Uruguay
Groep D voldoet niet aan alle voorwaarden voor het predicaat ‘groep des doods’, daarvoor moeten alle vier de landen beresterk en aan elkaar gewaagd zijn, maar deze poule komt met drie toplanden dicht in de buurt. Uruguay, vier jaar geleden semifinalist, is groepshoofd, hoewel de hemelsblauwen zich pas als 32ste en laatste land kwalificeerden na een play-off met Jordanië. De Uruguayanen zitten in hetzelfde schuitje als de Colombianen, want ook hun steraanvaller ligt in de lappenmand. Luis Suárez, bijtgrage ADHD’er, is nog even onder het mes gegaan en hoopt nu op tijd hersteld te zijn voor Brazilië. Er blijven sowieso genoeg geweldenaars over. Diego Godin, Edinson Cavani, Diego Lugano, Cristian Ródriguez. Ik hoop ergens op Colombia-Uruguay in de achtste finale. Kun je lachen. Ik voorspel zeventien gele kaarten.
Costa Rica
Arm Costa Rica. Dwingt het met bloed, zweet en tranen kwalificatie af, loot het drie wereldtoppers. Op naar de nul punten. Maar ja, je weet het dit keer niet met die Midden-Amerikanen, ze spelen toch een halve thuiswedstrijd. En wie weet krijgt Bryan Ruiz het nog op zijn heupen, al is van het graatmagere ventje dat bij Twente zo kon dartelen na anderhalf jaar Fulham en een half jaar Philips niet veel meer overgebleven dan een graatmager ventje. De preselectie van Los Ticos bestaat verder uit anonymi. Een verdedigende middenvelder heet Yeltsin Tejada. Zou die vernoemd zijn naar ome Boris? Costa Rica betekent trouwens Rijke Kust. Geef ik ook nog even aan u mee.
Engeland
Met Engeland en Italië zijn de twee smaakmakers van Euro 2012 bij elkaar in de groep terechtgekomen. Roy Hodgson mocht vanzelfsprekend aanblijven om de in Polen & Oekraïne ingezette stijgende lijn te continueren. Roy the Redeemer koos toen voor de jeugd en kiest nu nog nadrukkelijker voor de jeugd. Geen Ashley Cole en Michael Carrick meer, wel Ross Barkley (Everton) en Luke Shaw (Southampton). De Georginio Wijnaldum en Terence Kongolo van Engeland, zeg maar. Bovendien is Liverpool na een sterk seizoen hofleverancier met vijf afgevaardigden. De Engelsen, en dan vooral de supporters, hebben wel het nadeel dat ze in het meest tropische deel van Brazilië moeten beginnen. Je ziet het al voor je, die melkwitte kerels die na een pint of tien in een airconditioned barretje maar eens richting stadion willen gaan en dan een gigantische roei krijgen van de onbarmhartige koperen ploert en zijn veertig graden.
Italië
Cesare Prandelli liet zijn Azzuri twee jaar geleden fris van de lever spelen en had in de puntgave technicus Andrea Pirlo een indrukwekkend verlengstuk op het veld staan. Pirlo gaat nu op voor zijn laatste mondiale kunstje. Het team steunt voor een groot deel op de kern van het oppermachtige Juventus. De verdediging zou zelfs volledig uit Juve-spelers kunnen bestaan, inclusief keeper, volkslied-tenor en horlogehandelaar Gianluigi Buffon. Voorin hangt alles af van één man. Een wereldster. Een fenomeen. Een totaalmalloot. Mario Balotelli. Hij heeft zichzelf geïnterviewd: 'Waar zet je de Gouden Schoen neer als je die wint? In de klerenkast, bij mijn andere schoenen.' Om Mario heen zwerven een paar gemankeerde voorhoedespelers. Er is natuurlijk een betere spits voorhanden, maar ja, Graziano Pellè scoort te mooie goals, in Italië hebben ze liever van die geniepige puntertjes à la Pippo Inzaghi.
Prognose
1) Uruguay
2) Italië
3) Engeland
4) Costa Rica
Geen opmerkingen:
Een reactie posten