vrijdag 23 mei 2014

[WK 2014]: Groep C

Colombia
Wel een leuk groepje, groepje C. Vier landen uit totaal verschillende contreien die elkaar bovendien niet zo heel veel ontlopen. Colombia, dat er in 1998 voor het laatst bij was, is meteen groepshoofd na één prima kwalificatiereeks. Zo rolt de FIFA-ranking (zie ook: België). De Colombianen werden wereldnieuws in 1994, toen de betreurde Andrés Escobar in eigen land vermoord werd door de drugsmaffia na een eigen doelpunt tegen de Verenigde Staten. Van de Colombianen van toen werd veel verwacht, maar het drama maakte daar abrupt een einde aan. Nu is er een nieuwe gouden generatie. De kwalificatie is evenwel aan één man te danken: Radamel Falcao. Andere toppers zijn James Rodríguez (eveneens Monaco) en Jackson Martínez (Porto), maar de onvermoeibare spits van AS Monaco symboliseert de wederopstanding van Colombia. Er is wel een klein probleempje: Falcao scheurde in januari een kruisband finaal af. Geen WK, luidde de diagnose, maar gans Colombia zei: 'Nos veremos' - dat zullen we nog wel eens zien. Met man en macht wordt Falcao nu klaargestoomd. Maar ja, stel dat het lukt, dan is het op een wankele basis en heeft de spits totaal geen ritme. Een nieuw drama ligt op de loer.

Griekenland
De Grieken stalen twee jaar geleden onze harten. Door de krijger Karagounis, door de blonde support vanaf de stands, en natuurlijk door de gedenkwaardige bondscoach, de epische Fernando 'facepalm' Santos. Hij is nog steeds de eerste man, het WK wordt zijn laatste kunstje. Zijn opvolger wordt waarschijnlijk John van den Brom - tenzij er de komende weken nog ergens een club met een zak geld begint te zwaaien natuurlijk. De Grieken geven verdedigend niet veel weg, maar scoren ook moeilijk. Karagounis is inmiddels 37 maar hij doet nog lekker mee - en nog altijd als aanvoerder. Met die pensioenleeftijd daar in Griekenland kan hij straks meteen de AOW in. Giorgos 'Telly' Tzavelas is er ook weer bij. Ik zag 'm laatst nog op 192tv, Telly, met een sigaret tussen zijn lippen onverstaanbaar 'Some Broken Hearts Never Mend' croonen. Wat een koning. Afijn, u merkt: ik verder niet veel te melden over de Grieken. Als ze er weer vol in vliegen zal ik genieten, en bakken ze er niks van, dan geniet ik net zo hard van Santos' facepalms, dus het is altijd goed.

Ivoorkust
Van de Ivorianen word ik een beetje moe. Al jarenlang hebben De olifanten met afstand de beste spelers van het continent, maar er een succesvol team van smeden wil maar niet lukken. Nu zat de loting ook steeds niet mee: in 2006 bij Argentinië en Nederland, in 2010 bij Brazilië en Portugal. Dit keer zijn er meer mogelijkheden. Maar dan nog, zelfs de Afrika Cup wisten De olifanten al sinds 1992 niet meer te winnen. Veel Ivorianen spelen bij poenerige topclubs en gaan zich ernaar gedragen, Yaya Touré voorop. De middenvelder van het verderfelijke Manchester City wil die club nu verlaten omdat men niet genoeg aandacht schonk aan zijn verjaardag... 'Roberto Carlos kreeg bij FC Anzhi toen hij jarig was een Bugatti, Yaya kreeg hier alleen een taart', sipte zijn zaakwaarnemer. Schandalig natuurlijk. Zo'n jongen gun je toch een Fanta. Desalniettemin hebben De olifanten zoveel goede spelers dat de tweede ronde gehaald moet worden: Drogba is er nog altijd bij, S. Kalou, Gervinho en natuurlijk Bony Wilfried, de bonkige baobab. En ze hebben de mooiste bijnaam. De olifanten, had ik dat al gezegd?

Japan
Word ik moe van Ivoorkust, voor Japan heb ik daarentegen een zwak. De Japannertjes ogen traditioneel wat wild en onbezonnen, maar ze kunnen heus goed voetballen. Met Keisuke Honda (AC Milan) en Shinji Kagawa (Manchester United) hebben ze dit keer zelfs een ijzersterke tandem op het middenveld. In november wervelde Japan nog langs België, de gedoodverfde wereldkampioen (2-3). De haas Yasuhito Endo, recordinternational en volgens Wikipedia 'considered a cult hero at Gamba Osaka and the Japan National Football Team', is er gelukkig ook weer bij. Opvallend veel Japanners - 7 van de 23 geselecteerden - spelen overigens voor een Duitse ploeg, misschien nog een asmogendheden-dingetje. Niet voor niets is de bondscoach een Italiaan. Alberto Zaccheroni gaat de Japanners minstens naar de volgende ronde loodsen.

Prognose
1) Ivoorkust
2) Japan
3) Colombia
4) Griekenland

Geen opmerkingen: