dinsdag 13 mei 2014

[WK 2014]: Groep A

Over precies een maand gaat het WK voetbal in Brazilië van start. Hoogste tijd om vooruit te blikken. In de komende vier weken worden de 32 deelnemers tegen het licht gehouden. De voorspellingen doe ik dit keer weer lekker zelf, want die Kofi Dick bakte er twee jaar geleden helemaal niks van. 

Brazilië
Is Brazilië al standaard een kanshebber op een WK, dit jaar is het natuurlijk de torenhoge favoriet. Alles minder dan de wereldtitel en de pleuris zal uitbreken. Bovendien heeft Brazilië iets goed te maken. De houthakker Dunga had de ooit zo oogstrelende Brazilianen in Zuid-Afrika omgeschoold tot een onooglijke vechtmachine. Nu is Luiz Felipe Scolari, erkende eikel, terug op zijn post. Hij moet de Goddelijke Kanaries naar de zesde wereldtitel leiden. Een blik op de seleçao van 2014 maakt ons nog niet warm. Ooit hadden ze Romario, daarna Ronaldo, toen Ronaldinho. Spitsen even sierlijk als hun namen. Thans heten de aanvallers Fred, Bernard en Jo. Alsof het drie Brabantse boerenzonen betreft. En dan hebben ze ook nog Hulk achter de hand. Geen 'zeehond' Kerlon helaas, publiekslieveling is de huiler Neymar, door Joey Barton treffend de Justin Bieber van het moderne voetbal genoemd: 'Brilliant on the old YouTube, cat piss in reality.'

Kroatië
De Kroaten mogen het bal openen tegen het gastland. Dat is geen fijn begin, maar het bracht een nationaal biermerk op een lumineus idee: 'Wat kunnen we doen in het land dat 5 wereldtitels won?' luidt de vraag die in een commercial wordt gesteld, 'in het land dat het dribbelen heeft uitgevonden', 'een land 10.000 kilometer ver weg'. Het antwoord is briljant: 'Hoe verder van huis, hoe beter we verdedigen', 'we lijden stoerder', 'we schoppen harder' en 'we juichen sterker'. De Kroaten, die overigens standaard in het kleurenpatroon van Noord-Brabant spelen, kijken inderdaad niet op een doodschop meer of minder. Daar zullen ze het ook van moeten hebben, want de selectie lijkt niet al te sterk. In de kwalificatie moesten ze het al afleggen tegen de Belgen; in de play-offs werd IJsland moeizaam aan de kant geschoven.

Kameroen
Het verheugende nieuws kwam deze week uit Kameroen. Bondscoach Volker Finke heeft Eyong Enoh geselecteerd. Dat vergroot sowieso de feestvreugde. 'In welke minuut krijgt Enoh een gele kaart?' is immers een van de leukste weddenschapsspelletjes die men met vrienden kan spelen rond een voetbalwedstrijd. Verder is het maar weer afwachten met Kameroen. Ze zijn er vaak bij, en steeds is het alles of niks. Eto'o is nog steeds de ster, maar die heeft ook drie jaar vegeteren bij FC Anzhi (jaarloon: 20 miljoen euro!) in de benen. De bookmakers hebben er in ieder geval weinig vertrouwen in, op Algerije na wordt Kameroen van de Afrikaanse landen het laagst ingeschat. We gaan vooral letten op Stephane M'Bia, de saluerende soldaat van Sevilla.

Mexico
Mexico is er altijd bij, maar kwalificatie verloopt elke keer weer moeizamer, zo schreef ik vier jaar geleden al. Die trend werd fijntjes doorgezet, want de Mexicanen wonnen slechts twee van de tien poulewedstrijden. Alleen omdat de Verenigde Staten op de laatste speeldag in blessuretijd twee keer scoorde in en tegen Panama (2-3) kreeg het keurkorps van Miguel Herrera nog een herkansing via play-off met Nieuw-Zeeland. Sinds de pensionering van Cuauhtémoc Blanco is het daar in Mexico  allemaal een beetje in de versukkeling geraakt. Overigens is de 41-jarige nekloze eindbaas alleen met het nationale elftal gekapt, want hij speelt naar verluidt nog altijd competitievoetbal. Zijn broodheer is Puebla FC, dat speelt in Estadio Cuahtémoc. Dat stadion is officieel vernoemd naar 'de laatste Azteekse keizer', maar wij weten wel beter...

Prognose
1) Brazilië
2) Kameroen
3) Kroatië
4) Mexico

2 opmerkingen:

Ton zei

Het bijna laagst ingeschatte Afrikaanse land eindigt toch nog hoger dan een Europese middenmoter?

Marc van Zoggel zei

Ja, die bookmakers weten er niks van, mijn prognose is de gezaghebbendste.