zaterdag 27 september 2014

Zeven dagen lang (227)

21 t/m 27 september

ZONDAG Verder geen commentaar



MAANDAG Pauw (I)
Krankzinnige kippenhokdiscussie bij Pauw tussen Arnold Karskens en Farid Azarkan, voorzitter van het 'Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders', over de vraag of moslims in Nederland openlijk afstand moeten nemen van ISIS.
Karskens vindt van wel, Azarkan van niet, hij vindt dat zoiets vanzelf moet spreken.
Die Marokkaan zal best een punt hebben, maar bedroevend is het dedain waarmee hij vervolgens over Ahmed Aboutaleb praat. De burgemeester van Rotterdam riep op tot een krachtige veroordeling van ISIS vanuit de moslimgemeenschap met de noodzakelijke aantekening: 'Er is een gebrek aan moreel leiderschap. Dat moeten we gaan kweken.' Maar volgens Azarkan vindt Aboutaleb het vooral 'qua status en qua inkomen' interessant om burgemeester van Rotterdam te zijn.
Belachelijke aantijging. Aboutaleb, en ook een Ahmed Marcouch, zijn verdomme helden, zij zijn degenen die al jaren hun best doen dat morele leiderschap vorm te geven. Maar met figuren als Azarkan zal het nooit van de grond komen en blijven Marokkanen zich in hun slachtofferrol wentelen.

DINSDAG Culinair autisme
September loopt ten einde, en daarmee ook het haringseizoen. 'Je hebt 'r maandenlang naar uitgekeken...' (G. Cox). Maar niet getreurd, oktober klopt voorzichtig op de deur, dan begint het boerenkoolseizoen weer!

WOENSDAG Meedoen
Lodewijk Asscher op de persconferentie naar aanleiding van de Nederlandse deelname aan de internationale missie tegen ISIS: 'We willen niet dat anderen voor ons de kolen uit het vuur halen.' Huh? De uitdrukking luidt correct 'de kastanjes uit het vuur halen'.
Versprak Asscher zich omdat Nederland zo op hete kolen zat om alsnog mee te mogen doen?
Of omdat de Amerikanen hadden gesneerd dat ze ons maar tamme kastanjes vonden?

DONDERDAG Pauw (II)
Tv-recensent Jean-Pierre Geelen kraakt Pauw in de Volkskrant. En zenderbaasje Frans Klein mokt in het AD over de kijkcijfers. Die bedragen slechts een half miljoen, tegen een miljoen voor Tan op RTL. Hij dreigt tussen de regels door al met een exit als er geen verbetering komt.
Wat een onzin! Sinds wanneer moet de publieke omroep zich qua kijkcijfers gaan meten met de commerciëlen? Dat er minder mensen naar Pauw dan naar Tan kijken lijkt me juist een goed teken. Dáárom hebben we de publieke omroep, omdat er ook programma's gemaakt moeten worden die in de eerste plaats politiek, ethisch, cultureel of op welk geestelijk terrein dan ook relevant zijn in plaats van in de eerste plaats commercieel interessant.
'Het wel erg warme bad van Tan voor Pharrell Williams zul je bij Pauw niet snel aantreffen', schrijft Geelen. Pauw had dezelfde avond een razend interessant en hoogst urgent item met Hans Hillen en Peter van Uhm over de Nederlandse bijdrage aan de missie tegen ISIS. Dat er dan mensen zijn die liever naar de zoveelste sneue hiphopper uit Amerika kijken is hun goed recht, maar reken er Pauw niet op af!

VRIJDAG Letterlijk
Mag ik even uw aandacht voor Liemarvin Bonevacia!!? (tussen 1:38 en 2:30)

ZATERDAG Holmans wijsheid
'Angst lijkt mij nog steeds een uitstekende raadgever. Zelfs als er geen reden tot angst is, is het goed om op deze wereld wat bangig te zijn. Dat behoedt je voor naïeviteit en helpt als een aspro tegen onbedachtzaamheid; het is een fietsbel voor het sociale verkeer. Vertrouwen is mooi, al te veel vertrouwen levensbedreigend. De paranoïde mens heeft bij mij een streepje voor.'
(Holman over de terechte angst voor terreur, Het Parool)

Geen opmerkingen: