zondag 2 oktober 2016

Zeven dagen lang (295)

26 september t/m 2 oktober

MAANDAG Erdogan
Die Joost Lagendijk nomineert zich wel even voor de naïviteitsprijs zeg. Er worden in Turkije vele duizenden mensen opgepakt of ontslagen op basis van alleen maar een vage verdenking banden te hebben met de Gülen-beweging. Híj is verbonden aan een openlijke Gülen-universiteit en is dan nog 'verbaasd' dat hij in de kraag gevat wordt. Lagendijk is oud-GroenLinks-politicus, dus dat verklaart een boel, maar zó veel naïviteit...

DINSDAG USA2016
Opgebleven voor het debat Clinton-Trump. Een treurigmakende ervaring. Het was niet eens een echt debat, om de beurt een verhaaltje vertellen is iets anders dan op het scherp van de snede debatteren. Trump raaskalde er maar op los, nooit werd hij concreet. Hij was in de aanloop naar het debat campagne blijven voeren, Clinton had zich teruggetrokken om zich te prepareren. Ze noemde dat zelfs 'voorbereiding op het presidentschap'. Een tragisch misverstand. Het gedisciplineerd instuderen en machinaal opdreunen van door je team geschreven teksten maakt je nog geen geschikte kandidaat, daarvoor is ook het kweken van vertrouwen van belang, de kiezers het gevoel geven dat er naar ze geluisterd wordt. Dat doet Trump veel slimmer, jammer alleen dat hij dan weer te onberekenbaar, onervaren en over de volle breedte ongeschikt is om een goede president te zijn.

WOENSDAG Muziek
Jackson Browne, 'Late for the Sky' (1974)

DONDERDAG Aanrader
De fotografie beleefde na 1850 haar grote doorbraak en de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was dan ook de eerste grote oorlog waarvan op vrij grote schaal foto's zijn gemaakt. De website van de Amerikaanse National Archives and Records Administration (archives.gov) heeft een speciale pagina waarop ruim 200 foto's te bekijken zijn. Indrukwekkend.

VRIJDAG Reclame
Neem je dochter dan ook niet elke keer mee als je naar de Gamma gaat, Rik van Sesamstraat.

ZATERDAG Gekwetter en gesnater
Vandaag was het nationale trekvogelteldag. De graspieper werd het vaakst geteld, voor de vink en de spreeuw.
Zelf telde ik vooral heel veel uilskuikens en domme ganzen. Maar misschien kijk en lees ik gewoon te veel nieuws en opinie.

ZONDAG Referendum
Merkwaardige avond. Eerst in het achtuurjournaal heet van de naald het nieuws dat de referendumuitslag van 6 april 'zonder gevolgen' blijft omdat premier Rutte in Brussel geen steun heeft gevonden voor aanpassingen aan het verdrag met Oekraïne.
En nota bene: 'Veel werk heeft hij daar ook niet van gemaakt, zeggen bronnen in Brussel tegen de NOS.' Rutte doet zijn nieuwe bijnaam Pinokkio dus weer eer aan, want de grote leugenaar heeft maandenlang de schijn opgehouden dat hij in Brussel onvermoeibaar aan het onderhandelen was.
De NOS meldt voorts dat het associatieakkoord zonder Nederland toch gewoon doorgaat, wat feitelijk onjuist is, want in strijd met artikel 486 van het verdrag: verdrag pas van kracht als alle landen ratificeren.
Korte tijd later komt de Rijksvoorlichtingsdienst met een interventie: berichtgeving NOS 'klopt niet', kabinet is nog steeds op zoek naar een oplossing die 'recht doet' aan de nee-stem en niet ratificeren door Nederland betekent dat verdrag in huidige vorm van tafel is.
Zonder Nederland moet er een nieuw verdrag komen, Omtzigt legt het kraakhelder uit: '85% van het Oekraïne-verdrag is exclusieve bevoegdheid EU. Dat kan in nieuw verdrag. Alleen ratificatie EU en Oekraïne nodig.' (1) 'Voor de andere 15% (waar de meeste controversiële stukken zitten) kunnen 27 EU landen en Oekraïne apart verdrag zonder Nederland en EU sluiten.' (2)
En dat is precies de insteek van de nee-stem: handel is prima, maar geen militaire allianties die alleen maar meer olie op het vuur gooien. 

Geen opmerkingen: