Spanje
Gadverdamme, Spanje, doen die ook weer mee? Spanje is voor het landenvoetbal wat Schumacher in de jaren negentig voor de Formule I was: ze blijven uitentreuren rondjes draaien maar winnen wel alles. Na een wereldcup en twee Europese titels zal de houdbaarheidsdatum van die nare mediterrane maniertjesmannetjes toch wel een keer bereikt zijn? De bondscoach die Spanje de eerste van de drie cups bezorgde, Luís Aragonés, is zelfs al wijlen - kun je nagaan hoe lang ze al heersen. Het veelgeroemde tiki-taka is in werkelijkheid een slaapverwekkend overtiki-overtaka: driehonderdnegentig keer overspelen en dan met 1-0 winnen. Zelfs Vicente del Bosque vond de belachelijke 4-6-0-tactiek van twee jaar geleden te gortig. Er moest dus in allerijl een spits bij. Torres was te oud, David Villa had er allang een sik van gekregen. Daarom heeft Spanje nu de Braziliaanse overloper Diego Costa in de gelederen. Koke (Atlético) doet ook mee, Coke (Sevilla) vooralsnog niet.
Nederland
Oranje. De regerend vice-wereldkampioen. De stemming hier te lande is nochtans pessimistisch: dit gaat 'm niet worden. Van Gaal gaat opeens nogal hard op de jeugd van Feyenoord en heeft nu zelfs het 5-3-2 van Koeman overgenomen. Jantje Boskamp merkte laatst bij VI op dat Feyenoord tegen Cambuur in dat systeem verdedigend onwennig speelde, waarop Gijp repliceerde: 'Nu moet ik zeggen dat Cambuur het aanvallend wel goed invulde. Ik weet niet of Spanje dat ook kan.' Hilariteit alom natuurlijk, maar de boodschap was pijnlijk ernstig: als De Vrij en Kongolo al worstelen tegen Lukoki en Manu, wat moeten ze dan tegen Iniesta en Costa beginnen. Nee, of we nu 5-3-2, 4-3-3 of 8-1-1 spelen, we zullen het dit WK van de briljante ingevingen van één man moeten hebben: Arjen Robben. De enige speler die met een uitstekende internationale jaargang in de benen naar Brazilië afreist. Nu maar bidden dat er in de 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Wales niet weer een hamstring is die zegt: 'tot hier en niet verder.' Want ook wonderdokter Dick van Toorn is wijlen.
Chili
Onder de pundits is de consensus dat Spanje buitencategorie is en Nederland daarom met Chili moet gaan uitmaken wie er als tweede in de poule doorgaat. Daar ben ik het niet mee eens. Chili is mijn gedoodverfde favoriet. Isla, Vidal, Sánchez, Vargas, Fernández... Foi, foi, foi, wat een spelers. De Chilenen kwamen vier jaar geleden al verrassend goed voor de dag met aantrekkelijk, aanvallend spel. Ze zijn nu vier jaar verder met nagenoeg dezelfde groep, hebben dit keer thuiscontinentvoordeel én mogen beginnen tegen Australië. Helaas is baas Bielsa geen bondscoach meer, ene Jorge Sampaoli is nu de hopman. Zijn bijnaam luidt 'Mini-Me', dus wie weet zien we hem in São Paulo nog wel een middelvingertje heffen in de richting van Lowie 'dr. Evil' van Gaal. En naar verluidt speelt hij met zijn elftal graag 3-3-4. Kijk, dan hebben we minstens 5 verdedigers nodig.
Australië
De immer sympathieke Aussies hebben het wel gehad met de Nederlandse trainers. Na Guus Hiddink en Pim Verbeek - en de interimmers Rob Baan en Han Berger - hebben ze voor komende zomer gekozen voor 'Angie', zoals de koosnaam van bondscoach Ante Postecoglou luidt. Hij had vast op een iets mildere loting gehoopt. 'You can't say we're satisfied', zal Angie wel gezegd hebben. En als hij straks met nul punten weer in het vliegtuig terug naar Sydney stapt: 'You can't say we never tried'. Afijn, ze kunnen straks wel lekker onbevangen erin kleunen. Tommy Oar en Adam Sarota van FC Utrecht en Jason Davidson van SC Heracles, benedenmodale eredivisiespelers, doen ook leuk mee. De enige nog actieve Australiërs van de oude garde zijn Brett Holman en Tim Cahill, die tegenwoordig poenscheppen in de woestijn respectievelijk Amerika. Dat wordt niks.
Prognose
1) Chili
2) Spanje
3) Nederland
4) Australië
Geen opmerkingen:
Een reactie posten