zondag 3 april 2016

Zeven dagen lang (279)

28 maart t/m 3 april

MAANDAG Little did Richard Hellmann know
Die marketingjongens van Hellmann's hebben zich maar slecht verdiept in de Nederlandse cultuur. Er is hier echt niemand die mayonaise op zijn boterham doet!

DINSDAG Macht der gewoonte
Sportverslaggevers zijn nog altijd niet gewend aan de spray die scheidsrechters tegenwoordig gebruiken bij vrije trappen. Heel vaak als je een arbiter na een overtreding naar zijn spuitbus ziet grijpen roept de commentator dat er een gele kaart wordt getrokken.

WOENSDAG Twente
FC Twente moet eigenlijk teruggezet worden naar de Topklasse, anders schept de KNVB een geheel verkeerd precedent. Als je meent dat Twente een veel te grote club is om uit de eredivisie te worden gegooid, dan beloon je megalomanie. In Schotland is met Rangers iets vergelijkbaars gebeurd, die dachten ook dat een club van hun statuur zo onmisbaar was dat ze niet uit de Premier League gezet konden worden ondanks een faillissement. Dat gebeurde wel, Rangers degradeerde in 2012 verplicht naar het vierde niveau. Volgend seizoen keren ze terug op het hoogste plan. Prima voorbeeld voor Twente, kunnen die supporters ook meteen bewijzen dat ze inderdaad de trouwe achterban zijn die ze voorgeven te zijn.

DONDERDAG Referendum
Waarom schrijven bijna alle media klakkeloos dat Oekraïne de initiatiefnemers van het referendum niks kan schelen? Alleen het Burgercomité EU heeft gezegd dat het dwarsbomen van de EU de hoofddoelstelling is. Andere partijen die het referendum geïnitieerd hebben, zoals het Forum voor Democratie, Geenpeil en vele duizenden vrijwilligers delen die kortzichtige opvatting helemaal niet.

VRIJDAG Uniek talent
Matthijs van Nieuwkerk was onaangenaam verrast dat Wilfred Genee in zijn interviewprogramma Wat gaat er nu door je heen soms kritisch en zelfs venijnig uit de hoek kwam en hem over veel meer dan alleen diens favoriete sportmomenten doorzaagde, en nu neemt hij heel laf wraak in De wereld draait door
Genee verdient juist alle lof voor zijn lef. Gasten als Bram Moszkowicz, Freek de Jonge, Peter R. de Vries en niet te vergeten Matthijs van Nieuwkerk zijn stuk voor stuk ijdeltuiten die bij de minste weerstand al verongelijkt zijn, groot gelijk dat Genee door die cocon heen probeert te breken.

ZATERDAG Terreur
Belangrijk interview met de moedige jongerenimam Yassin Elforkani in Het Parool. Hij waarschuwt voor een aanslag in Amsterdam binnen anderhalf jaar als de terroristische netwerken niet snel worden opgerold. 
'Als je aan een socioloog vraagt hoe het zo snel zo ver met die jongeren heeft kunnen komen, begint hij over slechte wijken en gebroken gezinnen. Als je het aan mij als theoloog vraagt, zeg ik: die jongens zijn zo overtuigd van hun eigen theologische waarheid, dat ze bereid zijn daarvoor te vechten. Die smoesjes van sociaaleconomische achterstanden kunnen we beter vergeten.' 
Hij pleit ervoor terugkeerders vast te zetten: 'Soms betekent preventie dat je repressief op moet treden om de samenleving te beschermen.'

ZONDAG Teletoeters
Derde column voor Staantribune online: Weg met de wave

Geen opmerkingen: