zaterdag 8 oktober 2011

Zeven dagen lang (80)

2 t/m 8 oktober

ZONDAG Als Raffie blaft...
Er is iets grondig mis met die ING-reclame over dat we aan het eind van het seizoen Europees Kampioen gaan worden. De terreinknecht zegt: 'M'n gras lègt er weer net zo bèij als in '92, en dat was een topjaar.' Maar we werden in '88 kampioen, niet in '92!

MAANDAG Haasje over
Christopher Bieber (TOP Oss) blijft scoren, iets wat ook de twitterende pubers niet ontgaat. We hadden al Anis el Makrini. Vandaag: 'Bieber van FC Oss staat 5e op de topscorerlijst van de Jupiler League. Sinds wanneer kunnen voetballers met zo'n naam voetballen?' Naam twitteraar: Harm Jan Haasjes. Tsja.

DINSDAG Weer niet
De Nobelprijs voor Geneeskunde wordt postuum toegekend.
Er is dus weer hoop voor Harry Mulisch!

WOENSDAG Bij de neus
Willem Holleeder wil de verfilming van De ontvoering van Alfred Heineken tegenhouden; hij vreest voor reputatieschade.
Volkomen begrijpelijk, je wilt natuurlijk niet je imago van integere, goudeerlijke, rechtschapen jongen om zeep geholpen zien worden.

DONDERDAG Steve Jobs
Ongelooflijk hoe Steve Jobs gemythologiseerd wordt. Hij heeft onze manier van leven veranderd, wordt er gezegd. Dat wil ik best geloven, maar de vervolgvraag wordt angstvallig vermeden: of dat werkelijk alleen maar een positieve verandering is. Ik betwijfel het ten zeerste.

VRIJDAG Weggepest
Dick Pels noemt Geert Wilders op de Joop 'de hoofdman der hufters'. Hij wijst op Wilders' dubbele moraal, diens 'verdediging van homo- en andere vrijheidsrechten' zou 'selectief en opportunistisch' zijn: 'Anders dan Hans en Ton uit Utrecht/Leidsche Rijn of Frans en Lars uit Den Haag (die meteen door Wilders werden bezocht met PowNews in zijn spoor)' komt Wilders niet op voor weggepeste homo's wanneer zij niet door 'Marokkaanse ellendelingen' zijn weggepest. Wilders zou hiermee de 'perfecte uitvoerder van het "Huftermanifest" van GeenStijl' zijn.
Laat nou net GeenStijl ook aantonen dat soms degenen die klagen dat ze weggepest worden, zich aanstellen en de allochtone hangjeugd misbruiken voor hun zaak, zie deze reportage.
Zal Pels, of een andere klaagmiep, hier ook iets over schrijven? Natuurlijk niet, dat past niet in het Von der Dunk-straatje (in het verlengde van de Van Stokkom-weg) van Wilders = GeenStijl = de vijand.
Selectief en opportunistisch, right back at ya.

ZATERDAG Crisistijd
'Je hoeft van tien eigenschappen er maar één domme te hebben om, in weerwil van die negen goede, voor een idioot te worden gehouden. [...] Er zijn in de wereldkroniek der mensheid hele eeuwen te vinden die, vinden wij nu, geschrapt en vernietigd kunnen worden omdat ze nutteloos zijn. Er zijn dwalingen begaan die, lijkt ons, tegenwoordig zelfs een kind niet meer zou maken. Welke een kronkelige, doodlopende, smalle, onbegaanbare, ver uit de buurt voerende wegen heeft de mensheid niet bewandeld in haar streven naar de eeuwige waarheid, terwijl er voor haar een rechte weg open lag, gelijk de weg die voert naar de schitterende tempel die de vorst tot paleis moet dienen. Breder en fraaier is hij dan alle andere wegen, zonovergoten en 's nachts badend in het licht van fakkels, maar de mensen zijn er in diepe duisternis langsgelopen. En hoe vaak hebben zij het niet bestaan om, hoewel geleid door een hemels plan, toch af te dwalen en van de weg af te geraken om op klaarlichte dag opnieuw in een ondoordringbare wildernis terecht te komen, elkaar weer zand in de ogen te strooien, weer achter moeraslichten aan te lopen tot op de rand van de afgrond, om elkaar dan ontzet te vragen: waar is de uitweg, waar is de weg? De huidige generatie ziet alles nu heel scherp, verwondert zich over de dwalingen, lacht over het onbegrip van haar voorouders, niet voor niets in deze kroniek door het hemelse vuur uitgewist, niet voor niets schreeuwt elke letter daarin het uit, niet voor niets wijst daaruit een priemende vinger naar haar, naar haarzelf, naar de huidige generatie; maar de huidige generatie lacht daarom en begint zelfverzekerd en trots aan een nieuwe reeks dwalingen waarover later het nageslacht evenzeer zal lachen.'
(Nikolaj Gogol, Dode zielen, Perpetua-reeks, vertaling Arthur Langeveld, p. 228-229)

Geen opmerkingen: