zondag 1 juni 2014

[WK 2014]: Groep E

Zwitserland
Naast de Colombianen en de Belgen zijn ook de Zwitsers groepshoofd in Brazilië. De FIFA-ranking is bijkans onvoorspelbaarder dan de stand van de algoritmische kampioenscompetitie van België bij aanvang. Nog altijd onder leiding van Ottmar Hitzfeld gaan de Zwitsers op voor hun derde eindronde op rij. Zorgenkindje lijkt de voorhoede: hoewel het in de kwalificatiepoule geen wedstrijd verloor, scoorde Zwitserland slechts 17 goals in 10 wedstrijden. Ze worden vaak afgeschilderd als navelstarende, monoculturele xenofoben, maar de Zwitserse selectie zit vol etnische Albanezen, Kosovaren, Bosniërs en Kroaten (de wrange vruchten van de Balkanoorlog), een Turk, een Ivoriaan, een Kaapverdiaan en zelfs een Spaans-Chileense speler. De PvdA is voor Zwitserland deze zomer.

Ecuador
Dat is Spaans voor 'Evenaar'. Want die loopt erdoorheen. De Ecuadoranen (iedereen zegt 'Ecuadorianen' - met een i dus - maar blijkbaar is dat fout) deden in 2002 en 2006 ook mee en maakten vooral in 2006 in Duitsland enige indruk, met het woeste aanvalskoppel Agustín Delgado-Carlos Tenorio. Anno 2014 telt de selectie nauwelijks nog bekende spelers, de enige twee die een bel doen rinkelen zijn Luis Valencia van Manchester United en Renato Ibarra van Vitesse. Van de Ayoví's van 2002 is alleen Walter (34) nog van de partij; Marlon (42) is gestopt. Maar niet getreurd, neef Jaime Ayoví (26) neemt dit keer de honneurs waar. Ecuador lijkt een zwakke deelnemer, al kunnen alle Zuid-Amerikaanse landen deze zomer verrassen.

Frankrijk
Frankrijk is deze zomer een grote outsider voor de wereldtitel en dat komt door één man: Samir Nasri. Die is namelijk door bondscoach Didier Deschamps NIET opgenomen in de selectie van Les Bleus. Zelden werd, in de geschiedenis van de mensheid, een betere beslissing genomen. Samir Nasri is immers een irritant ventje, een arrogant eikeltje, een verwend rotjochie, een over het paard getilde pseudo-vedette, een hautain huftertje, een vuil mannetje, een gluiperig klootzakje. Een soort voetballende versie van bijna-naamgenoot Ramsey Nasi dus. Met Nasri in je team heb je gegarandeerd heibel in de tent. Bovendien heeft Deschamps met Ribéry, Benzema en Giroud genoeg steraanvallers over. En dan heeft hij op het middenveld nog het machtige paard Paul Pogba lopen. Wat een geweldenaar is dat!

Honduras
Tja, wat moeten we hier over vertellen? Honduras is heel belangrijk. Stel, je koopt een hond en denkt, het is een rashond, maar dan blijkt het helemaal geen erkend honduras te zijn, ben je mooi klaar mee. Nee, dit is te flauw - zelfs voor mijn doen. Harde feiten dan maar: Honduras kennen we nog van vier jaar geleden, toen het land geen enkele indruk maakte. Dit keer lieten de Hondurezen knap Mexico achter zich in de kwalificaties. De bondscoach is Luis Suárez. Echt waar! Deze is een Colombiaan met een 'JOMA-pet' op. Een variant op Jan Boskamp met JAKO-trui dus. Hij heeft de beschikking over enkele spelers die in Engeland actief zijn (Hull, Wigan, Stoke). De spitsen Carlo Costly en Jerry Bengtson werden bovendien samen met Jozy Altidore (U.S.A.) gedeeld topscorer van de kwalificatie-eindronde. Carlo & Jerry, ik ben nu al fan.

Prognose
1) Frankrijk
2) Zwitserland
3) Honduras
4) Ecuador

1 opmerking:

ditisstefan zei

Nasri, wat een eikel. :) Helemaal mee eens.

En Honduras ga ik volgen hoor!