zondag 6 juli 2008

Finale Coney Island '08 razendspannend

Afgelopen vrijdagnacht stond het vierde grote sportevenement van deze zomer - naast het EK, de Tour en de OS - op het programma: de Nathan's International July Fourth Hot Dog Eating Contest, in de volksmond het WK hotdog eten geheten. Vorig jaar moest mijn grote held Takeru Kobayashi (zie eerder bericht) het na zes opeenvolgende titels afleggen tegen Joey Chestnut, die met 66 broodjes hotdog in 12 minuten een nieuw wereldrecord vestigde.

Dit jaar moest Kobayashi zijn titel heroveren. De kaakproblemen die hem het jaar ervoor parten speelden, waren nu verdwenen. Om niets aan het toeval over te laten, had hij zijn training nog meer geïntensiveerd, en met resultaat: de Japanner zag er nog afgetrainder uit dan normaal. Bovendien werd hij ongevraagd geholpen door de organisatie. Die besloot namelijk de wedstrijdtijd te verkorten van 12 tot 10 minuten. En aangezien Chestnut in 2007 pas aan het eind afstand nam van Kobayashi, zou dat een gunstige ontwikkeling moeten zijn voor The Tsunami. Het zou dan ook spannender dan ooit moeten worden.

En dat werd het! De wedstrijd werd live uitgezonden op ESPN. Kobayashi verscheen met een vuurrode haardos, Chestnut was zichtbaar nerveus en maakte een gejaagde indruk tegenover de sportjournalist die hem interviewde. Zoals verwacht, lieten de twee toppers de concurrentie meteen achter zich. Leuk om te zien was wel dat Tim Janus, in de aflevering van True Life nog een aarzelende nieuwkomer, anno 2008 nummer vier op de wereldranglijst is en erg goed op dreef was. De strijd ging halverwege nog gelijkop, daarna nam Kobayashi een lichte voorsprong. Je kon aan het publiek en aan de commentatoren merken dat de spanning almaar bleef stijgen, vooral toen Chestnut een eindsprint inzette. Na tien minuten was de vertwijfeling merkbaar: wie had er nu gewonnen? Het ongelooflijke bleek waar: beide kemphanen waren gelijk geëindigd met ieder 59 verwerkte hotdogs!

De organisatie besloot tot een soort van 'overtime' in de vorm van een sprint met vijf hotdogs. Wie de broodjes het snelst opgegeten had, werd de kampioen. 'Jaws' Chestnut was in deze beslissingswedstrijd Kobayashi net iets te snel af en kreeg voor de tweede keer de Mustard Yellow Belt omgehangen. Een teleurstellende uitslag dus, maar de spanning van de wedstrijd maakte veel goed. Goed om te zien was dat er geen dilettanten meer meededen, dat wil zeggen: vetzakken voor wie competitief eten meer met vreten dan met sport te maken heeft. Bekijk hier het verslag op de website van de bond. De top vijf:

1.Joey Chestnut: 59
2.Takeru Kobayashi: 59
3.Tim Janus: 42
4.Pat Bertoletti: 38
5.Sonya Thomas: 34

Hieronder in twee delen het kampioenschap op ESPN, opgenomen van tv. Mensen die meteen de beslissing willen zien, kunnen het eerste deel overslaan.





4 opmerkingen:

Jeroen Dera zei

Zieke shit!
Maar kom, waar is Wimbledon in jouw rijtje? ;) (I admit: ik zou de tour de france ook niet genoemd hebben... haha!)

Bob van Tiel zei

Ja, en de wereldbeker driebanden in Porto? Dick Jaspers 4 life!

Marc van Zoggel zei

@ Jeroen: Wimbledon is inderdaad ook een mooi evenement. Dat Nadal gewonnen heeft, is echter verschrikkelijk. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de mensheid.

@ Bob: Haha, dat is pas een Koning met een grote K! Vorige maand ging-ie helemaal los op het EK met een moyenne van 5,625. Ongekend hoog.

Jeroen Dera zei

Wat zeg je NU over Nadal? =O
Mijn held!
Wat heb je tegen hem? ;)