donderdag 9 augustus 2012

Zoggels top 100 Nederlandse cabaretiers: 80-71

Het weblog "Zoggel" presenteert zijn hoogst persoonlijke en dus hoogst eigengereide top 100 van Nederlandse cabaretiers. Speelgerechtigd zijn alleen grappenmakers en geinponems die heden ten dage hun humor of poging daartoe op de bühne of op de beeldbuis brengen of dat in de voorgoed voorbije levensdagen van ondergetekende hebben gedaan. Jammer maar helaas dus voor Eduard Jacobs, Alex de Haas, Wim Kan, Toon Hermans e tutti quanti. Vlamingen mochten meedoen als ze ook in Nederland bekend zijn, dat wil zeggen: als ik ze ken. Dat geldt overigens voor iedereen in de lijst: ken ik je niet, dan heb je pech. Maar ik ken er wel een boel, zo ben ik dan ook wel weer. Vandaag de nummers 80 t/m 71.

80. Jandino Asparaat
Naar verluidt een pseudoniem van Jan-Derk Aspartaam. Hij is een beetje de Churandy Martina van het Nederlandse cabaret: altijd vrolijk, 24/7 een big smile, komt echter net tekort als de prijzen verdeeld worden. Maar hij blijft blij.
79. Leon van der Zanden
Brabant is sinds Teeuwen en Maassen toch wel de hoofdprovincie van het hedendaagse cabaret. Leon van der Zanden uit Helmond draagt daar echter maar mondjesmaat aan bij. Hij probeert gewoon net iets te hard Hans Teeuwen na te doen: Dolfijn.
78. Klaas van der Eerden
Vrees dat hij toch altijd dat mannetje van het beatboxen zal blijven.
77. Dolf Jansen
Jansen zonder Lebbis is als een worstenbroodje zonder worst: dan blijft er slechts een mager, slap, klef broodje over, kleurloos en smakeloos, nauwelijks weg te slikken. Probeerde het maar eens door het publiek de grappen te laten aanleveren, maar het volk nam hem grandioos in de maling door alleen maar meuk in te sturen.
76. Hans Liberg
Vaste gast in de TV-show van Ivo Niehe, die hem echter elke keer weer vergeet te vragen hoe hij er toch in slaagt jaar in jaar uit volle zalen te trekken met steevast exact dezelfde voorspelbare flauwe flapdrollerij.
75. Pieter Derks
Mocht dit jaar stand-uppen in De Wereld Draait Door. Om de week die voorbij was komisch te becommentariëren en zo. Hij is nog in opleiding zullen we maar zeggen.
74. Ellen Pieters
In Kopspijkers glansrollen als onder anderen Máxima Zorreguieta, Rita Verdonk en Karla Peijs. Desondanks niet zo bekend, ten onrechte.
73. Paul Haenen
Is Bert. Wel een bijzonder type cabaretier bovendien: ook als hij niet verkleed als ds. Gremdaat maar als zichzelf ergens verschijnt speelt hij die rol.
72. Gerard Cox
Niets veroudert zo snel als humor. Daarom is het een hele geruststelling dat over veertig jaar nog steeds Toen was geluk heel gewoon op de buis te zien zal zijn. Want hij blijft ijzersterk: 'Tjonge jonge jonge...'
71. Rien Bekkers
Een van mijn favoriete tonpraters. Als Rinuske Rasmussen, als Rinuske de glazenwasser en natuurlijk als Rinuske de luchtpiloot, op stap met de PSV-selectie - terecht opgenomen op de cd Brabantse Kampioenen 5.

Geen opmerkingen: