zaterdag 21 september 2013

Zeven dagen lang (180)

15 t/m 21 september

ZONDAG State of mind (III)
'Ik zoû ééns willen voeren het leven van de daad, eens een klein eind daarin voor-uit komen, en dan zeggen misschien: ik ken dit uit ervaring en ik wil het niet. Maar ik kan het niet, ik kan niets. Wat ik verlang is de voort-durende aanwezigheid van een wezens-toestand, waarvan ik nu een enkele maal het bestaan slechts begrijp.'
(Lodewijk van Deyssel, Het ik, ed. Harry Prick, 1978, p. 177)

MAANDAG P&W
Eerst al de pedojagers uit Deventer, nu weer de Vegan Streaker, Pauw en Witteman hebben zich dit seizoen blijkbaar ten doel gesteld het schuim der natie uit te nodigen.
De dierenterrorist vraagt doodleuk om donaties zodat hij zijn boetes kan betalen! Het is crisis, als er mensen zijn die hun geld aan deze klaploper geven, dan moeten die maar eens kaalgeplukt worden. Is voor iedereen beter.

DINSDAG Bij gebrek aan beter
Frans Timmermans is de minister in wie de mensen het meeste vertrouwen hebben, zo blijkt uit een peiling van EenVandaag. Nu is het een feit: we zijn definitief de weg kwijt in dit land.

WOENSDAG Briljant bericht
'Een Russische jongeman heeft zondag een vuurwapen getrokken om een ruzie over de filosofie van Immanuel Kant te beslechten. Hij vuurde meermalen op zijn opponent, die met meerdere verwondingen in het ziekenhuis is opgenomen.
De beide twintigers gingen volgens de politie van Rostov aan de Don bier halen in een kruidenierszaak, maar raakten daar in de rij voor de kassa verwikkeld in een verhit debat over de achttiende-eeuwse Verlichtingsfilosoof en schrijver van onder meer de Kritiek van de Zuivere Rede. Woorden schoten al gauw te kort, waarop het tweetal de vuisten liet spreken.
[...] Welk van Kants ideeën zijn al te druistige exegeten tot geweld heeft aangezet is niet duidelijk.' (www.nd.nl)
Laat niemand meer zeggen dat de filosofie tegenwoordig niet meer gevaarlijk is.

DONDERDAG City
Met de krankzinnige transferbedragen en exorbitante spelerssalarissen die momenteel worden betaald, klinkt de roep weer sterker om een salarisplafond in te stellen. Vooral clubs die door sjeiks zijn gekocht, zoals Manchester City, smijten met geld. Dat zo'n plafond niet zaligmakend en het zwartgeldcircuit zelfs stimuleert, bewijst een zaak van meer dan honderd jaar geleden. Er was toen een salarisplafond ingesteld van £4 per week, maar enkele clubs lichtten daar de hand mee, waaronder, wellicht niet toevallig, Manchester City. En passant toont de anekdote aan dat ook matchfixing van alle tijden is:
'The most sensational case [...] involved Manchester City. In 1906 the club was fined £250, their secretary and chairman suspended sine die from all football and football management and two other directors were ordered to resign. Seventeen players were suspended until the first day of 1907, fined sums ranging from £25 to £100 and forbidden to play for City ever again. It was clear that leading City players, notably Billy Meredith and Livingstone, had been receiving as much as £6.10s per week plus bonuses for wins and draws. The infringements were discovered after Meredith, on the instigation of the Manchester City secretary, had offered an inducement to an Aston Villa player to allow Manchester City to win a match between the two clubs in April 1905. The City team had been promised a bonus of £100 if they won the championship or finished level on points with Newcastle United, who were the eventual champions. Meredith was found guilty and suspended, demanded wages and bonuses while under suspension for which a much confused Manchester City management reported him to the F.A.'
(Tony Mason, Association Football and English Society, 1863-1915, 1980, p. 99-100.)

VRIJDAG Lijp
Waarom zeggen ze bij VI elke keer dat René van der Gijp is genomineerd voor de NS-publieksprijs? Hij heeft dat boek Gijp helemaal niet geschreven, dat heeft Michel van Egmond gedaan. Van der Gijp is het onderwerp ervan, de hoofdpersoon zo u wilt. Als Tommy Wieringa's Dit zijn de namen die prijs wint, dan zeggen we toch ook niet dat Pontus Beg 'm heeft gewonnen.

ZATERDAG Darkness on the Edge of Europe
'Wil de laatste vrije Europeaan de Verlichting uit doen?' DOODENG

Geen opmerkingen: