zaterdag 20 september 2014

Zeven dagen lang (226)

14 t/m 20 september

ZONDAG Idee
Omroep MAX loopt toch voorop in werkverschaffing aan uitgerangeerde televisie-BN'ers? Waarom Heel Holland Bakt dan niet laten (co-)presenteren door Aart Staartjes? Dan had hij zijn eigen rubriek kunnen krijgen: Aarts Taartjes.

MAANDAG U2? Nee, ik nie!
Ik wist dat ik ooit beloond zou worden voor de keuze mijn iTunes offline te beheren: géén U2 ongevraagd in mijn library!

DINSDAG Voltreffer
Prima parodie op Stromae onlangs bij Koefnoen: 'Niemand verstaat / waar dit lied over gaat' - inderdaad!

WOENSDAG Sloopduo
'Ook de sintliedjes gaan eraan. Kinderliedjesschrijvers Paul Passchier en Thedo Keizer vinden de teksten uit 1859 niet meer kunnen. Wat de racistische wenken betreft: akkoord, weg ermee. Maar waarom ook zak, roe, knecht, speculaas, kaatsenballen, bonte harlekijn en ander ouderwets speelgoed censureren? Een schat aan kennis over voorbije tijden wordt hinderlijk geacht. Lees de zouteloze alternatieven, die het sloopduo aan schoolkinderen wil opdringen: alle charme verdampt, het sprookjesachtige weggepoetst.
Het enige waar ze nog aan refereren is de moderniseringskoorts van lui die menen dat de fantasie van kinderen niet gestimuleerd mag worden door het zingen van woorden die ze niet kennen, over tijden die ze niet kennen. Het verdient bovendien lekker, zo’n nationale censuurgolf.
De nieuwe sintliedjes zijn, o ironie, een standbeeld van intolerantie: tegen de eigen taaltradities en de nostalgie, de door meer generaties met elkaar gedeelde vreugde om herkenbare teksten. Wat een verkeerd signaal gaat daarvan uit: doe geen moeite, leer niets, verplaats je niet in andere tijden, we passen alles aan je onwetendheid aan.'
(Behartigenswaardige woorden van Nausicaa Marbe; lees hier de volledige column)

DONDERDAG Sevilla-Feyenoord 2-0
Een terechte, verwachte en volstrekt logische nederlaag. Gelukkig geen Johan Cruijff in Rotterdam, want dan was het nu niettemin revolutie geweest.

VRIJDAG Awayday in Groesbeek
Strijdkreet boven de poort bij Achilles '29: 'Samen togen wij ten strijd'.
Heeft iemand de Groesbekers al eens verteld dat 'togen' een verleden tijdsvorm is? (De tegenwoordige tijd 'tijgen' hoor je nooit meer.) Er staat dus eigenlijk dat ze ooit, in lang vervlogen tijden, nog vol strijdlust aan de aftrap verschenen, maar dat het thans kut met peren is.

ZATERDAG Gevaarlijke gek
Joseph Blatter twittert: 'Everyone in the global football community has a responsibility to act ethically. Football fans rightly demand this. FIFA has taken the lead.'
Tja.
Je zou er hard om kunnen lachen als het niet zo intens bedroevend was.
Een beetje alsof Adolf Hitler, had hij het indertijd gekund, zou hebben getwitterd: 'Everyone in global politics has a responsibility to fight antisemitism. Jews rightly demand this. The Nazi's have taken the lead.'

Geen opmerkingen: