'Jupiler League 2.0' wordt het heel vooruitstrevend genoemd: de Eerste Divisie vanaf het seizoen 2013-2014. Omdat er na enkele faillissementen nog maar 16 clubs over waren, besloot de KNVB in zee te gaan met het FOX van de lugubere poenschepper Rupert Murdoch. FOX heeft de clubs een flinke kapitaalinjectie gegeven, maar de vraag is tegen welke prijs. Een vereiste was de toetreding van de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente. Zeggenschap over fundamentele zaken als speelschema's, spelregels en competitiviteit zijn uit handen gegeven. 'Een enorme impuls' en een 'verrassend kijkspektakel', blies Jelle Beuker, operationeel directeur van de coöperatie Eerste Divisie, pal voor de aftrap van het seizoen hoog van de toren over de inbreng van FOX. Er werden nog wel wat 'kinderziektes' voorspeld en men dekte zich her en der in door te wijzen op het 'pilot'-karakter van de nieuwe opzet. Maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van de nieuwe realiteit extra kritisch te volgen. Maand na maand.
Zie ook deel (1): augustus, deel (2): september, deel (3): oktober en deel (4): november
34) 'Je moet ophouden met het gezeur.' Aan het woord is Gijs de Jong, 'manager competitiezaken' van de KNVB, tegen interviewer Iwan van Duren (VI, 11 december). De VI zit er goed bovenop na een aarzelend begin, maar dat mag dus niet van De Jong, die zelf dolgelukkig is met de nieuwe opzet: 'de competitie is echt opgeleefd.' Hij was te gast bij Jong PSV-FC Eindhoven (9 december) en 'die jongens kunnen goed voetballen, maar verliezen nu thuis voor tienduizend mensen.' Ja, omdat beide clubs maar liefst 25 amateurclubs hadden uitgenodigd, zo wist het Eindhovens Dagblad ons te vertellen: 'Alle leden van de clubs krijgen een gratis kaart aangeboden voor Jong PSV - FC Eindhoven.' Normaal trekken de beloftenteams gemiddeld tussen de 100 en 400 toeschouwers - en daar zijn ook de niet-betalende aanwezigen al bij geteld...
De Jong: 'Iedereen mag kritiek hebben. Maar wel binnen de gebruikelijke proporties.' Wat zijn die proporties dan, Gijs, want volgens mij zijn we heel redelijk met onze kritiek. Vaste selecties en geen bevoordeling van de topclubs, kortom: een eerlijke competitieopzet, dat is het enige waar we om vragen. Dat hij werkelijk geen idee heeft, blijkt uit het vervolg: 'Waar zijn die mensen die voorspelden dat de beloften iedereen weg zouden spelen? Stop eens met dat geklaag, maak eens wat van je competitie.' Alsof dat onze grootste vrees was... Het is zelfs nog het enige aantrekkelijke aspect, om zo'n verwend snotjochie zich te pletter zien lopen tegen een archetypische bonkige eerste-divisieverdediger. O, en Gijs haalt ook nog het 'in-andere-landen-doen-ze-het-ook'-argument van stal: 'Dit gebeurt ook in andere landen als Duitsland, Spanje en Portugal.' Van Portugal weet ik het niet, daar hebben we geen contacten, maar onze goeroe wist in mei al hoe ze daar tegen die elftallen aan kijken: 'In Spanje heb je geen uitcultuur, maar in Duitsland háten ze die tweede elftallen in de competitie. Daar is niet naar gekeken.'
35) Je leest ook steeds dat de vertegenwoordigers van de clubs zelf voor deze opzet hebben getekend. 'Het zijn de usual suspects die steeds klagen. Dat beeld dat daaruit voortkomt, is erg merkwaardig. Het besluit tot deze opzet is democratisch genomen, ook namens de Eerste Divisie-clubs. Iedereen was erbij, iedereen heeft het ondertekend.' Hoe 'democratisch' die besluitvorming in werkelijkheid was, blijkt uit een ontluisterende reportage over Fortuna Sittard (VI, 31 december).
Fortuna-voorzitter Martin Masset: 'Ik was [...] geen voorstander van de toetreding van beloften in de Jupiler League, maar ik heb toch voor gestemd. Ik durfde geen ruzie te maken met de KNVB, zo bang was ik dat het onze zaak zou schaden.' De bond heeft er namelijk alles gedaan om Fortuna kapot te laten gaan, zo blijkt nu, met oud-preses Henk Kesler en de bestuurssecretaris Mark Boetekees - what's in a name - als kwade geniën (dat is dus iets anders dan genieën). Kesler probeerde achter de schermen de belachelijke fusie tussen de Zuid-Limburgse clubs erdoor te drukken, en toen dat faliekant mislukte verklaarde hij ijskoud: 'Er komt geen fusie? Dat hoeft ook niet, Fortuna gaat toch wel failliet. Jullie hebben een tekort van een miljoen euro. Alles wat goed is kan naar Roda JC en voor zaken als het personeel hebben we in Zeist wel potjes.'
Boetekees is behalve bestuurssecretaris ook de baas van licentiezaken van de KNVB, dit even ter illustratie van wat men bij de bond onder democratie en objectiviteit verstaat - 'het Vaticaan', zo wordt de KNVB ook wel genoemd. Boetekees had al eens gezichtsverlies geleden toen AGOVV en Veendam failliet gingen terwijl ze door de Boetekezen gewoon in categorie 2 waren ingedeeld. Arrogant en dictatoriaal maakte hij de in Zeist ontboden Fortunezen, die een plan van aanpak kwamen presenteren, duidelijk dat hem dat niet nog eens zou overkomen.
Het is de zaak-FC Eindhoven all over again. Die club kreeg in 2008 van de KNVB te horen dat ze geen bestaansrecht had. Een bond zou er toch moeten zijn om de aangesloten clubs waar mogelijk te steunen, maar blijkbaar acht de voetbalbond die taak alleen van toepassing op de topclubs. Gijs de Jong is de eerste in lijn om t.z.t. Bert van Oostveen op te volgen als KNVB-directeur, maar daarna is het de beurt aan Boetekees, mark our words.
36) Marco Boogers, directeur van Dordrecht, laat doodeenvoudig zien wat nu het hele punt is (VI, 15 januari):
'Je hebt gewoon niks te vertellen, de KNVB doet waarin ze zin heeft. Een jaar voordat het zo ver was twitterde ik al dat de beloftenteams van de topclubs in de Jupiler League kwamen spelen. En ze spelen er.'Zo moeilijk is dat toch niet? Als Fonzie Groenendijk klaagt dat hij spelers moet missen in een interlandweekend, dan is De Jong de eerste om te laten weten dat er volgend seizoen niet meer tijdens interlandweekends gespeeld zal worden, maar als het over het gegoochel met selectiesamenstellingen gaat, dan is het enige wat we horen dat er 'weeffoutjes' zijn gemaakt, dat het een 'pilot' is en dat er ná het seizoen wel geëvalueerd zal worden.
'Toch bent u er niet tegen.'
'Nee, zolang ze maar spelen met een vaste ploeg.'
Boogers klaagt over Twente, dat in haar thuiswedstrijd tegen Dordrecht met zeven spelers uit het eerste aantrad. In diezelfde VI wordt in een artikel van Reon Boeringa de kreet 'competitievervalsing' die wij al maandenlang aanheffen, ook al mogen we dat van Gijs de Jong helemaal niet, met harde cijfers bewezen. 'Neem Jong PSV. De formatie van trainer Darije Kalezic verloor geen enkele wedstrijd als het versterking kreeg van vier of meer spelers uit de eerste selectie. Sterker nog: al die vier duels werden gewonnen'. Gemiddeld haalde Jong PSV in die duels dus 3 punten, terwijl met 3 of minder spelers uit het eerste gemiddeld slechts 1,25 punt werd behaald. Jong Ajax behaalde gemiddeld 1 punt met selectiespelers, zonder maar 0,66. Alleen bij Twente is er geen statistisch bewijs, maar de Tukkers stelden tegen toppers Dordrecht en Sparta wel zeven respectievelijk zes eerste elftalspelers op, met succes.
Er is een restrictie ingebouwd dat beloftenteams geen spelers meer mogen opstellen die vijftien keer of vaker in het eerste hebben gespeeld, maar dat levert weer een nieuwe vorm van competitievervalsing op door het ongeordende programma: 'Daardoor is het gunstig de beloftenteams zo laat mogelijk te treffen, want hoe verder het seizoen gevorderd is, hoe minder spelers uit de eerste selectie speelgerechtigd zijn.' Dordrecht speelde voor de winterstop al vier keer tegen een beloftenelftal, terwijl bijvoorbeeld Willem II in de laatste tien speelronden nog drie keer tegen zo'n team speelt. FC Oss heeft inmiddels alle drie de beloftenteams al uit en thuis gehad.
Conclusie: 'Juist na het chaotische vorige seizoen, waarin Cambuur kampioen werd door het faillissement van AGOVV Apeldoorn en SC Veendam, snakte de Eerste Divisie naar een geloofwaardige titelstrijd. De introductie van de beloftenteams heeft de reputatieschade echter alleen maar vergroot. De Eerste Divisie is oneerlijker dan ooit.'
37) Frank de Boer heeft zich ook in de discussie gemengd, en meteen met een heel belangrijk zinnetje: 'Wij willen onderzoeken of we eruit kunnen stappen.' F. de Boer is niet blij met de voornoemde vijftienwedstrijdenregel, omdat die de ontwikkeling van jonge spelers in de weg zou staan. 'Dat kan niet de bedoeling zijn.' Het is goed dat ook Frons vraagtekens zet bij de opzet - alleen naar afgevaardigden uit de hoofdstad lijkt De Jong immers te luisteren -, het probleem is alleen dat hij de oplossing precies de andere kant op zoekt: wij pleiten voor strikt gescheiden selecties, maar hij wil onbeperkt kunnen schuiven met spelers. Dat kan helemaal niet de bedoeling zijn.
38) We besluiten met ons favoriete onderdeel: Jong Ajax op weg naar de honderd. 50 spelers gaf het laatste meetmoment aan. De inbreng van Sinan Keskin, Ricardo Kishna en Elton Acolatse tilt het totaal naar 53. Het debuut van Sjaak Swart is niet ver meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten