zondag 9 oktober 2016

Zeven dagen lang (296)

3 t/m 9 oktober

MAANDAG MP Rutte
Sywert snapt niet dat Jan Roos en Bart Nijman boos zijn op Rutte. Nederland gaat het Oekraïne-verdrag niet ratificeren, dat is toch precies wat ze wilden?
Het punt is dat Rutte op basis van de uitslag de goedkeuringswet had kunnen intrekken óf de uitslag naast zich neer had kunnen leggen. Dat waren de twee legitieme opties. Hij stelde zijn keuze echter keer op keer op keer uit onder verwijzing naar een zelfbedachte derde optie: onderhandelen in Brussel om 'recht te doen aan' de nee-stem, wat dat dan ook moge betekenen. Nu blijkt echter dat hij al die maanden niet of nauwelijks iets heeft ondernomen. Dat onderhandelen was een grove leugen, de zoveelste van Mark Pinokkio. En daarom zijn Roos en Nijman terecht verontwaardigd.

DINSDAG H.-W. Hofs
Slechts 5 graden en een snijdende oostenwind. Onthoud het, mensen, voor als het straks in november aangenaam weer mocht zijn en de NOS weer met een klimaathysterisch item komt.

WOENSDAG Harmonicabus
Negende column Staantribune online: 'Abnormalisatie'

DONDERDAG Aan Jeroen Pauw
Jan Dijkgraaf ergerde zich ook dood aan het belachelijk maken van John de Wolf in Pauw: 'Ooit was jouw omroep, de VARA, er voor de arbeider. Zit er eindelijk weer eens eentje aan tafel, een echte, wordt ie zo behandeld.' Schande!

VRIJDAG Muziek
Boz Scaggs, 'What Can I Say' (1976)

ZATERDAG Koempel aan de lijn
Eens in de zoveel tijd word ik opgebeld door iemand van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is altijd iemand met een zwaar Limburgs accent. Het CBS bleek dan ook gevestigd in Heerlen. Dankzij de lectuur van het prachtige boek In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg (2012) van Wiel Kusters weet ik nu ook waarom (p. 134-136): 'Met de ondergang van de mijnindustrie ontstond in Limburg vanaf 1966 een groot werkgelegenheidsprobleem. Er kwamen zo'n 45.000 directe en 30.000 indirecte arbeidsplaatsen te vervallen. Een aantal mijnwerkers, omgeschoold tot metaalarbeiders, zocht in 1968 zijn toevlucht in de nieuwe, door de staat van een grote startsubsidie voorziene personenautofabriek van DAF in Born, die werk bood aan vijfduizend man. Ook op administratief gebied werd in de regio nieuwe werkgelegenheid geschapen. Zo opende het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds in 1968 een dependance in Heerlen, waar in 1974 ook een nevenvestiging van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd gevestigd.'

ZONDAG Uitlaatklep
'De afgelopen jaren zijn er in het geheim tientallen gevechten geweest in bossen en weilanden, heeft het programma Nieuwsuur ontdekt. Voetbalhooligans maken afspraken om op de vuist te gaan.' (NOS)
Hoezo ontdekt? Alsof het hier de vruchten van onderzoeksjournalistiek betreft. Dit weet iedereen die even vijf minuten op internet en YouTube kijkt. Het is een logisch gevolg van de toegenomen veiligheidsmaatregelen in en om de stadions. Engeland heeft het ook meegemaakt: het hooliganisme verplaatst zich naar andere locaties.

Geen opmerkingen: