niks mis mee / Niks aan te missen (doorhalen wat niet voor u van toepassing is).
64. Arie en Silvester
Ja, dat was ooit een behoorlijk geestig duo. Maar Arie ging voor de Mediamarkt-geldzak door de knieën en 'won' de prijs voor Meest Irritante Bekende Nederlander in een Reclame. Kan nu nooit meer met een nieuwe show op de planken komen, want je kunt als publiek nooit zeker weten of Arie je niet subliminaal een dvd-recorder probeert aan te smeren.
63. Youp van 't Hek
Koning van de grinnik: je moet vaak een beetje grinniken, maar echt lachen zit er nooit in bij Youp. De enige keer dat het echt leuk leek te worden, toen iemand uit het publiek Youp diste omdat-ie z'n rijbewijs kwijt was en Youp hem even later grandioos terugpakte, toen bleek het doorgestoken kaart. En dat eeuwige gekanker op de kakkers terwijl hij zelf de opperkakker is. Bah. Met z'n bretels. En z'n kutboekjes.
62. Emilio Guzman
Inderdaad het broertje van. Zuipt minder, komt de humor ten goede.
61. Stefan Pop
Met weinig tekst en superieure zelfironie een heersende sketch maken met Theo Maassen als sidekick, Stefan Pop doet 't gewoon: Leo Klaassen. Bekijk vooral ook de aftiteling tot het eind!

zaterdag 11 augustus 2012

Zeven dagen lang (124)

5 t/m 11 augustus

ZONDAG Nederland
Willem-Alexander zegt dat de Nederlandse sporters naar behoren presteren en dat de negatieve stemming dus niet terecht is. Hoe komt hij bij die negatieve stemming? Er is hier echt niemand die klaagt hoor, Wim-Lex.
Eigenlijk is Nederland het ideale land voor de Olympische Spelen. We winnen niet zoveel goud dat je de winnaars niet eens meer uit elkaar kunt houden, zoals de VS of China, maar we zijn ook geen armetierig landje zonder eremetaal. Elke dag zijn er van vroeg tot laat wel Nederlanders in actie, bijna altijd ook als kanshebber of outsider voor een plak, en bovendien in een breed scala van sporten. Soms valt een prestatie tegen, soms weet een atleet te verrassen. In het laatste geval is de vreugde extra groot. Ideaal.

MAANDAG Relatief
Marit Bouwmeester wint zilver, ook al was ze volgens teletekst in het nadeel 'door haar relatief bescheiden gewicht (66 kg)'. De redacteur speelt hier met vuur, dat 'relatief' kan een vrouw al opvatten als dat je haar dik vindt. Je bent best mager voor een dikke, dat idee.

DINSDAG De zigeunernááácht
Non-stop de Olympische Spelen op tv, je krijgt er een beetje het Top 2000-gevoel bij. Inclusief de ergernis van steeds weer dezelfde reclames tussendoor. Ik heb Frans Bauer nu al honderdzesendertig keer horen zeggen dat hij graag een eurootje van de diesel af wil.

WOENSDAG Spektakel
Het IOC wil alleen nog maar snelle, spectaculaire sporten die ook de jeugd enthousiasmeren. Met de introductie van de half pipe en het freestyleskiën (winterspelen) en het fietscrossen en kitesurfen (zomerspelen) is die trend duidelijk zichtbaar.
En daarmee worden de kansen op een olympische status voor het driebanden alsmaar kleiner. Dick Jaspers op de Spelen, het blijft een mooie droom.

DONDERDAG Onheilstijding
Dweilorkest "Kleintje Pils" heeft aangekondigd de beide hockeyfinales op te gaan luisteren met hun 'muziek'. Kan iemand daar nog een stokje voor steken?! Het gaat hier om olympische finales! Bloedserieuze topsport die van de spelers optimale focus eist om te presteren. Hoe kan die schijtlollige hoempapa-muziek in godsnaam bijdragen aan een topprestatie?
Muziek is de soundtrack van je leven, heet het. Je zou maar hockeyer zijn en dan als soundtrack bij de belangrijkste wedstrijd uit je leven een dweilversie van 'Het dondert en het bliksemt' hebben...

VRIJDAG Vierdes
Raymon van der Biezen is oppermachtig in de heats en de semifinale van de BMX, maar in de finale wordt hij slechts vierde. Ik ben hier behoorlijk ziek van, maar Bies zelf zegt na afloop dat hij 'tevreden' is.
Het frappeert me dat vrijwel alle atleten die op die smadelijke vierde stek zijn geëindigd daar lang niet zo van balen als ik. Pieter-Jan Postma zwatelde dat hij 'als mens gegroeid' was. Rick van der Ven kon er heel goed mee leven. En d'n Bies is dus ook tevreden.
Zouden die reacties stiekem verklaren waarom deze sporters vierde geworden zijn?

ZATERDAG Bruno!
Louis van Gaal maakte gisteren bekend dat hij Feyenoorder Bruno Martins Indi voor het eerst bij de selectie van Oranje haalt.
Zoggel was het voorbije EK zijn tijd weer eens ver vooruit...:

donderdag 9 augustus 2012

Zoggels top 100 Nederlandse cabaretiers: 80-71

Het weblog "Zoggel" presenteert zijn hoogst persoonlijke en dus hoogst eigengereide top 100 van Nederlandse cabaretiers. Speelgerechtigd zijn alleen grappenmakers en geinponems die heden ten dage hun humor of poging daartoe op de bühne of op de beeldbuis brengen of dat in de voorgoed voorbije levensdagen van ondergetekende hebben gedaan. Jammer maar helaas dus voor Eduard Jacobs, Alex de Haas, Wim Kan, Toon Hermans e tutti quanti. Vlamingen mochten meedoen als ze ook in Nederland bekend zijn, dat wil zeggen: als ik ze ken. Dat geldt overigens voor iedereen in de lijst: ken ik je niet, dan heb je pech. Maar ik ken er wel een boel, zo ben ik dan ook wel weer. Vandaag de nummers 80 t/m 71.

80. Jandino Asparaat
Naar verluidt een pseudoniem van Jan-Derk Aspartaam. Hij is een beetje de Churandy Martina van het Nederlandse cabaret: altijd vrolijk, 24/7 een big smile, komt echter net tekort als de prijzen verdeeld worden. Maar hij blijft blij.
79. Leon van der Zanden
Brabant is sinds Teeuwen en Maassen toch wel de hoofdprovincie van het hedendaagse cabaret. Leon van der Zanden uit Helmond draagt daar echter maar mondjesmaat aan bij. Hij probeert gewoon net iets te hard Hans Teeuwen na te doen: Dolfijn.
78. Klaas van der Eerden
Vrees dat hij toch altijd dat mannetje van het beatboxen zal blijven.
77. Dolf Jansen
Jansen zonder Lebbis is als een worstenbroodje zonder worst: dan blijft er slechts een mager, slap, klef broodje over, kleurloos en smakeloos, nauwelijks weg te slikken. Probeerde het maar eens door het publiek de grappen te laten aanleveren, maar het volk nam hem grandioos in de maling door alleen maar meuk in te sturen.
76. Hans Liberg
Vaste gast in de TV-show van Ivo Niehe, die hem echter elke keer weer vergeet te vragen hoe hij er toch in slaagt jaar in jaar uit volle zalen te trekken met steevast exact dezelfde voorspelbare flauwe flapdrollerij.
75. Pieter Derks
Mocht dit jaar stand-uppen in De Wereld Draait Door. Om de week die voorbij was komisch te becommentariëren en zo. Hij is nog in opleiding zullen we maar zeggen.
74. Ellen Pieters
In Kopspijkers glansrollen als onder anderen Máxima Zorreguieta, Rita Verdonk en Karla Peijs. Desondanks niet zo bekend, ten onrechte.
73. Paul Haenen
Is Bert. Wel een bijzonder type cabaretier bovendien: ook als hij niet verkleed als ds. Gremdaat maar als zichzelf ergens verschijnt speelt hij die rol.
72. Gerard Cox
Niets veroudert zo snel als humor. Daarom is het een hele geruststelling dat over veertig jaar nog steeds Toen was geluk heel gewoon op de buis te zien zal zijn. Want hij blijft ijzersterk: 'Tjonge jonge jonge...'
71. Rien Bekkers
Een van mijn favoriete tonpraters. Als Rinuske Rasmussen, als Rinuske de glazenwasser en natuurlijk als Rinuske de luchtpiloot, op stap met de PSV-selectie - terecht opgenomen op de cd Brabantse Kampioenen 5.

dinsdag 7 augustus 2012

Het Olympisch Gevoel: Fenomenologie van de Olympische sporten

Het leuke van de Spelen is dat je twee weken lang geestdriftig gaat zitten kijken, zeker als er Nederlanders meedingen naar de prijzen, naar sporten die je de andere drie jaar en vijftig weken geen bal interesseren. En daar zitten sporten bij... Echt dat je denkt: hoe kómen ze erop?! Soms ook in positieve zin overigens. Het fenomenologisch genootschap is weer bijeengekomen en heeft van zestien sporten of onderdelen de essentie geformuleerd.

Baanwielrennen, sprint: De intensieve veehouderij onder de olympische sporten. Bruten met bovenbenen waar een klein model judoka in past. Opgepompte plofkippen op hightech fietsen, dat is het. Bijna omvallen van het naar elkaar loeren, dan één rondje doortrekken naar de 70 km/uur, en aan het eind winnen de Engelsen. Wel leuk zijn de afvalrace en als ze achter zo'n solex aan karren (keirin).

Hockey: Ook wel genaamd: voetzoeken. Wie het vaakst de bal tegen de poten van de tegenstander weet te meppen, die wint, dat is het adagium. Bovendien: kerels die twee keer vijfendertig minuten met hun eigen stok in hun handen lopen, wij fenomenologen hebben er niks mee. Vrouwenhockey, daar kijken we liever naar. Ook al kijkt de helft niet graag terug, als u begrijpt wat we bedoelen. (Tik je argeloos iets over een grammaticaal miskleuntje in een Randstad-commercial, krijgt dat bericht ineens honderd keer zoveel hits als het gemiddelde blogbericht hier, allemaal via de zoekterm Maartje Paumen + uweetwel; blijkbaar houdt het de mensen nogal bezig.)

Atletiek, snelwandelen: Het idee alleen al. Wandelen als sport. Wandelen! En dan zo snel mogelijk, maar zonder te rennen. Maar dat doet dus wel iedereen, zoals feilloos aangetoond door de NOS: werkelijk niemand hield minimaal één voet aan de grond tijdens het lopen. En de jury zwaait at random met rode kaarten. Totale willekeur en dus niet waardig om olympisch te zijn.

Judo: Over totale willekeur gesproken. Elkaar bij de panden van het jasje vastgrijpen, dan wordt er op een gegeven moment 'mate' geroepen en krijgt er één een straf voor passiviteit. En als het gelijk blijft beslissen drie stokoude scheidsrechters middels vlaggetjes wie er wint. Nee, judo is alleen leuk als er een vol op z'n rug valt: ippon!

Voetbal: Voetbal op de Spelen is een veredeld vriendschappelijk toernooitje voor de jeugd. Aangevuld met enkele kampoudsten. Zie je opeens spelers van VVV internationaal in actie. Enige reden om voetbal olympisch te houden: Ryan Giggs speelt eindelijk het internationale toernooi dat hem zo gigantisch gegund is.

Kogelstoten: Bij de mannen: dikke mannen die kunnen zeggen dat het allemaal spieren zijn onder een laagje vet. Bij de vrouwen: geen excuus, speenvarkens.

Schieten: Die lui schieten tussen hun hartslagen door! Echt een sport voor koele kikkers dus. Het kleiduivenschieten daarentegen is nogal nep. In 1900 schoten ze nog op echte duiven! Een duif van klei is toch een beetje duf, de springruiters gaan toch ook niet op skippyballen over die hekken heen?

Worstelen: Met je worstbenen uit elkaar een beetje met je worstarmen tegen de tegenstander gaan staan duwen. Tot die ineens wegstapt en je voorover kukelt. Dan weer van voren af aan. En Iran wint alles. Een achterlijke sport wordt geregeerd door een achterlijk land zullen we maar zeggen. Pas als sumoworstelen erbij komt wil ik misschien wel gaan kijken.

Tafeltennis: Het dubbelspel bij tafeltennis: de totale gekte. Zo'n tafel is al niet veel groter dan een bijzettafeltje en dan staan er vier Chinezen als dollen zo'n balletje eroverheen te jagen. Mooiste is als ze ergens vanachter de reclameborden de bal nog langs het net weten te topspinnen.

Turnen: Wel fascinerend, door de mix van krachtpatserij en souplesse, van halsbrekende toeren en technische volmaaktheid. Alleen zie ik nooit waarom de een het nu beter of slechter doet dan de ander. Gelukkig is er Hans van Zetten die al tijdens de oefening feilloos weet te vertellen of het een beetje goed is wat we zien.

Zeilen: Varen, over de woeste baren, in je handen staan de blaren, van dat kut touw. Nee, een tv-sport is dat zeilen niet, je ziet toch voornamelijk een bootje of twaalf kriskras door elkaar heen over de golven stuiteren. Geregeld toont de regie wel een animatie met allemaal lijnen en zo, waaraan je zou moeten kunnen aflezen wat de tussenstand is, maar die klopt eigenlijk nooit. Die onzekerheid houdt het wel spannend, dat dan weer wel.

Paardensport: Ook wel: Hippische sport. Maar allesbehalve een sport van hippies, eerder van en voor de aristocratie en de royalty, getuige deelnemers met namen als Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, Helen Langehanenberg en HRH Prins Abdullah al Saud. Het springen is wél razend spannend om te zien, met die hoeven die constant langs de balken schampen.

Atletiek, 100 meter sprint: Eén machtige explosie van kracht en techniek. Een kleine tien seconden waarin miljarden mensen de adem inhouden. Schitterend. Met die geweldenaar van een Usain Bolt als icoon. Altijd correct en het charisma spat er vanaf. Wel gek, maar leuk gek, en nooit agressief.

Atletiek, steeple chase: Een hindernisbaan, altijd leuk. Jammer dat er niet meer en ook meer gevarieerde hindernissen gebruikt worden, vier balken en een bak water is wel wat zuinigjes.

Boogschieten: Waarom duurt het zo kort? Slechts drie pijlen per deelnemer per set, een wedstrijd kun je in negen pijlen beslissen. Jammer, want toch wel een behoorlijk televisiegenieke sport. Er zit namelijk een dikke seconde tussen het schot en het moment dat de pijl zich in het bord boort, een seconde waarin je de spanning soms tot in je kruin voelt. Ze schieten dan ook met een boogje, daarom heet het ook boogschieten natuurlijk.

Estafette (atletiek en zwemmen): Fascinerend schouwspel om één reden: het wisselen. Bij het zwemmen liggen de kaarten na elke wissel totaal anders, terwijl het zwemmen zelf weinig verschil maakt. Bij atletiek is het nog intenser: in het wisselgedeelte is het een gewoel en gedrang en gedoe van jewelste, en ineens komen daar uit het stof acht lopers op topsnelheid tevoorschijn terwijl er acht achterblijven. Heerlijk.

zaterdag 4 augustus 2012

Zeven dagen lang (123)

29 juli t/m 4 augustus

ZONDAG Top 10
Het EenVandaag Opiniepanel vraagt of de Nederlanders denken dat de top-10-positie die NOC/NSF nastreeft gehaald gaat worden. Een vaak gegeven reactie is dat dat niet realistisch is 'omdat we maar een klein land zijn'. Dat argument hoor je veel te vaak en gaat slechts ten dele op. Belangrijker is te kijken naar de welvaart van een land, en dan mogen we toch wel ambities koesteren.
Overigens denk ik ook niet dat Nederland de top-10 kan halen, echter niet omdat we een klein landje zijn maar omdat er allerlei achterlijke sporten Olympisch zijn, met bovendien tal van subcategorieën, zoals worstelen (18x3 medailles), gewichtheffen (15x3) en boksen (13x3). In die sporten hebben wij geen enkele traditie en dus ook geen toekomst.

MAANDAG 10.9
Nieuwe held: Peter Hellenbrand bij het schieten. Razend spannend, zeker op de livestream zonder commentaar. Na elk schot stijgt Hellenbrand een plek, maar hij grijpt helaas net naast brons.

DINSDAG Nadoen is belangrijker dan winnen
De BBC heeft een leuke applicatie: Welke Olympiër ben jij? Voer je lengte en je gewicht in en zie met welke Olympiër jij fysiek het meest overeenstemt.
Ik ben de Koreaan Youngjun Byun, die deelneemt aan de 20 km hardlopen. Dat moet ik dus ook kunnen. In theorie.

WOENSDAG Jargon
Prachtig hoe sporters soms in een jargon praten dat voor hen volkomen logisch is maar voor ons leken totaal onbegrijpelijk. Zeiler Pieter-Jan Postma: 'Ik dacht ik dat ik rechts aan de buitenkant een vlaag zag, maar die deed niks.' Juist.

DONDERDAG Roeien
Grootste positivo van deze Spelen: de commentator bij het roeien. Als de Nederlandse boot al op onoverbrugbare afstand ligt roept hij nog steeds geestdriftig dat ze nu de glorieuze eindsprint in zullen gaan zetten.

VRIJDAG Twee Ossenaren
Bas Verwijlen is nog maar net begonnen aan zijn Olympisch toernooi of de twitters stromen al vol met woedende reacties. Stuitend arrogant, vreselijk showmannetje, meest irritante sporter ooit, dat niveau. Verwijlen heeft het nodig om te presteren, maar als het tegenzit werkt het tegen hem: in de tweede ronde ontbreekt het hem aan beheersing en geduld om van een achterstand terug te komen.
Rick van der Ven is de absolute tegenpool van Verwijlen. Volledig ontspannen schiet hij zijn pijlen, gemoedelijk glimlachend als hij de roos raakt, maar ook als hij mist. Hij verliest de halve finale op shoot-out, hij verliest de strijd om het brons op shoot-out. Beide keren geeft hij op het moment suprême niet thuis: Van der Ven lacht al voor zijn pijl het bord heeft bereikt. Ook na afloop is hij pijnlijk laconiek.
Bas Verwijlen had iets rustiger moeten zijn, Rick van der Ven juist iets gepassioneerder.

ZATERDAG Namen
De zelf geknutselde filmpjes die de NOS tussen de Olympische wedstrijden door laat zien zijn soms erg vermakelijk. Het filmpje 'met name', over rare namen van deelnemers, is uiteraard mijn persoonlijke favoriet.
Nog een aanvulling daarop. In het damesdubbel bij het badminton komt het Deense koppel Alex Bruce en Michelle Li uit. Inderdaad: Bruce/Li.