zaterdag 7 december 2013

Zeven dagen lang (191)

1 t/m 7 december

ZONDAG Jupiler League
De toetreding van de beloftenteams is een wanhoopspoging van de KNVB om het steeds verder decimerend aantal betaaldvoetbalclubs op peil te houden. Tussen 1955 en 1957 telde Nederland maar liefst 80 (semi-)profclubs. Zelfs in dorpen als Brunssum, Koog aan de Zaan en Oldenzaal werd betaald voetbal gespeeld. In een ideale wereld zou dat nog steeds de situatie zijn, zodat ons land net als het beloofde land Engeland vier profdivisies zou tellen. Met heerlijke affiches als Rigtersbleek-Zwartemeer, Emma-Wilhelmina, en Velox-Xerxes... Maar Nederland is Engeland niet, en de wereld niet ideaal.

MAANDAG Dijk
Professor G. Buelens legde in een college voor 'Universiteit van Nederland' uit waarom Nico Dijkshoorn geen dichter is. Dat werd her en der aangevochten, de definitie van de hooggeleerde van wat een gedicht is zou te rigide zijn.
Maar het probleem zit niet in de invulling van 'dichter' of 'gedicht' maar van 'Nico Dijkshoorn'. De Dijkshoorn van DWDD is inderdaad geen dichter, daar zal iedereen het mee eens zijn, mag ik hopen. Hij leest er verhalen voor, columns, commentaren. Het onder pseudoniem P. Kouwes gepubliceerde werk is wél poëzie, in de traditie van Barbarber. Het poëtisch alledaagse, het alledaagse poëtisch.

DINSDAG Storm (I)
Pakjesavond wordt stormachtig, meldt de NOS. Heel 'toevallig' dat het net in de Stemweek van de Top 2000 gaat stormen. Daar zit Frits Spits natuurlijk weer achter, die 'Avond' van Boudewijn de Groot ('Laat buiten de stormwind nu maar razen in het donker / Want binnen is het warm en licht en goed') op #1 probeert te krijgen.

WOENSDAG Slinks
Heel slinks is de treinverbinding Den Haag-Brussel weer opgeheven. Al de hele week rijden er 'minder' [lees: geen] treinen 'door beperkingen in de materieelinzet'. Een reden die helemaal geen reden is: er rijden geen treinen omdat we geen treinen laten rijden, dat staat er feitelijk. Het is een grof schandaal, en de media laten het gewoon passeren.

DONDERDAG Storm (II)
Opmerkelijk feitje in een nieuwsbericht op Nu.nl over de storm: 'Nederland is het enige land in Europa waar burgers en bedrijven zich nog niet of nauwelijks tegen een overstroming kunnen verzekeren.'
Erg raar, gezien onze ligging aan zee en onze geschiedenis met watersnood. Je verwacht het eerder van Zwitserland, of Oostenrijk of zo. Alsof Japan het enige land is waar je je niet tegen aardbevingen kunt verzekeren.

VRIJDAG Loting
Krankzinnig dat België groepshoofd is bij de WK-loting en Nederland niet. Oranje is als enige land ter wereld ongeslagen in 2013 en behaalde 28 punten in 10 wedstrijden. België heeft na jaren ellende een keer één goede kwalificatieserie afgewerkt, tegen lammen en blinden, maar behaalde 26 punten uit 10 wedstrijden. De FIFA laat vriendschappelijke wedstrijden veel te zwaar meewegen. Als je oefent tegen toplanden (Nederland-Italië 1-1; Portugal-Nederland 1-1) word je daar klaarblijkelijk zelf de dupe van.

ZATERDAG Edje
Een mooie 'Nederlandse' aflevering van Final Score. Eerst jubel over de 0-2 van Leroy Fer bij West Bromwich Albion-Norwich City. Daarna Garth 'ik reageer extra overdreven op goals die de kijker thuis toch niet kan zien' Crooks die door het dolle heen is als Oussama Assaidi de 3-2 scoort bij Stoke City-Chelsea. Maar het hoogtepunt verschijnt even later onder in beeld in de live ticker: '83. Sent off: Edgar Davids (Barnet), second bookable offence'.

Geen opmerkingen: