donderdag 23 augustus 2012

Zoggels top 100 Nederlandse cabaretiers: 70-61

Het weblog "Zoggel" presenteert zijn hoogst persoonlijke en dus hoogst eigengereide top 100 van Nederlandse cabaretiers. Speelgerechtigd zijn alleen grappenmakers en geinponems die heden ten dage hun humor of poging daartoe op de bühne of op de beeldbuis brengen of dat in de voorgoed voorbije levensdagen van ondergetekende hebben gedaan. Jammer maar helaas dus voor Eduard Jacobs, Alex de Haas, Wim Kan, Toon Hermans e tutti quanti. Vlamingen mochten meedoen als ze ook in Nederland bekend zijn, dat wil zeggen: als ik ze ken. Dat geldt overigens voor iedereen in de lijst: ken ik je niet, dan heb je pech. Maar ik ken er wel een boel, zo ben ik dan ook wel weer. Vandaag de nummers 70 t/m 61.

70. Carlo Boszhard
De teksten zijn vaak allerbelabberdst, maar Boszhard heeft qua mimiek, maniertjes en stemgeluid inmiddels al een honderdtal BN'ers en semi-BN'ers overtuigend gepersifleerd. Dat is wel een vermelding in deze lijst waard, naar wij dachten.
69. Owen Schumacher
De mindere helft van het duo Groot & Schumacher. Heeft de grote makke dat hij geen stemmen kan nadoen: elke gepersifleerde BN'er heeft de piepstem van Schumacher zelf. Maar de acteerprestatie is dan weer vaak zó goed dat je je daar nauwelijks aan stoort.
68. Arjen Lubach
Nu we toch met de persiflages bezig zijn: Arjen Lubach is tot op heden de enige die een geloofwaardige Nico Dijkshoorn wist neer te zetten. 'Matthijs, ik zit hier bovon.' Korte versie (1 min.) - Lange versie (2 min.)
67. Sanne Wallis de Vries
Heeft eindelijk bestaansrecht gekregen: door De Vries' Koefnoen-typetje sterven corpsmeisjes hopelijk uit.
66. Eric van Sauers
Eric van Sauers (Utrecht, 18 september 1964) is een Nederlands cabaretier, stand-upcomedian en acteur.
65. Tineke Schouten
Lenie uit de Takkestraat, De Koffiejuffrouw, Andrea Riool. Onschuldig vermaak voor het grauw. Niks mis mee / Niks aan te missen (doorhalen wat niet voor u van toepassing is).
64. Arie en Silvester
Ja, dat was ooit een behoorlijk geestig duo. Maar Arie ging voor de Mediamarkt-geldzak door de knieën en 'won' de prijs voor Meest Irritante Bekende Nederlander in een Reclame. Kan nu nooit meer met een nieuwe show op de planken komen, want je kunt als publiek nooit zeker weten of Arie je niet subliminaal een dvd-recorder probeert aan te smeren.
63. Youp van 't Hek
Koning van de grinnik: je moet vaak een beetje grinniken, maar echt lachen zit er nooit in bij Youp. De enige keer dat het echt leuk leek te worden, toen iemand uit het publiek Youp diste omdat-ie z'n rijbewijs kwijt was en Youp hem even later grandioos terugpakte, toen bleek het doorgestoken kaart. En dat eeuwige gekanker op de kakkers terwijl hij zelf de opperkakker is. Bah. Met z'n bretels. En z'n kutboekjes.
62. Emilio Guzman
Inderdaad het broertje van. Zuipt minder, komt de humor ten goede.
61. Stefan Pop
Met weinig tekst en superieure zelfironie een heersende sketch maken met Theo Maassen als sidekick, Stefan Pop doet 't gewoon: Leo Klaassen. Bekijk vooral ook de aftiteling tot het eind!

Geen opmerkingen: