zondag 29 mei 2016

Zeven dagen lang (285)

23 t/m 29 mei

MAANDAG Naughty
De documentaire Football Fight Club (RTL7) is echt verschrikkelijk slecht. 'De jongens van Bury zijn nerveus want vandaag ontmoeten ze hun rivalen van York City' - dat niveau. Bury v York? In what universe?
De ware aartsrivaal van Bury is trouwens Bolton Wanderers, en die derby staat volgend seizoen na 17 jaar weer op het competitieprogramma!

DINSDAG Muziek
Brothers Four, 'Greenfields' (1960)

WOENSDAG De bravoure van de brallende brulaap
'Abou Jahjah spreekt, zoals de Indianen ooit de Bleekgezichten verweten, met een dubbele tong. In zijn columns in de krant De Standaard presenteert hij zich als een genuanceerd mens en bruggenbouwer, maar op sociale media manifesteert zich een hele ander mens: simplistisch, leugenachtig, tendentieus, kwetsend, polariserend en opruiend, maar bovenal manipulerend. Hij lokt de aanval uit en wentelt zich dan in de slachtofferpositie. Reageert iemand even bot als hij, dan zegt hij fijntjes dat hij zich niet tot zo'n niveau verlaagt. Graag demoniseert hij politieke tegenstanders. Zijn favoriete tactiek is de tegenstander kalt te stellen door hem te beschuldigen van racisme. Net als de landmijn en de bermbom is de beschuldiging van racisme het wapen van de lafaard die in een politiek discours in het nauw gedreven wordt en wiens munitie opraakt. De onterechte beschuldiging van racisme als politiek correcte pepperspray is even primitief en doortrapt als iemand beschuldigen van hekserij. Falsifiëren is logischerwijs onmogelijk.'
Vlammend stuk van Teun Voeten op Bruzz over de Beierse bierkelderpraktijken van Abou Jahjah

DONDERDAG Zit niet te dromen, jongen
Vijfde column voor Staantribune online: 'Claudio Ranieri bezoekt zijn moeder'.

VRIJDAG Gotspe
Ophef over inspectieteams die supermarkten controleren op producten uit Israël. Het trieste van die DocP-mensen is dat ze er zelf alles aan lijken te doen om de publieke opinie tegen zich in het harnas te jagen. Ik snap best dat je wilt protesteren tegen de nederzettingenpolitiek van Israëlische fundamentalisten. Dat je dat doet door producten te boycotten zou niet mijn eerste keus zijn - Palestijnen zijn het grootste slachtoffer van die boycots -, maar vooruit. Wat is er dan op tegen om gewoon onopvallend een supermarkt binnen te wandelen en te inventariseren of daar producten uit de bezette gebieden worden verkocht? Waarom moet dat zo ostentatief geüniformeerd en met grote borden voor de ingang? Is het historisch besef bij die lui echt zo bedroevend laag dat ze de onvermijdelijke 'Koopt niet bij Joden'-associatie die dat oproept niet zien?

ZATERDAG Separatisme
De voor Nederlanders niet te bevatten stakingsfetisj van de Belgen is dit keer niet alleen vanwege het extreemlinkse geweld zo schokkend, er zijn al commentatoren die waarschuwen dat de 'spiraal van radicalisering' kan leiden tot het uiteenvallen van het land, bijvoorbeeld Alain Gerlache in De Morgen: 'De geschiedenis zal ons leren of de Belgische echtscheiding, die met de splitsing van de politieke partijen begon, met die van de vakbonden zal eindigen.'

ZONDAG In duigen
Eens met Jantje Lammers bij Studio Sport: de crashes van Steven Kruijswijk vrijdag en Max Verstappen vanmiddag zijn identiek. Verraderlijke bocht naar links, foutje bij het remmen en insturen, en voor je het weet knal je tegen een sneeuwwand/vangrail en ligt de droom in duigen.

Geen opmerkingen: