zondag 4 december 2016

Zeven dagen lang (304)

28 november t/m 4 december

MAANDAG Gezond boerenverstand
Brief van de dag in het Algemeen Dagblad vandaag, maar hij mag ook best Brief van het jaar zijn:

DINSDAG Muziek
Johnny Hates Jazz, 'Turn Back the Clock' (1987)

WOENSDAG Tribunecultuur
Elfde column voor Staantribune online: 'Een trap na'.

DONDERDAG Terlouw (I)
Van de befaamde campagnespot met Van Mierlo wordt altijd gezegd dat het feit dat hij de kiezer rechtstreeks in de camera aankijkt zo revolutionair was. Interessant dat dit ook precies is wat Terlouw deed in De wereld draait door.

VRIJDAG Hinkstapsprinter
De NS kondigt aan dat er meer sprinters per uur gaan rijden op mijn traject, maar dat beschouw ik niet bepaald als een verbetering, integendeel. Het komt nu al veel te vaak voor dat je vertraging oploopt omdat de intercity achter een onpasseerbare sprinter aansukkelt die op elk godverlaten stationnetje stopt.

ZATERDAG Terlouw (II)
'Vroeger, toen je nog gewoon mocht roken, las ik een cartoon op de binnenkant van een pakje Rizla. Er stond een file, maar één mannetje had de oplossing. Hij stak zijn hoofd uit het raam en schreeuwde: "File? Niks file. Ik tel tot drie, en dan gaan we allemaal tegelijk 160 rijden!" Destijds lachten we daar om, maar vandaag zou dat mannetje dus 23 seconden applaus krijgen.'
Jonathan van het Reve in column de Volkskrant over de 'beschaafde populist' Terlouw

ZONDAG Buitenhof
Tom van der Lee van GroenLinks gooit de volledige populistische revolte op het conto van de economie. Dat is er zeker een belangrijke component van - zie de rust belt states in de VS -, maar het is voor een belangrijk deel ook een cultureel verhaal: verlies van eigenheid en identiteit in tijden van globalisering en immigratie. Dat heeft René Cuperus veel beter in de smiezen.
Sinds Klaver, met zijn 'economisme', er de leiding heeft is het bij GroenLinks weer louter economie wat de klok slaat - alsof ze terug willen keren naar de marxistische wortels van de partij.

Geen opmerkingen: