zaterdag 12 oktober 2013

Zeven dagen lang (183)

6 t/m 12 oktober

ZONDAG AOW-leeftijd (II)
Een jaar geleden schreef ik al eens over de vele blunders van commentator Theo Reitsma. Vandaag is het bij Vitesse-Feyenoord (1-2) weer schrijnend. De oude (71) heeft het minutenlang over 'Leerdam' waar hij Erwin Mulder bedoelt.
Als Mulder en Leerdam nou als twee druppels water op elkaar leken... of in ieder geval dezelfde huidskleur hadden... of toch tenminste voor hetzelfde team speelden... of... afijn.

MAANDAG RKK
Leo Feijen roept op lid te worden van de KRO om te voorkomen dat de uitzending van de eucharistieviering op zondagochtend verdwijnt.
Dat moet ik toch maar eens overwegen. Anders ben ik voortaan overgeleverd aan de ouderlingen Arnold Bruggink en Jan van Halst met hun Piero-prediking.

DINSDAG Uniek talent
Per 1 januari gaat Frits Spits weg bij Radio 2. Zijn opvolger wordt Gijs Staverman. Dat lijkt mij een gevalletje van de regen in de drup.

WOENSDAG Zorgen
''s Ochtends zijn we het intelligentst, maar ook het zorgelijkst, want ook de zorg is een vorm van intelligentie, alhoewel een passieve. De domheid heeft geen weet van zorgen.' - J.W. Goethe
(Johann Peter Eckermann, Gesprekken met Goethe, vert. Gerda Meijerink, 1991 [1836, 1848], p. 110-111)

DONDERDAG P&W
Hans Smolders waarschuwt voor recidivegevaar, tot hilariteit van velen. Menigeen denkt immers dat de kans niet zo heel groot is dat Volkert van der Graaf Pim Fortuyn nog een keer vermoordt.
Toch bestaat het fenomeen 'postume executie'. Het bekendste geval is dat van paus Formosus (820-896), wiens stoffelijk overschot werd opgegraven en op een stoel gezet om hem een proces aan te kunnen doen. Ook Oliver Cromwell en Raspoetin werden na hun dood uit de grond getrokken om nog eens verminkt en onthoofd resp. verbrand te worden. In Nederland kreeg Gilles van Leedenberch, raadspensionaris van Utrecht, in 1619 postuum de doodstraf. Het vonnis werd nog relatief netjes voltrokken: niet Gilles zelf maar de kist met Gilles erin werd aan de galg gehangen.
Ook Benito Mussolini was als lijk niet veilig voor moordenaarshanden. En hoe werd Fortuyn ook wel genoemd? Precies...

VRIJDAG Rutte-II½‎
Nu lachebekje Rutte een meerpartijenakkoord heeft moeten sluiten om zich te kunnen handhaven, dringen zich deze regels uit W.F. Hermans' Mandarijnen op zwavelzuur (1964) op: 'de politicus kan zijn tegenstanders niet met lachen alleen verslaan. Dus zoekt de politicus een verbond.' (p. 11)

ZATERDAG Taalwetje van Zoggel
Iemand die een ander op een taalfout wijst, maakt in die terechtwijzing zelf weer minstens één nieuwe taalfout.

Geen opmerkingen: