Delpher is een online archief waarin miljoenen historische kranten, tijdschriften en boeken digitaal raadpleegbaar en doorzoekbaar zijn. Een ware goudmijn, ik kan er uren in rondstruinen. Je vindt er opheldering over historische gebeurtenissen die je elders op het internet niet vindt. Een bijzondere ervaring is ook het zoeken op vroege vermeldingen van zaken die tegenwoordig wereldberoemd en miljoenenbusiness zijn, maar die ooit gloednieuw en onbekend waren. Drie voorbeelden: Chelsea, Bruce Springsteen en Nintendo.
(Klik hieronder op de bronvermelding om het artikel in Delpher.nl te lezen.)
1) Chelsea
Uit:
Algemeen Handelsblad, 11 september 1905
SPORT EN WEDSTRIJDEN.
Voetbal in Engeland.
LONDEN, 10 Sept.
(Part. Corr.)
't Was hier gisteren allesbehalve ideaal voetbalweer; storm en regen trachtten het in hevigheid van elkaar te winnen en toen geen van beide de sterkste bleek, sloten ze maar een bondgenootschap, hetgeen echter noch voor de spelers, noch voor de toeschouwers bij de gisteren plaats hebbende voetbalwedstrijden voordeeliger uitkwam. Van "niet-opkomen" is hier te lande bij het professioneele voetbal nooit sprake; wegblijven van een te voren bepaalden wedstrijd zou de directie van een voetbalclub zooveel schadevergoedingsprocessen en boeten op den hals halen, dat haar bedrijf voor een gansch seizoen geruïneerd zou zijn. Aileen na gemeenschappelijk overleg en met sanctie van den scheidsrechter kunnen dus wedstrijden worden afgelast, maar voor regen heb ik dat hier nog nooit zien gebeuren; wel voor mist, wanneer die zoo dik was dat men anders den doelverdedigers een misthoorn in de hand had moeten geven om met signalen de tegenpartij te waarschuwen waar ze ergens schieten moest...
Regen doet overigens op goed-gedraineerde, wel-onderhouden velden, zooals men die hier heeft, niet zoo heel veel kwaad, al mag de bovengrond dan ook wat glibberig worden. Maar tegen aanhoudende stortbuien als van de laatste dagen is zelfs het hardste veld niet bestand. Daar behoeft dan maar 'n minuut of wat op gespeeld te zijn en dan hebben de zware voetballaarzen het terrein tot een kleiakker omgewerkt. [...]
De verschillende doelverdedigers hebben gisteren ook weer hachelijke oogenblikken doorleefd tengevolge van den toestand van het terrein rond hun respectieve g o a l s. Zoo gaat van Foulke, den reusachtigen cipier van "Chelsea", de nieuwe tweede klasseclub, het gerucht, dat hij meer schoten glijdende, zittende en liggende heeft geweerd dan staande, en dat hij in plassen rondom zijn doel zijn handen en gezicht stond te wasschen na hevige aanvallen van zijn tegenpartij. Hoe dit zij, hij wist er alles uit te houden en "Chelsea" behaalde met één tegen nul de overwinning op "Blackpool", op het terrein van deze club zelf, hetwelk aan den clubnaam eer aandeed; 't was inderdaad niet veel beter dan een b l a c k p o o l.
2) Bruce Springsteen
Uit:
Limburgsch Dagblad, 1 november 1975
Sensatie
Dé sensatie in popwereld is in Amerika ene BRUCE SPRINGSTEEN. In de internationale poppers wordt dit genie bejubeld en al dé ontdekking sinds Dylan en de Stones genoemd. Met name zijn optredens moeten een ware rock 'n roll happening zijn, zoals dat de laatste jaren niet meer is vertoond.
Zijn derde elpee "Born To Run" (CBS) is voor Europa een eerste kennismaking met deze bejubelde ster. De muziek die Springsteen brengt is inderdaad de verademing waarop we al een tijdje wachten. Springsteen vindt de basis van zijn muziek in de rock 'n roll van de jaren vijftig, Elvis Presley en Fats Domino om er twee te noemen. Daarbij is hij in zijn teksten sterk beinvloed door Bob Dylan. Vertaal dat allemaal in de technische mogelijkheden anno vandaag - kompleet met het nodige koperwerk - en de sound is kompleet.
Op "Born to Run" bezingt Bruce Springsteen het leven in de stad, het leven van de verslaafden in de stad, het leven van de "hungry and the hunted explode into rock 'n roll bands". Acht schitterende komposities (met name "Jungleland", "Born To Run", "Tenth Avenue Freeze Out" en "Thunder Road") die je koude rillingen over de rug bezorgen. Na het beluisteren van deze elpee, moet ik me inderdaad aansluiten bij de kritieken uit de buitenlandse pers: Springsteen is een sensatie.
3) Nintendo
Uit:
Nieuwsblad van het Noorden, 16 november 1988
Doorbraak van spelcomputer
Het heeft er naar uitgezien dat spelcomputers voorgoed uit beeld zouden verdwijnen. Vorig jaar lanceerde de Japanse elektronica-gigant Nintendo echter een nieuw systeem, dat sindsdien de wereld heeft veroverd.
Binnen twee jaar tijd werden alleen al in Amerika meer dan vijf miljoen spelcomputers verkocht.
Om de vraag bij te kunnen benen bouwt Nintendo momenteel in Japan een fabriek die 800.000 spelcomputers per maand zal gaan maken.
Ook in ons land wordt het Nintendo Entertainment System goed verkocht. Precieze cijfers wil importeur Bandai (Breukelen) niet verschaffen, maar men spreekt over een verdrievoudiging t.o.v. vorig jaar.
De computer is compact en wordt geleverd met twee bedieningspanelen en het leuke behendigheidsspel Super Mario Bros. De set heeft een adviesprijs van f 298. Van Nintendo zelf zijn inmiddels zo'n 30 spellen in Nederland beschikbaar, terwijl ook andere fabrikanten voor deze computer zijn gaan produceren.
De spellen die wij van Nintendo gezien hebben, waren grafisch zeer verzorgd. Dikwijls ook ontbraken in beeld en geluid de humor niet. Tot de beste titels behoren het zeer veelzijdige, lange avonturenspel Legend of Zelda, het boksspel Punch Out, het actierijke Kung Fu, het flipperspel Pinball en de klassieke behendigheidsspellen Donkey Kong en Donkey Kong III.
De meeste spellen kosten f 79,50 a f 89,50; alleen Legend of Zelda is beduidend duurder, f 148. Voorts zijn diverse accessoires leverbaar, waaronder een fitness-set en een lichtpistool.
De klasse van Nintendo werd nog eens onderstreept door de recente bekroning tot 'beste speelgoed van het jaar' in de categorie hobby, techniek en creativiteit.