donderdag 19 mei 2016

Telstar-FC Twente

Ik hoor en lees overal dat FC Twente door de licentiecommissie van de KNVB 'gestraft' wordt met degradatie naar de Jupiler League.
  Dat moet natuurlijk zijn: 'gematst'.
  Metro kopte zelfs op de voorpagina dat de Enschedeërs naar de eerste divisie worden 'verbannen' - alsof het hier een barbaars middeleeuws vonnis betreft. 
  In werkelijkheid is het een typische uitwas van het moderne voetbal, waarbij de grote jongens dezelfde status genieten als in de financiële wereld de banken: too big to fail.
  FC Twente raakt zijn licentie kwijt, conform de reglementen, maar de commissie komt met een bizarre constructie op de proppen: de club wordt als het ware in twee fictieve entiteiten opgesplitst - het 'oude FC Twente' en het 'nieuwe FC Twente' genoemd -, waarbij de eerste de licentie kwijtraakt maar de tweede per direct die licentie kan overnemen en in de laagste profdivisie mag instromen.
  In Belgische termen krijgt Twente dus een nieuw 'stamnummer'. Daar gaan ze overigens hard op, onze Zuiderburen, op dat stamnummer. Al staat je accommodatie op instorten, al is je club nog zo ver afgegleden - als je maar een laag stamnummer hebt dan is alle leed draaglijk.
  Jaarlijks kijken we hoofdschuddend naar de Belgen en hun kluchtige gegoochel met licenties, last minute beroepszaken en promotie/degradatie op niet-sportieve gronden, en nu doet onze bond iets vergelijkbaars.
  De logica erachter is ergens ook krom. Twente wordt een te grote club geacht om helemaal te verdwijnen, maar ze zijn juist mede zo groot geworden door alle malversaties. Dus in wezen loont het om de kluit te belazeren.
  De KNVB maakt zich voorts onsterfelijk belachelijk wat betreft timing van de beslissing en qua gevolgen voor de huidige promotie/degradatieregeling. In plaats van Twente als extra, buitengewone degradant aan te merken, en bijvoorbeeld de nummer 2 van de eerste divisie, VVV, rechtstreeks te laten promoveren, krijgen de clubs die nog in volle nacompetitie zijn opeens een heel andere status. 
  Nummer 16 Willem II blijft er nu sowieso in en kan de play-off tegen NAC laten lopen, tenzij het besluit aangaande Twente in hoger beroep later alsnog wordt teruggedraaid, wat zeker niet mag worden uitgesloten, want dan zijn de Tilburgers opeens alsnog gedegradeerd.
  Intussen blinken management en supporters van FC Twente uit in misplaatste arrogantie en selectieve verontwaardiging. Ik begrijp best dat men bij Twente niet bepaald blij is, maar het lijkt wel of ze er totaal geen rekening mee hielden dat dit kon gebeuren. 
  Zo'n Onno Jacobs die pruilt dat hij 'verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof is'... Dachten ze daar wederom met een boete weg te komen? Dat toont dan misschien wel aan dat het schuldbesef ook bij de beleidsbepalers van het 'nieuwe' FC Twente nog niet voldoende ingedaald is.
  En de fans bewijzen dat succes zelfs doorgaans nuchtere Tukkers hoogmoedig maakt, want ze achten zich te groot om in de Jupiler League uit te komen. Tel je zegeningen, zou ik zeggen. Of zoals Willem Vissers (de Volkskrant) het treffend verwoordde: 'Ze moeten straks naar Telstar en MVV? Ze mogen naar Telstar en MVV.'

Geen opmerkingen: