zondag 13 maart 2016

Zeven dagen lang (278)

7 t/m 13 maart

MAANDAG Ni hao
Waarom heet Ruben Terlou (Langs de oevers van de yangtze) 's avonds laat bij Arjen Lubach ineens Tex de Wit?

DINSDAG Minder minder minder
Prachtig toch die spitsactie van studenten. Nog nooit zo'n rustige trein gehad op dinsdagochtend.

WOENSDAG Denk niet aan een olifant
Paul Frissen veroorzaakte een rel met zijn oproep tot verzet tegen Wilders, die 'het klassieke verhaal van het fascisme' zou vertegenwoordigen. Collega-hoogleraar Harrie Verbon bracht hier tegenin dat Frissen geen heldere definitie van fascisme geeft, met voorbedachten rade: 'Als je een vage definitie van fascisme hanteert, kun je iedereen van fascisme beschuldigen, zonder dat men zich daartegen kan verweren.' 
Inderdaad, je kunt perfect op basis van een wetenschappelijke theorie en een definitie aantonen dat Wilders een fascist is. En je kunt ook perfect op basis van een theorie en een definitie bewijzen dat Wilders géén fascist is. Kies de theorie en de definitie die je naar je voorafbepaalde uitkomst leiden en je hebt altijd gelijk. 
Het punt is wat je ermee opschiet. Wilders indammen, wat Frissens doel is, bereik je er niet mee, eerder het tegenovergestelde. Wilders spint juist garen bij dit soort periodieke relletjes. Hij is weer twee keer onderwerp van discussie geweest, 'geactiveerd' in de hoofden van de mensen.

DONDERDAG Knurft
Matthijs van Nieuwkerk schijnt vanavond weer gezegd te hebben dat de Boekenweek morgen begint in plaats van zaterdag, tot afgrijzen van boekhandelaren in den lande, die morgen nietsvermoedende klanten moeten afpoeieren.
Geloof nooit wat Van Nieuwkerk beweert, laat hem beter helemaal links liggen. Lees tussen 19 en 20 uur een boek.

VRIJDAG Ombudsman hield informatie achter
Fijne ombudsman, die Reinier van Zutphen... Maar hij heeft tenminste nooit zoals de beoogde ombudsman een grapje gemaakt over Marokkanen.

ZATERDAG R.i.p.
Ik verneem nu pas dat Dave Mirra (41) vorige maand een eind aan zijn leven heeft gemaakt. Hij was met Tony Hawk en Matt Hoffman een van de iconen van de extreme sports-hype die rond 2000 woedde, inclusief videogames. Heftig nieuws.

ZONDAG Schalks
Alex Schalk scoort de winnende treffer in de Schotse League Cup-finale Hibernian-Ross County (1-2). Euforisch trekt hij zijn shirt uit, maar dat moet je natuurlijk alleen doen als je het lijf van Mike Obiku hebt, niet als je er een beha onder blijkt te dragen...

Geen opmerkingen: