zaterdag 25 januari 2014

Zeven dagen lang (198)

19 t/m 25 januari

ZONDAG BZV
Wat zijn eigenlijk de richtlijnen bij de NPO met betrekking tot ondertiteling? Ik heb sterk de indruk dat alleen Brabanders te pas en te onpas worden ondertiteld. Die boer Johan is heus niet onverstaanbaarder dan die Jan uut 't oost'n.

MAANDAG R.I.P.
Auke 'de Sloper' Visser (95) is afgelopen vrijdag overleden. Dit Man bijt hond-icoon eindigde in 2007 nog met zijn broer Jan als tweede in mijn lijstje met de leukste filmpjes van het jaar. Glory days. Voor ons beiden.

DINSDAG Woordkunst (I)
Seth Gaaikema stopt ermee. Als 'eerbetoon' aan deze meester van de tergend flauwe woordspeling, hier eentje van eigen makelij:
Ik toon Hermans de uitnodiging, maar Wim kan niet.

WOENSDAG Feest
'Einde Facebook nabij, 80 procent gebruikers verdwijnt' (Trouw)
Tussen 2015 en 2017 zal er een massale uittocht uit het Facebook plaatsvinden, voorspellen wetenschappers van Princeton.
Het is wel duidelijk waarom: de jongeren kiezen massaal het hazenpad omdat de ouderen (ouders e.a.) het overnemen; zie de grafieken.
Ja, mensuh, ik ben mijn tijd ver vooruit.

DONDERDAG Utd
De positie van David Moyes bij Manchester United staat naar verluidt onder druk wegens de tegenvallende resultaten. Dit toont maar weer eens aan hoe opgefokt de voetballerij tegenwoordig is. Alex Ferguson is indertijd ook heel matig begonnen. Ter vergelijking: van de eerste 31 wedstrijden onder Moyes won United er 18, onder de eerste 31 van Ferguson slechts 12.

VRIJDAG Londen
In de roman Kapitaal (2012) van John Lanchester wordt een ervaring beschreven die iedereen die ooit Londen per trein heeft verlaten zal herkennen: 'Telkens wanneer de trein de overgang leek te maken van de Londense bebouwde kom naar het Engelse platteland, leek hij weer opgeslokt te worden door de gebouwen van de buitenwijken. Op een gegeven moment was er een stuk geweest met alleen maar groene weilanden en Matya had gedacht dat ze eindelijk buiten de stad waren aangekomen, maar toen was er toch weer een lange reeks torenflats opgedoken.' (p. 474)

ZATERDAG Woordkunst (II)
In zijn column in Spijkers met Koppen had Martijn Koning vandaag een briljante doordenker over het achterwege blijven van ophef over een homohuwelijk in Goede tijden, slechte tijden: 'Het maakt de kijkers niet uit dat de mannenliefde in hun favoriete tv-programma zit, dan laten ze echt niet allemaal meteen hun soap vallen.'

Geen opmerkingen: