zaterdag 13 september 2014

Zeven dagen lang (225)

7 t/m 13 september

ZONDAG EK
Portugal-Albanië 0-1. Ja hoor, daar hebben we 'm weer: de traditionele valse start van de Portugezen. En iedereen nu natuurlijk vol optimisme dat die naarlingen zich eindelijk een keer niet kwalificeren. IJdele hoop! Aan het eind van de rit hebben ze dat ticket gewoon weer in de pocket hoor, dat geef ik u alvast op een briefje blogje.

MAANDAG Failliet
In 2011 won De Wereld Draait Door de Zilveren Nipkowschijf. De jury prees het programma onder meer om de toegankelijke manier waarop het de actualiteit behandelde, het brede spectrum van onderwerpen dat de revue passeerde en de aandacht die het besteedde aan hoge cultuur zoals opera.
Drie jaar later. De drie items in de aflevering van vandaag, 8 september 2014: Peter R. de Vries over het zoveelste met veel tamtam als definitieve doorbraak geafficheerde sterke verhaal over Jack the Ripper; lekker lachen om abnormale mensen met ridicule fotoverzamelingen; kereltje Klupping met zijn maandelijkse 'wereldwijde' hype die feitelijk alleen in zijn kringetje van nerds met te veel tijd populair is, ditmaal raadseltjes oplossen om uit een afgesloten kamer te ontsnappen - categorie bedrijfsuitje voor de IT-sector. (Een van zijn kompanen aan tafel, bloedserieus: 'Mensen hebben behoefte om ook offline wat te doen met vrienden.' Let op de omkering... ook offline. Online omgaan met vrienden is blijkbaar de standaard geworden.)
Als tafeldame een Vlaamse die nota bene zélf zegt 'Ik ben een Belg, dus ik ben dom', het meest belegen mopje uit de trommel.
Een normale talkshow selecteert relevante onderwerpen en zoekt daar dan de juiste gasten bij, DWDD daarentegen heeft een klapper met vaste gasten die om de zoveel tijd aan de beurt zijn en waar dan naarstig een onderwerp bij wordt gezocht.
Er zijn programma's die voor minder door de netmanager van de buis worden gehaald.

DINSDAG Nico
Belachelijke column van Dijkshoorn in VI. Dat wil zeggen: een specifieke alinea daarin, verstopt tussen een afrekening met Kraay junior en sneer naar Kenneth Vermeer. Hij schrijft onder meer: 'Ikzelf heb even helemaal geen zin meer om aan te schuiven bij VI. Ik vond VI Oranje een wanstaltig programma en presentator Wilfred Genee een ordinaire oorlogshitser die al zijn kritische gasten met enorm veel plezier offerde aan de loeiende en deinende meute.'
VI Oranje was inderdaad wanstaltig, maar misschien is het aardig om erbij te vermelden welk aandeel Dijkshoorn daar zelf in had. Hij zat er in de beruchte aflevering met Derksen, Van der Gijp en Kieft, vier gasten met een uitgesproken negatieve visie op Oranje. Daar had Genee zich dan blijkbaar gewillig bij moeten aansluiten.
Dijkshoorn begrijpt niets van tv. Een goede presentator lult juist niet met zijn gasten mee, speelt advocaat van de duivel als het zo uitkomt. Geen wonder dat hij zo graag bij lachebekje Matthijs van Nieuwkerk zit, een presentator die nooit eens een gast stevig aan de tand voelt, die altijd alles leuk en mooi en te gek vindt.

WOENSDAG Bas
Zo, dat is wel weer genoeg spijkerharde en zeer terechte kritiek voor deze week, er zijn ook positieve ontwikkelingen: Bas Heijne heeft zijn columnistenwerk voor NRC hervat na tien weken vakantie. Tien weken! Zo lang had ik zelfs in de paradijselijke zomers van mijn middelbareschooltijd geen vrijaf.
Meteen weer een zeer lezenswaardige column trouwens. 'In 1967 hadden we the summer of love. 2014 die van de haat. Toen eind jaren tachtig de Muur viel, wisten verstandige mensen ook wel dat de geschiedenis niet ten einde was. Maar weinigen voorzagen dat hij op hol zou slaan.'

DONDERDAG 9/11
'Tall buildings shake
Voices escape singing sad sad songs'
(Wilco, 'Jesus, etc.')

VRIJDAG Muziek
Vervelende berichten van het muziekfront de laatste tijd: er komt voorlopig geen nieuw album van Fleet Foxes, want Robin Pecknold is 'terug naar school', The National kondigt aan op het volgende album een 'different approach' te gaan volgen - wat me niet meteen vrolijk stemt aangezien de huidige approach precies goed was -, en Death Cab-gitarist en -producer Chris Walla is uit de band gestapt. Enige goede nieuws: Death Cab legt momenteel de laatste hand aan het nog mét Walla gemaakte achtste studioalbum.

ZATERDAG MC Telly
Rappers en andere hiphoppers krijgen altijd veel kritiek vanwege hun vrouwonvriendelijke teksten en dito clips waarin steevast een schare schaars geklede dames jonge meisjes leert dat je je als een slet dient te gedragen om mee te tellen in de wereld van vandaag, maar the root of all evil in dezen blijkt held Telly Savalas (1922-1994).
Telly.
Wat een koning.
Wat die rappers thans doen deed Telly namelijk veertig jaar geleden al - inclusief praatzingen! Op deze 'original promo video for German & Dutch tv' van zijn monsterhit 'If' zien we hem keihard chillen met zijn bitches.
Schitterend ook hoe hij op 2:20 gewoon even het playbacken onderbreekt om een hijs van zijn sigaret te nemen.

Geen opmerkingen: