zaterdag 17 mei 2014

Zeven dagen lang (212)

11 t/m 17 mei

ZONDAG Songfestival (I)
Gisteravond kregen 'we' 0 (nul) punten van Oekraïne. Dat is het zogenaamde 'Hans van Baalen-effect'. Overigens gunde ook Israël ons geen enkel punt. Het zogenaamde 'Harry van Bommel-effect'.

MAANDAG Songfestival (II)
We zouden natuurlijk gewoon hebben gewonnen als er niet weer een statement gemaakt moest worden - al heeft nog niemand afdoende duidelijk kunnen maken welk statement precies. Nu deden we in feite mee om des keizers... euh.. ja, baard.

DINSDAG Even iets anders
Deze oude baas heeft vast de droombaan der droombanen.

WOENSDAG EL-finale
'Ben je voor Sevilla of Benfica?'
'De Vloek van Bela Guttmann.'
'Die oude Benfica-trainer?'
'Ja.'
'Voor Benfica dus?'
'Nee, voor de vloek.'
'O.'

DONDERDAG Zwartboek, naschrift
Gijs de Jong meldt zich aan het front: 'Voetbal is emotie, maar wij hebben de cijfers uit de emotie gehaald', orakelt de KNVB-manager in de Spits. Hij heeft berekend dat als de resultaten tegen Achilles ’29, Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente worden weggestreept, de eindrangschikking van de Jupiler League nagenoeg hetzelfde is.
Dat is weer zo'n typisch voorbeeld van oneigenlijk gebruik van statistiek. Als een club in een bepaalde speelronde drie punten achterop raakt door competitievervalsing, dan gaat die club de volgende wedstrijd heel anders in. Het is van invloed op alles wat erna nog gebeurt.
Net als het AD laatst, dat dacht een 'eerlijke' eindrangschikking te kunnen berekenen door alle arbitrale dwalingen uit de uitslagen te verwijderen... Alsof een wedstrijd die in 1-0 is geëindigd na een onterecht toegekende penalty in pakweg de 55ste minuut zonder die beslissing automatisch 0-0 was geworden.
Ze hebben ook de 'vijftienwedstrijdenregel' geëvalueerd, Gijs en zijn commissie. Die regel blijft gehandhaafd, ze komen zelfs tegemoet aan de huilers van de topclubs: een wedstrijd telt volgend seizoen pas mee als de speler in kwestie minstens 45 minuten heeft meegedaan.
'Een risico is dan wel dat er meer eerste elftalspelers met de beloftenteams mee kunnen doen, ook omdat de gemiddelde leeftijd van Eredivisieploegen sowieso al laag ligt', stelt Spits terecht. De Jong: 'Zo blijven we sleutelen.' Tuurlijk Gijs, sleutel lekker verder jongen.

VRIJDAG Vooruitgang
Rutger Bregman, De geschiedenis van de vooruitgang (2013), p. 22: 'Vooruitgang is niet per definitie onomkeerbaar.'
Zelfde boek, p. 26: 'Dat is misschien wel het belangrijkste kenmerk van de vooruitgang: hij is zo goed als onomkeerbaar.'
Uitspraken over de onomkeerbaarheid van de vooruitgang zijn dus in elk geval omkeerbaar.

ZATERDAG Vrijheid van meningsuiting
Op p. 12-13 van het deze week gepresenteerde 'Jupiler League Fan Onderzoek' staat een afbeelding van de vreugdetaferelen van spelers en fans na FC Oss-Jong Ajax (2-0). Het spandoek achter het doel is daar gecensureerd. Het bevat de tekst 'TOP Oss Youth', maar men heeft 'TOP' weggeblurd.
Bijzonder treurig.

Geen opmerkingen: