zaterdag 18 januari 2014

Zeven dagen lang (197)

12 t/m 18 januari

ZONDAG Naming
W. de Rom had opnieuw de indruk dat alles zich andermaal van voren af aan herhaalde.

MAANDAG Jeuk
Jeuk is een verrassend geestige en originele comedyserie. Peter Heerschop zit helemaal in zijn rol als de geniepige naaibal Peter Heerschop.

DINSDAG Flagrant
H.H. Polzer (94), beter bekend als Drs. P., blijkt kort voor Kerstmis te zijn opgenomen in een verzorgingshuis. 'Toestand Drs. P. zorgwekkend', kopte de Vlaamse Knack.
Dat nieuws had ik helemaal gemist, de Nederlandse media hebben er geen enkele aandacht aan besteed, gek genoeg.
Terwijl hij kritiek lag zaten wij onwetend te genieten van de 'Dodenrit' in de Top 2000, met op Cultura, zoals elk jaar, onder in beeld het 'optreden' van de Drs. bij Toppop. De Wikipedia wijdt daar mooie woorden aan: 'Toen zijn "Dodenrit" in 1974 in de Nationale Hitparade verscheen kon hij niet ontkomen aan een optreden in Toppop. Gedenkwaardig waren hierbij zijn flagrante onvermogen om te playbacken alsmede de bontmuts waarmee de kostuumafdeling van de AVRO hem tooide en die een oesjanka moest voorstellen.'

WOENSDAG Chriet
Ik dacht altijd dat Theo Maassen oorspronkelijk was met zijn 'De werkelijkheid is als het hoofd van Chriet Titulaer: als je hem omdraait, dan klopt ie nog steeds.'
Maar Gerrit Komrij blijkt hem al in de jaren '70 in een televisiekritiek te zijn voorgegaan:
'Er is een prentje dat wij onze jeugd wel allemaal kennen. Er staat een eirond mannenhoofdje op, stijf, vreemd, met een pijp en een baard en een voorhoofd, gelambriseerd met tientallen rimpels. Hij ziet eruit als een Mongoolse moezjiek in ruste of een verkreukelde Dorus Rijkers. 't Is een hoofd dat niet door mensenhanden lijkt getekend.
Dit komt omdat het een fophoofd is. Het is zó kunstig getekend dat je, wanneer je het prentje op zijn kop houdt, in dat hoofd wéér een hoofd ziet. De baard blijkt plotseling een welige haardos, de pijp een nieuwe neus en de lambrisering van rimpels onderkinnen. De oude neus is merkwaardigerwijs verdwenen, en de zure blik heeft plaats gemaakt voor een glimlach. Ogen en mond hebben simpelweg geruild. Alleen de oren bestaan uit hetzelfde lijnenspel. 't Is één hoofd, en toch zijn het er twee.
Aan dat hoofd moet ik altijd denken, zodra ik Chriet Titulaer aanschouw.'
(Uit: Horen, zien en zwijgen, 1977, in: Lood en hagel. Schimpscheuten en handtastelijkheden, een keuze, 1998, p. 199)

DONDERDAG MafFifa
'FIFA ontkent banden met Taliban' (Elfvoetbal)
Voor de hand liggender zou zijn: 'Taliban ontkent banden met FIFA'.

VRIJDAG Winter
Het wil maar niet winteren. De zomerse 'Ola Happiness Station' op station 's-Hertogenbosch is zelfs nog niet vervangen door de vaste wintervariant, de 'Broodje Unox'-kiosk. Hoewel zo'n broodje niet te versmaden is, hoort u mij verder niet klagen.

ZATERDAG Boeken
Na het Centraal Boekhuis hebben nu ook de uitgevers het vertrouwen opgezegd in Polare. Ik blijf het curieus vinden dat die winkels steeds weer in de problemen komen. Je kunt er altijd over de koppen lopen, en niet alleen in de aanloop naar de feestdagen. Bovendien won Polare de publieksprijs voor Beste Winkelketen van 2013.
Maar blijkbaar werkt zo'n franchise in financieel opzicht alleen maar averechts. Terug naar de zelfstandige boekhandel, met iedere winkel een eigen identiteit, assortiment en vakbekwame medewerkers. En een eigen boekhouding natuurlijk.

Geen opmerkingen: