zaterdag 29 november 2014

Zeven dagen lang (233)

23 t/m 29 november

ZONDAG Sparta-TOP Oss
De Sparta-fans klagen steen en been over de warrige leiding van arbiter Edwin van de Graaf. Die was ooit in Oss lijdend voorwerp in een befaamd incident toen hij na afloop van de wedstrijd van de sokken werd gereden door een woedende supporter in een scootmobiel. Nu doet de gelegenheid zich voor dat dichter en diehard Spartaan Jules Deelder morgen 70 jaar wordt; waarom hem dan niet in zo'n karretje langs de lijn geparkeerd?

MAANDAG Delicieux
Door de manier waarop Thomas van Luyn de commercials voor de LIDL heeft ingesproken kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat hij deze supermarkt niet echt serieus neemt. Terecht natuurlijk.

DINSDAG Hamvraag
Hoe rijmt de aan hysterie grenzende verontwaardiging over de methodes van ene Julien Blanc eigenlijk met die miljoen verkochte exemplaren van Vijftig tinten grijs?

WOENSDAG NS
De NS stuurt tegenwoordig zelfs al brieven aan reizigers om ze alvast te waarschuwen voor de winter. 'We passen onze dienstregeling preventief aan om u ook dan een voorspelbare reis te kunnen bieden.' Ja, voorspelbaar is het altijd: het gaat nooit zoals je hoopt.

DONDERDAG Voetbal = Cultuur
Feyenoord-Sevilla (2-0) kon eigenlijk al niet meer stuk na het ontrollen over de gehele Stadiontribune van het magnifieke doek met daarop de Nederlandse verovering van de Spaanse Zilvervloot door Piet Hein.
Dat is het spandoek voorbij, dat is een kunstwerk.

VRIJDAG Machiel de Graaf
De Graaf deed zijn ophefmakende uitspraken over de islam in een Kamerdebat over integratie. Hij had namens zijn partij drie moties ingediend, naast 'het sluiten van alle moskeeën' ook 'stoppen met het integratiebeleid' en 'het stimuleren van vrijwillige remigratie van niet-westerse allochtonen'.
Op de site van de Tweede Kamer heeft elke volksvertegenwoordiger een oneliner mogen invullen. Die van De Graaf: 'Alles wat ik doe, doe ik om Nederland beter achter te laten. Ook voor mijn kinderen.' (zie)
Blijkbaar is hij zelf al van plan te emigreren...

ZATERDAG Oneliners
Die oneliners zijn overigens zeer geschikt voor een halfuurtje amusement. Enkele parels:
De diepe denker: 'Wie denkt dat kennis duur is, weet niet wat domheid kost.' (Gerard Schouw, D66)
De verdwaalde: 'Mijn Nederland staat midden in Europa.' (Michiel Servaes, PvdA)
De balk in het oog: 'Ik strijd tegen het onfatsoen en de hufterigheid [...].' (Dion Graus, PVV)
De balk in het oog, II: 'De tijd van schreeuwen is voorbij.' (Selçuk Öztürk, Groep Kuzu/Öztürk, ex-PvdA)
De kromprater: 'Je moet zichtbaar kunnen zijn wie je bent.' (Vera Bergkamp, D66)
De zeloot: 'Alles in afhankelijkheid van Hem.' (Jaco Geurts, CDA)
Dat zei Henk ook toen hij de grensrechter had neergeslagen: 'Ik kan niet tegen onrecht.' (Michiel van Nispen, SP)
De blije eikel: 'Politiek is leuk en spannend, vooral nu!' (Wouter Koolmees, D66)
De sofist: 'Iedereen is politicus, maar niet iedereen hoeft in de politiek.' (Ahmed Marcouch, PvdA)
De lunchpauzeliefhebber: 'Om goed beleid te maken heb je wel voeding nodig.' (Stientje van Veldhoven, D66)
De zelfkazer: 'Kies inhoud, stem Leegte.' (René Leegte, VVD)
En tot slot, zeg dan niks: 'Oneliners in de politiek zijn alleen nuttig als je er een goed verhaal aan kunt koppelen.' (Gert-Jan Segers, ChristenUnie)

zaterdag 22 november 2014

Zeven dagen lang (232)

16 t/m 22 november

ZONDAG Awaydays (I)
Overal ME-busjes in Amsterdam vanwege de intocht van Sinterklaas. Je moet de goedheiligman natuurlijk ook niet met vrij vervoer naar de hoofdstad laten komen, dat is vragen om problemen. Al die ultrapieten meteen in de hekken hangen en met pepernoten gooien en zo. Volgend jaar maar een verplichte paardcombi?

MAANDAG Bas
Eindelijk mijn afgeragde ipod-oortjes vervangen. En opeens blijkt er op een onvermoed grote hoeveelheid nummers een basgitarist mee te spelen.

DINSDAG Awaydays (II)
'De zoveelste treinstaking in België heeft ook ingrijpende gevolgen voor Nederlandse reizigers. [...] Naast de dagelijkse forenzen zijn ook voetbalfans de pineut.' (Metro)
Ajax speelt komende dinsdag uit tegen Paris Saint-Germain en de fans kunnen nu niet een dag eerder afreizen naar Parijs. Ach, Ajax moest toch uitwedstrijd zonder fans spelen na de misdragingen tijdens de bekerfinale? Die straf is officieel ten uitvoer gebracht in de bekerwedstrijd op Urk, maar dat was natuurlijk een wassen neus. Laat ze het nu maar voelen.

WOENSDAG Anno
Je bent officieel oud als je de elftallen in de VI-rubriek 'Anno' nog met eigen ogen hebt zien spelen en iedere speler (gezicht en/of naam) een 'o ja'-momentje oplevert. Het is zover.

DONDERDAG Cup
Gisteren al Aldershot Town-Portsmouth (1-0), vandaag Maidstone United-Stevenage (2-1). Europees voetbal is leuk en aardig, maar er gaat toch niets boven een midweekje FA Cup-replays, met twee keer geheel zoals het hoort de underdog die de hoger spelende ploeg eruit knikkert.
Heerlijke chants ook. De fans van de Shots richting die van het afgegleden Portsmouth: 'You're not famous anymore.' Waarop de Pompey-fans terugzingen: 'You weren't famous anyway.'

VRIJDAG OvJ
De galeriehouder die exemplaren van Mein Kampf te koop aanbood is vrijgesproken. Gelukkig maar, dat boek is overal op internet te vinden, zelfs op serieuze wetenschappelijke websites als www.mennoterbraak.nl, waar het in pdf te downloaden is.
De officier van justitie, die een geldboete had geëist, heeft trouwens een curieuze visie op boekenbezit: 'Alleen al het bezit van een exemplaar kan laten zien dat je helemaal achter het gedachtengoed[sic] staat dat erin is verwoord en waar het boek een symbool van is.' (Trouw)
Nou, ik heb dat EU-propagandaboekje van Verhofstadt en Cohn-Bandiet (Voor Europa!) in de kast staan, maar ik mag toch hopen dat ik daar nooit voor vervolgd ga worden.

ZATERDAG Quote van de week
'Beschaving bestaat voor tachtig procent uit schaamte. Schaamte over wat je allemaal zou willen doen, maar niet doet. Beschaving is opgedrongen zelfbeheersing, waardoor je constant bloost van verlegenheid.' (Theodor Holman)

donderdag 20 november 2014

Zorgen

'Wie goed voor zichzelf kan zorgen, zorgt vaak ook goed voor de mensen om zich heen en daarin schuilt het bezielend verband in de samenleving.'
Dit zei Mark Rutte vorige week woensdag in zijn Kerkdijklezing in Den Haag.
Hij meent dat 'sterke en zelfstandige' mensen de samenleving als geheel sterker maken, dat ook de zwakkere, meer afhankelijke medemens baat heeft bij de zelfredzaamheid en het maatschappelijke succes van de sterken en zelfstandigen.
Ik heb me lang blindgestaard op de uitspraak, hem gewikt en gewogen, ingeschat op ironie, beproefd als provocatie, maar alles wijst erop dat Rutte het echt meende.
Heeft onze minister-president het misschien zo druk gehad sinds hij in oktober 2010 in het Torentje trok dat hij geen tijd meer vond om de kranten te lezen? Want als er iets de laatste jaren duidelijk is geworden, dan is het wel dat de mensen die goed voor zichzelf kunnen zorgen vooral goed voor zichzelf zorgen.
Bertje van der Roest en Coen van Veenendaal van de liefdadigheid, Rijkman Groenink en Sjoerd van Keulen van de banken, en natuurlijk Erik Staal en Hubert Möllenkamp van de woningcorporaties. Het rijtje kan moeiteloos aangevuld worden. De grote accountantskantoren. Imtech. Uiteenlopende functies, uiteenlopende sectoren, maar als gemene deler schaamteloze zelfverrijking.
Allemaal wisten ze vooral heel goed voor zichzelf te zorgen. Maar waar iemand als Van der Roest een graai uit de kas van de Straatkrant deed en daarmee gewoon een ordinaire dief is, daar zijn figuren als Groenink en Staal eerder gecorrumpeerd door het systeem waarin ze jarenlang actief zijn geweest, door de cultuur die ze zich eigen hebben moeten maken om te overleven. Ze lijken dan ook oprecht te geloven dat hen geen enkele blaam treft.
De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties concludeerde dat Staal bij Vestia 'prima voor zichzelf heeft gezorgd, geaccordeerd door de Raad van Commissarissen'. En ook Groenink was geen graaier op eigen houtje, hij voegde zich in een bestaand systeem waarin riante bonussen, te verzilveren aandelen en als gouden handdruk aangeduide oprotpremies de gewoonste zaak van de wereld zijn. De toorn die Groenink tentoonspreidt wanneer hij kritiek krijgt - van Coen Verbraak in Kijken in de ziel, van Jeroen Smit in De prooi - spreekt boekdelen. Hij wordt onheus bejegend, hij is zijn boekje nergens te buiten gegaan, de verontwaardiging moet zich op dat boekje richten, niet op hem.
De politiek slaagt er maar niet in het systeem structureel te veranderen. Toen minister Dijsselbloem een bonusplafond wilde invoeren waarbij de bonus die bestuurders uitgekeerd kunnen krijgen maximaal 20 procent van hun vaste salaris mag bedragen, kondigde ABN Amro prompt aan de vaste salarissen van zijn managers met 20 procent te verhogen. Een nieuwe golf van maatschappelijke verontwaardiging was het gevolg.
Rutte zat er vorige week naast. Het had moeten zijn: 'Wie goed voor zichzelf kan zorgen, zorgt vooral goed voor zichzelf en daarin schuilt het betonrot van de moderne samenleving.' En daarna had zijn visie moeten komen op hoe daar iets aan te doen. Maar die heeft hij niet. Daarom zegt hij ook 'bezielend' in plaats van het gebruikelijke 'bezield' verband. Goed voor jezelf zorgen is voor Rutte niet iets wat pas gedijt bij de gratie van een gedeeld belang, een gedeeld verhaal, een bezield verband dus, nee, het is er het sine qua non van.

zaterdag 15 november 2014

Zeven dagen lang (231)

9 t/m 15 november

ZONDAG Beest
Die steenmarter bij Heracles Almelo-PSV raakte pas echt in paniek toen hij bij zichzelf dacht: kut, ik loop hier over fucking kunstgras!

MAANDAG Ik Frans Timmermans (I)
Goh, gek dat Frans Timmermans niet spreekt op de nationale herdenking MH-17. Waarschijnlijk heeft hij afgezegd nadat hem was verteld dat de nabestaanden centraal stonden en niet Frans Timmermans.

DINSDAG Stigmatisering
Er is weer een hoop ophef omdat er opnieuw een agressieve wielrenner op een medeweggebruiker in heeft lopen beuken. In Leiden zou een wielrenner vrijdagavond na een botsing met een auto de zwangere bestuurster in de plomp hebben gekieperd.
Maar wat lees ik in de krant? De 'wielrenner' droeg 'een groen lichtgevend hesje' en 'een zwarte rugzak'. Dan is het dus geen wielrenner, maar een forens die op een wielrenfiets naar z'n werk stoempt. Wel bij de feiten blijven, mensen.

WOENSDAG Ziggo (I)
Het regent opzeggingen bij Ziggo sinds bekend is geworden dat het bedrijf de komende jaren shirtsponsor van Ajax wordt.
Er zijn mensen die smalen dat Ajax-supporters toch ook niet hun Opel inruilen omdat het automerk sponsor van Feyenoord is.
Dat is een oneerlijke vergelijking: Opel heeft verder niets met voetbal te maken, Ziggo is wel net het bedrijf dat je tv-aansluiting verzorgt, waarmee je je voetbal in de huiskamer ontvangt.
Ik zeg trouwens niet op. Te veel gedoe. Maar alleen daarom.

DONDERDAG Ziggo (II)
Wordt de Amsterdam Arena nu hernoemd tot Ziggo Dome?

VRIJDAG Wave-fout
KNVB en Heineken kwamen op het onzalige idee 'de langste wave ooit' te organiseren bij Nederland-Mexico, bij Schotland-Ierland heerst een zinderende voetbalsfeer. Alleen al daarom verdienen de Schotten en de Ieren het naar het EK te gaan en wij misschien maar eens een keer niet met dat publiek van ons. Blije eikels.

ZATERDAG Ik Frans Timmermans (II)
Frans Timmermans zit sinds woensdag ook op Twitter: @TimmermansEU. Hij heeft op het moment van schrijven vier foto's geplaatst. Op alle vier is Frans Timmermans te zien.

donderdag 13 november 2014

Witte zwarte piet

De ontknoping van Goede tijden, slechte tijden was er niets bij. In spanning had het ganse land uitgekeken naar de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal, afgelopen dinsdag. Het journaal geldt al jaren als toetssteen voor alle comités in den lande voor wat betreft de invulling van de lokale sinterklaasvieringen. Zouden de zwarte pieten nog zwart zijn? Of zou de NTR zijn gezwicht voor de agressieve lobby van een klein groepje boeroepers? De kijkcijfers gingen in elk geval door het plafond: maar liefst 900 000 mensen stemden af op Dieuwertje Blok.

Er bleek niets veranderd. Zo zwart als roet waren ze, de Pieten. Een golf van opluchting ging door het land, maar bij mij nam de scepsis juist toe. Er moest wel een addertje onder het gras zitten, een plotwending verderop in het script. De publieke omroep zweert immers bij politieke correctheid (de neger omdat het moet, weet u nog wel). En Erik van Muiswinkel is de hoofdpiet. Van Muiswinkel, die nog linkser is dan Lenin, die zelfs in de supermarkt zijn boodschappen uitkiest op politieke correctheid. En hij zou ermee akkoord zijn gegaan gewoon weer pikzwart te zijn, zoals in voorgaande jaren?

Vandaag was het historische moment dan daar. Zo rond tien over zes verschenen de eerste witte zwarte pieten in beeld. De eerste was nog een afleidingsmanoeuvre - hij bleek slechts een in zwarte piet-uniform geklede ambtenaar van de gemeente Gouda. (Zijn naam was 'Jan Salie', zei hij - behoorlijk discriminerend voor ambtenaren...) Maar daarna was het dan zover. We zagen een werkplaats annex trainingscentrum, vol zwarte maar ook minder zwarte, tot volledig niet-zwarte, dat wil zeggen witte pieten.

Het verklarende verhaal was helder: op een na waren alle zwarte Pieten van de stoomboot gedrost, uit angst voor verdrinking nadat ze een gat in de wand van het schip hadden gemaakt. In Gouda leidde nu de ingevlogen 'opa-Piet' - een pensionado, gespeeld door Peter Faber - locals op tot zwarte piet. Ze moesten in elk geval door de schoorsteen. Wie nog wit was of slechts een paar roetvegen in het gezicht had, was nog een aspirant. Daarna zei hij, ondubbelzinnig: 'Het belangrijkste is, dat je door de schoorsteen kunt. De kleur van de piet, die is maar bijzaak.'

Het was natuurlijk even schrikken, maar eigenlijk vind ik het wel een elegante oplossing. Zwarte pieten zijn niet meer alleen maar zwart, maar zwart blijft wel het ideaaltype - hoe zwarter de zwarte piet, hoe meer hij zwarte piet is. Witte pieten zijn dus zwarte pieten die nog in opleiding zijn, of althans nog ervaring moeten opdoen, vlieguren moeten maken. Bovendien is hiermee ook het spectrum bepaald: wit en zwart en alle gradaties daartussen, maar geen andere kleuren. Die onzin met 'regenboogpieten' en vergelijkbare malligheid met paarse, gele en groene pieten is nu dus definitief van de baan, dunkt mij.

Het betekent ook dat in Gouda zaterdag bij de intocht geen sprake meer kan zijn van 'kaaspieten' en 'stroopwafelpieten', zoals al wel was aangekondigd, want geel is geen schoorsteenkleur. (Wat moet ik me trouwens in godsnaam voorstellen bij een 'stroopwafelpiet'? Een piet die door de pestpiet met zijn kanis tussen een wafelijzer is geduwd?) Ik ben wel benieuwd of die zwarte pieten van de stoomboot nu uit de serie geschreven zijn of dat ze in de laatste aflevering van het Sinterklaasjournaal nog ergens opduiken. Aanspoelend op Lampedusa of zo.

Niet dat ik nu denk dat het totaal ontspoorde debat hiermee in rustiger vaarwater zal komen. De elegante oplossing is immers niet waarop de radicalen uit zijn - of het nu cultuurterroristen als Quinsy Gario of traditietijgers als Martin Bosma betreft. Die zullen blijven strijden over de hoofden van argeloze kinderen, desnoods tot er gewonden vallen. Kinderen zijn onvolgroeide volwassenen, zo wil het geijkte beeld. Maar als iets duidelijk wordt uit deze onzin, dan is het dat het andersom is: volwassenen zijn bedorven kinderen. Zo. En nu ga ik de schoorsteenveger afbestellen.

zaterdag 1 november 2014

Zeven dagen lang (230)

26 oktober t/m 1 november

ZONDAG De klok verzet
En uur langer slapen, zegt men dan zo mooi. In de praktijk is het gewoon een uur eerder wakker worden.

MAANDAG De ware Occupy
Bindend terugkijkadvies: de Tegenlicht-docu 'Baas in eigen club', over hoe supporters hun club terugveroveren op het grote geld, met onder meer FC United of Manchester, Portsmouth en de 'Hillers' van Coventry City.

DINSDAG Huub oe oe
'De Dijk vrijuit na oerwoudgeluiden.' (Telegraaf)
Die Huub van der Lubbe komt ook overal mee weg.

WOENSDAG Stop de ongelijkheid
Bindend leesadvies: Telstar-voorzitter Pieter de Waard gaat er met gestrekt been in over de beloftenelftallen: 'Ze gaan betalen of ze rotten maar op en gaan lekker met zijn drietjes tegen elkaar voetballen op maandagavond.'

DONDERDAG Timmerfrans
Jean-Pierre Geelen wil dat een 'imagodeskundige' komt verklaren 'hoe de reputatie van Timmermans zo plotseling kon kantelen, van de wereldwijd bejubelde emotionele spreker afgelopen zomer voor de VN, tot [...] de berekenende, pathetische brekebeen die columnisten, commentatoren en portrettisten sinds kort van hem maken'. (Volkskrant)
Misschien is het gepaster om eens een mediadeskundige in te schakelen die komt verklaren waarom het zo lang heeft geduurd voor die zogenaamde kenners pas sinds kort doorhebben hoe Timmermans echt is.

VRIJDAG De witte sloper
Nu is melk opeens weer ongezond volgens een paar onderzoekers.
Ik durf te wedden dat voor elk voedingsmiddel of elke drank wel een onderzoek te vinden is dat zegt dat het goed voor je is én een onderzoek dat zegt dat het ongezond is.

ZATERDAG 65
'Het kabinet wil doorwerken na 65 makkelijker maken.' (Volkskrant)
Briljant idee, de jeugdwerkloosheid is immers nog niet hoog genoeg...