maandag 27 augustus 2012

Pensioenkorting? Vind ik niet leuk.

Alexander Pechtold zei zaterdag dat Nederland niet zit te wachten op een rechts kabinet en ook niet op een links kabinet. Hij bedoelt natuurlijk dat D66 niet zit te wachten op de twee varianten die het zonder de club van Pechtold af kunnen.
Nederland is toe aan een stabiel kabinet om orde op zaken te stellen en te hervormen, zei Xander ook nog. Wat D66 onder 'stabiliteit' verstaat lijken we echter eerder als 'stilstand' te moeten begrijpen. De pensioenleeftijd moet sneller omhoog, hebben we Pechtold de laatste jaren uitentreuren horen betogen. Maar wat leert het verkiezingsprogramma van de 66'ers? AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 in 2021. Daarna laten meestijgen met levensverwachting.
In 2021. Dan hebben we inmiddels alweer drie kabinetten gehad.
Of zes, in het huidige tempo.
Dat gemier met die pensioenleeftijd. Nu een maandje erbij, dan over een paar jaar weer een paar weekjes langer doorwerken. Dat zet toch geen zoden aan de dijk. Zeg toch gewoon: AOW-leeftijd blijft 65, zoals de PVV of de SP, of we doen er meteen een of meerdere jaren bij. Dat is hervormen.
En 'meestijgen met de levensverwachting', nog zoiets. Wat wil dat zeggen? Levensverwachting heeft in niet onbelangrijke mate te maken met wat we kunnen en willen doen om mensen langer in leven te houden, niet om ze arbeidsproductief te houden.
Bovendien worden vrouwen gemiddeld 3,9 jaar ouder dan mannen. Moeten vrouwen dan vier jaar langer doorwerken dan mannen? Het zou wel de kroon op de emancipatie zijn.
De pensioenen staan nu al onder druk. De dekkingsgraad van menig fonds heeft het kritieke punt bereikt.  Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) heeft gewaarschuwd voor een pensioenkorting van 15%. De dekkingsgraad van het fonds is zo laag dat het niet meer voldoende geld in kas heeft om de gepensioneerden hun zuurgespaarde centen uit te keren.
Het ABP klaagt over de ongunstige rekenmethode waarmee de rente wordt berekend. Maar naar nu blijkt heeft het fonds zélf veel geld verspeeld omdat het heeft belegd in aandelen Facebook. Facebook! Wat zijn dat voor koekenbakkers die bij het ABP het geld beheren?! Hebben ze mijn premies misschien ook in CU2 gestoken? In Hyves? In ICQ?
Zulke hypes hebben een korte looptijd, volgen elkaar in ijltempo op, als trainers van Chelsea. Facebook houdt het al iets langer vol maar kondigde zelf het einde aan door naar de beurs te gaan. Ik vul nooit een toto in omdat voorspellen niet bepaald mijn sterkste kant is, maar dat met de beursgang van Facebook dan toch de neergang van deze netwerksite was ingezet, kon zelfs ik nog wel op een briefje geven. Als iets wat werkt naar de beurs gaat, dan is het over met de pret, dat snapt elke boerenlul nog wel.
Pannenkoeken als Alexander Klöpping en Danny Mekic, die hun bestaansrecht ontlenen aan oeverloos leuteren over hoe geweldig en revolutionair en mensheidbevrijdend de asociale media wel niet zijn, hebben de beleggers bij het ABP een vette worst voorgehouden. Die begint inmiddels aardig te schimmelen.
Ik krijg gemiddeld zo'n vierendertig keer per dag de vraag - het is eerder kritiek - wanneer ik nou eens op Facebook ga.
Daar kan nu natuurlijk geen sprake meer van zijn. Als ik nu op Facebook ga, moet ik later nóg langer doorwerken, daar komt het zo'n beetje op neer.
Dan stem ik op 12 september nog liever op Alexander Pechtold, dan loopt het niet zo'n vaart.

Geen opmerkingen: