zaterdag 8 maart 2014

Zeven dagen lang (204)

2 t/m 8 maart

ZONDAG Klassieker (I)
Enig lichtpuntje van de middag: Graziano Pellè die na afloop insinueert dat hij aan Jan-Joost zijn neus kan zien dat Jan-Joost een Neus is.

MAANDAG Klassieker (II)
'Ik heb de beelden net gezien. Hij ging wel onnodig met zijn elleboog naar mijn hoofd, maar het was niet heel erg. Ik voelde het licht. Het was niet pijnlijk.' Aldus Joël Veltman. Dat dunkt mij een ontlastende verklaring. Free Pellè!

DINSDAG Krim (I)
Rusland lanceert een langeafstandsraket, lees ik - en ik schrik. Maar het blijkt dat de lancering een oefening betreft die al lang voor de Krim-crisis uitbrak is aangekondigd en toen ook is gecommuniceerd aan Amerika. Waarom wordt het dan toch onder het nieuws over deze crisis geschaard?

WOENSDAG Vroman (I)
Leo Vroman werd 98 jaar. Hij was van 10 april 1915 en overleed op 22 februari 2014.
Vroman leefde dus 98 jaar, 10 maanden en 13 dagen. bewijs
Een andere schrijver die extreem oud werd was de Vlaamse auteur Stijn Streuvels, die 97 werd: 3 oktober 1871 - 15 augustus 1969.
Streuvels leefde dus 97 jaar, 10 maanden en 13 dagen. bewijs
Precies een jaar minder.
Zou typisch iets voor Hugo Brandt Corstius zijn geweest om dit te berekenen, ware hij niet zelf overleden vorige week vrijdag.

DONDERDAG Vroman (II)
Overigens zou Herman Finkers zeggen: dit soort dingen bedenk je dus als je niks te doen hebt. Maar ik heb het juist heel druk. Zorgwekkend.

VRIJDAG Krim (II)
Het maken van historische vergelijkingen is altijd precair, maar bij de manier waarop Rusland nu de Krim met zijn Krim-Russen van Oekraïne annexeert is het onmogelijk niet de parallel te zien met de manier waarop Duitsland in 1938 de Sudeten-Duitsers van Tsjecho-Slowakije inlijfde.
De vraag is alleen wat nu?

ZATERDAG Krim (III)
In 1938 deed de toenmalige Volkenbond niets omdat elk volk het recht op 'zelfbestemming' had en 95% van de inwoners zogenaamde 'Volksduitsers' waren; zie b.v. Kershaw, Hitler. A Biography, hfdst. 14. Naar dat volkenrecht wordt nu ook steeds verwezen.
Het referendum is een wassen neus. Op de Krim schijnt het percentage etnische Russen 58% te zijn, tegen 24% Oekraïners.
Waar houdt het op? In Donetsk is ook bijna de helft van de inwoners etnisch Russisch, in Dnjepropetrovsk zelfs nog iets meer dan de helft.
Onze minister van Defensie viert intussen vrolijk carnaval. De boodschap is helder: gaat u maar rustig slapen.

Geen opmerkingen: