'Tjezis, Pauw betaalt Peter R' twitterde Wouke van Scherrenburg dinsdagavond laat. Hero Brinkman, rechercheur en politieke Heintje Davids, had zojuist aan Peter R. de Vries gevraagd of de misdaadverslaggever zich liet betalen door de publieke omroep voor zijn oneindige stroom optredens in velerlei talkshows.
De Vries was duidelijk gedesoriënteerd en keek hulpzoekend naar Pauw: 'Moet ik hier antwoord op geven?' En toen Brinkman aanhield: 'Doet dat er wat toe?', daarmee de vraag impliciet met 'ja' beantwoordend.
Overigens was dit niet echt meer een nieuwtje, in augustus had Jan Roos immers al ontdekt dat De Vries gemiddeld 2500 euro per optreden vangt. Wouke van Scherrenburg wist het echter nog niet, en blijkens de reacties velen met haar.
Groot was dan ook de verbazing, verbijstering en verbittering toen De Vries de volgende avond doodleuk wéér in Pauw achter een glas doodgeslagen bier - Radler volgens Brinkman ('Heb je citroen in je bier of zo!?) - bleek te zitten. Hij mocht alvast een paar woorden zeggen over de kritiek van Van Basten op Cruijff. Weer een paar honderd euro verdiend.
Al snel bleek het om een opzetje te gaan van het programma, ingegeven door de ontstane ophef. De Vries verdedigde zich met het argument dat hij freelancer was en ingehuurd werd vanwege zijn deskundigheid, wat door Pauw nog eens werd onderstreept. Luttele seconden later plaatste de redactie van Pauw het fragment al op twitter, waarna er geen twijfel meer over kon bestaan dat het allemaal voorgekookt was.
'Ik kom om twee uur 's nachts pas thuis', voerde De Vries ook nog aan. Tja, zo ken ik er ook nog wel een, Pauw begint ook pas om elf uur 's avonds!
Niet dat De Vries vorstelijk betaald wil worden voor die paar minuten is het schokkendst - anno 2015 kijk je er niet meer van op dat op alle niveaus schaamteloos naar publiek geld wordt gegraaid -, maar dat programma's als Pauw en ook De wereld draait door dan niet zeggen: Hé De Vries, wie denk je wel niet dat je bent, voor jou drie anderen.
De kwestie is dat figuren als Peter R. de Vries negen van de tien keer helemaal niet aanschuiven om vanuit hun expertisegebied de actualiteit van weldoordachte duiding te voorzien, maar om betweterige meningen te debiteren over duizend en een onderwerpen.
Even een zijpad: in 2005 wilde De Vries de politiek in. Maar niet om idealen te verwezenlijken. Zijn PRDV (Wikipedia: 'De afgekorte partijnaam komt overeen met de initialen van De Vries, wat De Vries afdeed als louter toeval') moest in een opiniepeiling door 41% als een aanwinst voor de politiek worden beschouwd, anders begon hij er niet aan. Populisme to the next level. Een ruime minderheid beoordeelde de PRDV niet als een aanwinst en De Vries begon er niet aan. Sindsdien voert hij een even verbeten als rancuneuze mediacampagne tegen die andere populist, Wilders.
Keer op keer refereert De Vries aan de 'kopvoddentaks', een idioot idee dat werkelijk niemand géén idioot idee vindt, maar hij roert het steeds weer aan op een toon of hij de oplossing van een lang onopgehelderd gebleven misdaad releveert.
Maar dat laatste, op onthullende wijze misdaden verslaan, dat waar we hem ooit zo om konden bewonderen ondanks zijn lachwekkende ijdelheid en torenhoge arrogantie, en tevens dat wat hij nu opvoert als de 'deskundigheid' waar hij zo royaal voor beloond wenst te worden, dat schiet er behoorlijk bij in.
De bizarre kwestie rond de de foto van Volkert van der Graaf in De Telegraaf kwam namelijk ook ter sprake dinsdag. In een heimelijk gefilmd gesprek had de moordenaar van Pim Fortuyn verklaard dat de foto in scène was gezet, terwijl hij een mediaverbod had als voorwaarde voor zijn vervroegde vrijlating. De Vries was als enige niet verbaasd, want hij wist het allang. Gehoord van Holleeder. Die het weer van de fotograaf had, die ooit zijn lijfwacht was.
Die mededeling sneeuwde al snel onder toen Brinkman zijn toorn liet nederdalen op De Vries, maar het was toch een tamelijk schokkende mededeling. De Vries wist ervan, maar hij hield al die tijd zijn mond. Vroeger had hij zo'n scoop niet laten liggen, had het meteen een thema-aflevering van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever opgeleverd. Dat programma bestaat niet meer, maar De Vries is bepaald niet minder vaak met zijn smoel op tv. Maar hij deed er niets mee.
Zeker te druk met factuurtjes schrijven.'Ik ben tegenwoordig een ZZP'er', zei De Vries nog. Inderdaad: Zuur & Zakkenvullend Pauwmeubilair.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten