zaterdag 11 januari 2014

Zeven dagen lang (196)

5 t/m 11 januari

ZONDAG Wie het laatst lacht
Theo Walcott mist door een knieblessure het WK.
Ik kan niet anders dan op dit nieuws reageren met een welgemeend 'net goed'. Zijn provocaties gisteren vanaf een brancard naar het Spurs-publiek waren stuitend. Men ziet wat er van komt als duizenden supporters je op hetzelfde moment hartstochtelijk vervloeken: de voetbalgod zwicht meteen.

MAANDAG Meer blessures
Angela Merkel is gewond geraakt bij het langlaufen. Eerder maakte onze Balkenende al eens een doodsmak bij het skateboarden. Conclusie: christendemocraten zijn niet in de wieg gelegd voor sporten op latten of planken. Het wachten is op Ruud Lubbers die verzuipt bij het windsurfen.

DINSDAG EU
Gerard de Rooy wint tweede etappe Dakar.
Volgens mij zijn die trucks in de Dakar-rally de laatste Nederlandse vrachtwagens waarvan de chauffeurs nog daadwerkelijk Nederlanders zijn.

WOENSDAG Drugsoma
Hanneke Groenteman (74) bekent in uitzending De slimste mens xtc-gebruik. Ten eerste: moeten wij dat geloven? Indien ja, ten tweede: waarom staat het niet op p. 101 van teletekst? Ten derde: waarom grijpt de Kinderbescherming niet in? Schrijft die Luuk Koelman nog columns? Coltrui aan en aan het werk, Luuk, er is een levensgevaarlijke oppasoma actief.

DONDERDAG Not Wembley but Battersea
In Engeland - ik heb het al vaker onder de aandacht gebracht - werd en wordt uitgebreid stilgestaan bij het feit dat de FA 150 jaar bestaat en de Football League 125 jaar. Ook het park van de zuidwestelijk Londense wijk Battersea is in dat verhaal een historische locatie.
Gevoetbald werd er al heel lang in Groot-Brittannië, maar zonder uniforme spelregels. In de jaren 1860 werd de roep hierom steeds sterker. De FA werd opgericht in oktober 1863, in december stelden de kersverse bondsleden dertien spelregels op voor het 'association football', regels die nog altijd aan de basis liggen van het huidige spel. Om de regels uit te testen werd op 9 januari 1864 in Battersea Park een testwedstrijd gespeeld tussen een team met als aanvoerder de voorzitter van de FA en een team met als aanvoerder de secretaris van de bond. De wedstrijd eindigde in 2-0, Wanderers FC-speler C.W. Alcock, die in 1871 de FA Cup zou stichten, scoorde beide doelpunten.
Om de honderdvijftigste verjaardag van deze memorabele match, 'the world's very first game played according to association football rules', te gedenken werd vandaag in Battersea Park een plaquette onthuld en een wedstrijd afgewerkt tussen spelers in klassiek tenue. De eerste helft werd volgens de oorspronkelijke dertien spelregels gespeeld, de tweede volgens de vandaag de dag geldende regels. Zie hier voor een fotoverslag.
(met dank aan omwonende Stefan van Zoggel)

VRIJDAG Natuur
Deze tijd van het jaar is het weidelandschap tussen Utrecht en Gouda zo rond half negen 's ochtends van een grandioze schoonheid. In de ochtendschemering, bij helder weer, lijken de vele kaarsrechte sloten wel licht te geven.

ZATERDAG Grote Drie
Op p. 531 van deel 1 van de Hermans-biografie van Otterspeer valt de naam Mulisch. In het register komt Mulisch echter niet voor. In deel 1 van de Reve-biografie van Maas viel de naam Mulisch regelmatig. Ook daar ontbrak Mulisch in het register. De minachting van Hermans/Reve voor Mulisch is dus, al dan niet langs onbewuste wegen, overgeslagen op hun biografen. Nu ben ik benieuwd of in deel 1 van de nog te schrijven Mulisch-biografie van Ammerlaan de namen Hermans en Reve in het register zullen voorkomen.

4 opmerkingen:

stefan zei

volgende keer als je hier bent gaan we even een balletje trappen op die heilige grasmat. ook al is de bal rond, en dat is best moeilijk.

ditisstefan zei

Wat betreft Walcott... Het was vast niet verstandig, maar volgens mij werd ie al bekogeld met muntjes voor hij dat 2-0 gebaar maakte. Dan mag ie van mij best iets terug doen, zeker als het op een vrolijke manier gebeurt :).

Marc van Zoggel zei

Ja, ja, al een gigantisch salaris verdienen, vervolgens nog eens extra geld toegesmeten krijgen, nota bene van de fans van de vijand, en dan gaan zitten uitdagen... onbegrijpelijk ;)

ditisstefan zei

Graaiers zijn het, allemaal! :) En je nog van het veld laten dragen ook!