zaterdag 4 augustus 2012

Zeven dagen lang (123)

29 juli t/m 4 augustus

ZONDAG Top 10
Het EenVandaag Opiniepanel vraagt of de Nederlanders denken dat de top-10-positie die NOC/NSF nastreeft gehaald gaat worden. Een vaak gegeven reactie is dat dat niet realistisch is 'omdat we maar een klein land zijn'. Dat argument hoor je veel te vaak en gaat slechts ten dele op. Belangrijker is te kijken naar de welvaart van een land, en dan mogen we toch wel ambities koesteren.
Overigens denk ik ook niet dat Nederland de top-10 kan halen, echter niet omdat we een klein landje zijn maar omdat er allerlei achterlijke sporten Olympisch zijn, met bovendien tal van subcategorieën, zoals worstelen (18x3 medailles), gewichtheffen (15x3) en boksen (13x3). In die sporten hebben wij geen enkele traditie en dus ook geen toekomst.

MAANDAG 10.9
Nieuwe held: Peter Hellenbrand bij het schieten. Razend spannend, zeker op de livestream zonder commentaar. Na elk schot stijgt Hellenbrand een plek, maar hij grijpt helaas net naast brons.

DINSDAG Nadoen is belangrijker dan winnen
De BBC heeft een leuke applicatie: Welke Olympiër ben jij? Voer je lengte en je gewicht in en zie met welke Olympiër jij fysiek het meest overeenstemt.
Ik ben de Koreaan Youngjun Byun, die deelneemt aan de 20 km hardlopen. Dat moet ik dus ook kunnen. In theorie.

WOENSDAG Jargon
Prachtig hoe sporters soms in een jargon praten dat voor hen volkomen logisch is maar voor ons leken totaal onbegrijpelijk. Zeiler Pieter-Jan Postma: 'Ik dacht ik dat ik rechts aan de buitenkant een vlaag zag, maar die deed niks.' Juist.

DONDERDAG Roeien
Grootste positivo van deze Spelen: de commentator bij het roeien. Als de Nederlandse boot al op onoverbrugbare afstand ligt roept hij nog steeds geestdriftig dat ze nu de glorieuze eindsprint in zullen gaan zetten.

VRIJDAG Twee Ossenaren
Bas Verwijlen is nog maar net begonnen aan zijn Olympisch toernooi of de twitters stromen al vol met woedende reacties. Stuitend arrogant, vreselijk showmannetje, meest irritante sporter ooit, dat niveau. Verwijlen heeft het nodig om te presteren, maar als het tegenzit werkt het tegen hem: in de tweede ronde ontbreekt het hem aan beheersing en geduld om van een achterstand terug te komen.
Rick van der Ven is de absolute tegenpool van Verwijlen. Volledig ontspannen schiet hij zijn pijlen, gemoedelijk glimlachend als hij de roos raakt, maar ook als hij mist. Hij verliest de halve finale op shoot-out, hij verliest de strijd om het brons op shoot-out. Beide keren geeft hij op het moment suprême niet thuis: Van der Ven lacht al voor zijn pijl het bord heeft bereikt. Ook na afloop is hij pijnlijk laconiek.
Bas Verwijlen had iets rustiger moeten zijn, Rick van der Ven juist iets gepassioneerder.

ZATERDAG Namen
De zelf geknutselde filmpjes die de NOS tussen de Olympische wedstrijden door laat zien zijn soms erg vermakelijk. Het filmpje 'met name', over rare namen van deelnemers, is uiteraard mijn persoonlijke favoriet.
Nog een aanvulling daarop. In het damesdubbel bij het badminton komt het Deense koppel Alex Bruce en Michelle Li uit. Inderdaad: Bruce/Li.

Geen opmerkingen: