woensdag 11 juni 2014

[WK 2014]: Groep H

België
België. Land van 's middags warm eten en 's avonds geen koffie. Verder lijken ze wel op ons. De Belgen zijn zelfs een beetje de nieuwe Nederlanders, qua geloof in goud. Als ze grachten hadden in Brussel, dan was de rondvaartboot al besteld, zo overtuigd zijn ze van hun Rode Duivels. België is er na zes mislukte EK- en WK-kwalificaties eindelijk weer bij en dat willen ze weten ook. Alles waar ze ons - terecht - om uitlachten hebben ze nu zelf, tot aan autospiegelhoezen toe. 'Al die mensen die N-VA hebben gestemd hangen nu een Belgische vlag uit het raam,' zei een groot filosofe me laatst, en zo is het. Het moet gezegd dat Marc Wilmots over een formidabele selectie beschikt. Hij zou zelfs een basiself kunnen opstellen bestaande uit elf Premier League-toppers, en dan is Benteke nog geblesseerd thuisgebleven. Fellaini, die ene met die zwartgeblakerde boerenkool op z'n kop, is er wel bij. Enige bezwaar is dat topspelers niet automatisch een topteam vormen. Weet Wilmots er een collectief van te smeden, dan kunnen de Belgen heel ver komen.

Algerije
Vier jaar geleden deden de Algerijnen ook al mee. De enige herinnering die die deelname heeft achtergelaten is het epische filmpje van de ene Algerijnse fan die de andere met een vuvuzela een levenslange gehoorbeschadiging bezorgt. Sportief wisten de Algerijnen geen potten te breken, en dat zal dit keer niet anders zijn. De enige speler uit de huidige selectie die ik ken is verdediger Essaid Belkalem, alleen omdat die afgelopen seizoen voor het sympathieke Watford uitkwam. Dat Algerije zich heeft gekwalificeerd is eigenlijk ronduit jammer. De woestijnvossen versloegen in de Afrikaanse play-off Burkina Faso. Helaas, want zo'n Togo-achtig land hadden we er graag bij gehad voor de broodnodige komische noot. De Algerijnen zijn toch een beetje de Denen van Afrika, qua doodsaaiheid.

Rusland
Rusland is een dark horse. Fabio Capello - bijgenaamd Il geometra (De landmeter) - selecteerde alleen maar spelers uit de Russische competitie. Nu zit daar zoveel oliegeld dat het niveau de laatste jaren wel wat gestegen is omdat de topspelers ook in eigen land goed kunnen verdienen, maar het blijft opmerkelijk. Hoe sterk de Russen zijn is moeilijk te peilen, maar zeker is dat ze moeilijk zijn te verslaan. Met Alan Dzagojev hebben ze bovendien een magnifieke middenvelder. Acclimatiseren schijnt het grootste probleem te zijn voor de Russen. Gelukkig voor ze hebben ze gunstig geloot en moet de poulefase overleven een formaliteit zijn.

Zuid-Korea
Sinds Guus Hiddink alias Hi-Dung Gu in 2002 met heel veel geluk en met wat hulp van de later voor drugssmokkel gepakte scheidsrechter Byron Moreno tot de halve finale wist te reiken, is het met Zuid-Korea alleen maar minder geworden. De Aziatische Tijgers zijn zelfs zo ver afgezakt op de wereldranglijst dat ze de laagste klassering ooit naderen. Anno 2014 hebben de Koreanen dan ook een zeer matige selectie. Het keurkorps van bondscoach Hong Myung-Bo wist zich maar ternauwernood te plaatsen, onder meer door een winnende treffer in de zesennegentigste minuut tegen Qatar en een gelijkmaker in de zevenennegentigste minuut tegen Libanon. Voer voor Van Duren & Knipping, naar wij dachten.

Prognose
1) België
2) Rusland
3) Algerije
4) Zuid-Korea

Geen opmerkingen: