'Jupiler League 2.0' wordt het heel vooruitstrevend genoemd: de Eerste Divisie vanaf het seizoen 2013-2014. Omdat er na enkele faillissementen nog maar 16 clubs over waren, besloot de KNVB in zee te gaan met het FOX van de lugubere poenschepper Rupert Murdoch. FOX heeft de clubs een flinke kapitaalinjectie gegeven, maar de vraag is tegen welke prijs. Een vereiste was de toetreding van de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente. Zeggenschap over fundamentele zaken als speelschema's, spelregels en competitiviteit zijn uit handen gegeven. 'Een enorme impuls' en een 'verrassend kijkspektakel', blies Jelle Beuker, operationeel directeur van de coöperatie Eerste Divisie, pal voor de aftrap van het seizoen hoog van de toren over de inbreng van FOX. Er werden nog wel wat 'kinderziektes' voorspeld en men dekte zich her en der in door te wijzen op het 'pilot'-karakter van de nieuwe opzet. Maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van de nieuwe realiteit extra kritisch te volgen. Maand na maand.
November
Zie ook deel (1): augustus, deel (2): september en deel (3): oktober
25) Fons Groenendijk profileert zich steeds meer als Mister Jupiler League 2.0. Beter gezegd: Groenendijk is het gezicht geworden van alles wat er mis is met de nieuwe competitieopzet. Vorige maand rapporteerden we al dat de Jong Ajax-coach nadrukkelijk de media opzocht om zijn beklag te doen over het feit dat er in interlandweekends gewoon gevoetbald wordt in de Jupiler League terwijl zijn halve selectie met de nationale (jeugd)elftallen op pad is. De tegenstander treft dan een nóg jeugdiger jeugdteam en dat zou weer niet eerlijk zijn voor de andere opponenten die wél tegen een Jong Ajax op volle oorlogssterkte moesten aantreden. 'Competitievervalsing', zo huichelde Fons. Dat hij pas in het geweer kwam toen hij wedstrijd na wedstrijd verloor en vooral dat we hem nooit over oneerlijkheid hebben horen klagen toen hij over spelers als Cillessen, Hoesen en Blind mocht beschikken, dat vertellen we er even bij om alles in het juiste perspectief te zien.
Op 12 november wist Fons zelfs tot het grotemensen-sportjournaal in Nieuwsuur door te dringen met de weeklacht dat hij de vorige avond tegen De Graafschap (1-2) 'een bataljon' aan spelers had moeten missen en op 'A-junioren' aangewezen was geweest. Dat Kenneth Vermeer en Tobias Sana meededen zei hij er niet bij. Bovendien leert de wedstrijdopstelling dat er slechts één A-junior in de basis stond (Wang Chengkuai), en dat alleen maar omdat de vaste basisspeler El Hasnaoui kort voor aanvang ziek afhaakte. Opvallend is verder dat het interlandweekend pas het weekend daarna gepland stond (15-19 november). Op 17 november deden Lerin Duarte en Danny Hoesen mee tegen Sparta. Om 'ritme op te doen'. Jong Ajax won met 2-1. Fons Groenendijk: 'Deze zege hadden we echt even nodig. De jongens van de A-selectie waren vandaag echt van toegevoegde waarde.'
26) Een dag na Groenendijks jeremiade hing Jelle Beuker, directeur van de coöperatie Eerste Divisie, al aan de lijn bij de Wegener-kranten: 'De Eerste Divisie zal volgend seizoen stilliggen tijdens interlandperiodes', zo wist Beuker te melden. 'De beloftenteams van FC Twente, PSV en Ajax missen tijdens interlandperiodes te veel spelers.' Fons Groenendijk heeft volgens Beuker dan ook gelijk als hij stelt dat hij 'met interlands grote problemen heeft om een representatief elftal op de been te krijgen.'
Het is toch te gek voor woorden. Al het hele seizoen wordt er massaal over twee grote misstanden geklaagd ('zaterdagmiddag half vijf' en dat de beloftenteams zonder vaste selectie spelen en te pas en te onpas grote spelers uit het eerste laten meedoen), maar dan is de enige reactie dat het 'een pilot' is en dat we niet zo moeten zeuren en het een kans moeten geven, maar zo'n Groenendijk jengelt als een klein kind dat hij een paar keer per seizoen spelers moet missen en Beuker willigt meteen alle eisen in.
27) Volgend seizoen dus geen competitie meer wanneer de nationale elftallen in actie komen. Dat er in de Jupiler League wel gewoon wordt gevoetbald in die vreselijke interlandweekends, als Oranje in een stadion vol teletoeters een of ander onbeduidend vriendschappelijk potje afwerkt, is nu juist een van de positieve kanten van de League. Gelukkig had FOX op 17 november dan ook het programma laten aanpassen: waar normaliter op zondag om 12.30 uur, 14.30 uur en 16.30 uur de kijker een eredivisiewedstrijd wordt voorgeschoteld, daar werden nu drie Jupiler-wedstrijden op die tijdstippen ingepland: 12.30 uur Jong Ajax-Sparta, 14.30 uur MVV-Volendam en 16.30 uur Telstar-FC Oss. Tóch voetbal op tv, afkickverschijnselen afgewend, én extra exposure voor de Jupiler League!
Quod non. Géén van de drie wedstrijden werd uitgezonden. Ten eerste: waarom in godsnaam niet, als er verder geen enkele wedstrijd gespeeld wordt (de interlands werden op vrijdag/zaterdag en dinsdag afgewerkt)? En ten tweede: waarom dan tóch die wedstrijden op verschillende tijdstippen laten aanvangen? Kun je op zondagavond nog op en neer naar Velsen.
28) We krijgen langzamerhand medestanders uit de gevestigde media aan onze zijde. Sjoerd Mossou, AD-columnist, velde op 13 november een vernietigend oordeel in de column 'Zelfs Sierd de Vos kan de Jupiler League niet redden':
De steevast 'koekoek'-roepende commentator strooit met kostelijke anekdotes, dwarse observaties en absurde feiten, maar de werkelijkheid is hard: 'Maandagavond keken precies 92 mensen in het Jan Louwers Stadion naar de wedstrijd tussen Jong PSV en MVV. Zestig vaders, moeders, ooms en tantes hadden een kaartje gekocht. Vijfentwintig die-hards uit Maastricht bevolkten het uitvak - en op de perstribune zaten zeven journalisten, wanhopig naar hun vrouw sms'end dat ze bijna naar huis kwamen.
De totale recette van de wedstrijd, zo twitterde Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad maandag, bedroeg exact 325 euro. De entreekaartjes waren in de aanbieding die avond.
Het is het failliet van de Jupiler League in één alleszeggende rekensom gevangen. Steeds wanneer Marcel Brands of Joop Munsterman u uitlegt dat de nieuwe opzet van onze eerste divisie heus heel goed is voor "de weerstand van jonge spelers", hoeft u alleen de recette van Jong PSV-MVV maar te onthouden (325 euro). Daarna schakelt u vlug over naar een andere zender.'
Mossou is ongemeen hard in zijn bewoordingen: 'De zogenoemde Jupiler League 2.0 is een farce van onvoorstelbare omvang geworden. Toeschouwers blijven massaal weg, de kijkcijfers zijn ontluisterend en de competitievervalsing is zo flagrant, dat ze er in Kazachstan, Oezbekistan of Thailand schande van zouden spreken. [...] Uiteraard, ook ik snap best dat het in de oude Jupiler League ook geen feest was. Er moest iets veranderen. Logisch. Prima. Maar over dit plan is zó slecht nagedacht, dat ik voorstel om de bedenkers met terugwerkende kracht aan een alcohol- en drugscontrole te onderwerpen.' Daar is geen woord Chinees bij.
Ook Johan Derksen ging los in zijn VI-column van 20 november, getiteld 'Bobo's verkrachten de Jupiler League': 'Paniekvoetbal is er de oorzaak van dat de Jupiler League een gedrocht van een competitie is, waar de serieuze clubs [...] de dupe van worden.' Niemand neemt de League nog serieus, zij is verworden tot 'een lachwekkende competitie, die op een regenachtige namiddag in een achterkamertje in Zeist tussen neus en lippen door even werd bedacht. De knieval voor Ajax, PSV en FC Twente die louter profiteren, was ongepast. Er moet een natuurlijke doorstroming komen tussen de Jupiler League en de Topklasse, maar zodra er iets onverwachts gebeurt, raken de bobo's in Zeist meteen in paniek en schieten ze vervolgens met een ongeloofwaardige pilot hun doel voorbij. En niemand roept deze competitieverkrachters tot de orde - behalve "Zoggel", waar maandelijks een nieuw hoofdstuk van het steeds dikker wordende zwartboek wordt gepubliceerd.'
Dat laatste stond er natuurlijk niet, maar enfin.
29) Jong PSV vierde op 22 november feest. De beloften van Darije Kalezic kregen de Bronzen Stier voor het winnen van de tweede periode. Ook in Rotterdam werd de champagne naar verluidt ontkurkt. Sparta verdiende namelijk een ticket voor de nacompetitie, want daar mag Jong PSV als spek-en-bonen-team niet aan deelnemen.
Een idiote gang van zaken. Jong PSV won die periode helemaal niet, dat was FC Dordrecht. De Bronzen Stier had dus naar de Krommedijk gemoeten. De beloning voor het winnen van een periode is een ticket voor de nacompetitie, maar dat had Dordrecht al gekregen voor het winnen van de eerste periode. Je kunt er dan over discussiëren of het ticket doorschuift naar de nummer twee van de periode of dat de eindrangschikking aan het eind van het seizoen bepalend is. Wij zouden zeggen: het tweede natuurlijk, want nu wordt het team beloond dat toevallig in de tweede periode tweede wordt. De nummer 2 uit de eerste periode (Willem II) heeft het nakijken. Maar dat was in de oude opzet ook al zo.
Dat nu echter de nummer 3 van de tweede periode een ticket krijgt, is de waanzin ten top. Het toont maar weer eens aan tot wat voor buitensporigheden de non-competitiviteit van de beloftenteams kan leiden.
30) Stef de Bont hield voor VI (27 november) een enquête onder de spelers van de Jupiler League-clubs over de nieuwe competitieopzet. Enkele resultaten: 52,6% is tegen de deelname van de beloftenteams, 57% als we de spelers van de beloftenteams zelf niet meetellen. (Opvallende noot: 'één beloftenspeler vond het niet goed dat beloftenteams meededen'.) Maar liefst 85,7% vindt dat er sprake is van competitievervalsing, exclusief de beloften zelfs 87% (!). 64,3% wil weer één vaste speeldag, 57,1% is tegen zaterdagmiddag half vijf.
De KNVB mocht bij monde van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen reageren: 'Onder druk zijn er een aantal weeffoutjes ontstaan.' Spreken van competitievervalsing vindt Oostveen storend: 'Er is pas sprake van competitievervalsing als je tijdens het spel de regels aanpast', vindt hij. Onzin natuurlijk. Er is ook sprake van competitievervalsing als niet voor iedere deelnemer aan het spel dezelfde spelregels gelden.
31) Vast aandachtspunt hier: Jong Ajax op weg naar de Honderd. De Bont meldde dat al 51 verschillende spelers voor Jong Ajax zijn uitgekomen, maar onze consciëntieuze telling houdt het op 50. Overigens geeft het Wikipedia-lemma 'Jong Ajax in het seizoen 2013/14' maar 48 namen, maar daar ontbreken twee spelers die inmiddels voor andere clubs uitkomen maar wel al minuten hadden gemaakt in Jong Ajax, te weten Sven Nieuwpoort (Almere) en Joeri de Kamps (Heerenveen). Saillant detail: in de officiële 25-koppige selectie van Jong Ajax zitten drie spelers nog op 0 speelminuten staan.
32) Na maandag is de heenronde voltooid en hebben alle teams 19 duels gespeeld. Een goede gelegenheid om weer eens een update van de tv-registratie-statistiek te geven.
Ons klaagschrift is niet helemaal aan dovemansoren gericht, zo blijkt. In september wezen we erop dat in de eerste 8 speelronden alle duels van Jong PSV live te zien waren geweest. Als FOX zich kritiek een keer aantrekt, dan wordt er klaarblijkelijk meteen rücksichtslos ingegrepen, want sindsdien is Jong PSV nooit meer live te bewonderen geweest. De camera's zijn verhuisd naar De Toekomst, want inclusief de wedstrijd morgenavond tegen Almere City is Jong Ajax het vaakst live op tv geweest: 11 van de 19 competitierondes.
Het totale overzicht: 11 keer live: Jong Ajax; 10 keer: Sparta, Willem II; 8 keer: Jong PSV, FC Dordrecht; 6 keer: Helmond Sport; 5 keer: De Graafschap, MVV; 4 keer: Jong FC Twente, Fortuna Sittard, VVV, Telstar; 3 keer: FC Emmen, Achilles '29, Excelsior, FC Den Bosch, FC Oss, FC Volendam, FC Eindhoven; 2 keer: Almere City
33) Mossou schreef ook nog: 'De supporters van mooie traditieclubs als Sparta, Willem II, De Graafschap en MVV protesteerden zich al een ongeluk, maar ze stuiten op arrogantie, starheid en desinteresse. "Football without the fans is nothing," zei Celtic-manager Jock Stein ooit, maar in de Jupiler League 2.0 worden voetbalsupporters belachelijk gemaakt waar ze bij staan.'
De tot op heden fraaiste protestuiting was het hijsdoek dat de KingSide van Willem II voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Jong FC Twente (22 november; 1-2) toonde: 'Cultclubs onder de grond voor de lievelingetjes van de bond':
Geen opmerkingen:
Een reactie posten