zaterdag 8 juni 2013

Zeven dagen lang (166)

2 t/m 8 juni

ZONDAG NBA finals
Commentator Mart Smeets over Paul George (Indiana Pacers): 'Hoe kun je zo heten!? De helft van de Beatles!'
En ook nog eens de best mogelijke helft, zou ik daar aan toe willen voegen.

MAANDAG Wennen man
DWDD is met zomerreces, Nederland 3 zendt de komende tijd herhalingen uit van De Lama's. Mediajournaal.nl: 'Om de vaste kijkers van DWDD even te laten wennen aan hun nieuwe daily trapt BNN de reeks af met de Lama-uitzending waarin Matthijs van Nieuwkerk te gast is.'
BNN vindt dus dat de gemiddelde DWDD-kijker een totale debiel is.

DINSDAG Blunder Bertje
Bert Meerstadt krijgt geen vertrekbonus. Nee, dat moest er nog bij komen ook. Een HALF MILJARD kost het Fyra-debacle de staat al. Leest u voor de lol eens de persverklaring: (PDF).
Geen woord over het Fyra-fiasco, nee 'Ir A. Meerstadt MBA' heeft aangegeven 'toe te zijn aan een nieuwe stap'. Hij kijkt 'met voldoening en plezier' terug op zijn twaalf directeursjaren, waarin 'ons mooie bedrijf' 'vaak met veel publieke belangstelling is gevolgd'.
Het staat er echt. Wat een schaamteloos staaltje mooipraterij. Wat was de aard van die 'publieke belangstelling', Ir Bert? Publieke verbijstering is adequater. De NS stapelt miskleun op miskleun en is daarmee vrijwel permanent in het nieuws, maar de baas zet dat doodleuk als 'veel publieke belangstelling' op zijn erelijst en vertrekt met lamme armen van het zichzelf schouderklopjes geven.

WOENSDAG Late Night VI
Na Johan Derksen vorige week zit vanavond ook Hansie Hansie bij Knevel & Van den Brink aan tafel. Zit je toch de hele tijd in angst dat hij met zijn jasje gaat gooien of aan het eind van de uitzending zegt dat zijn Sofie alvast klaar mag gaan liggen voor de 'dolle duikavond'...

DONDERDAG Taal...
Uit de Nederlandse taal: gepeperde kritiek betekent hetzelfde als ongezouten kritiek: forse, stevig verwoorde kritiek.
Waarom wél peper en géén zout?
Zouteloze kritiek is dan juist weer slappe kritiek, terwijl zouteloos en ongezouten toch hetzelfde betekenen, namelijk zonder zout. Maar figuurlijk gebruikt betekenen ze dus blijkbaar ineens het tegenovergestelde.

VRIJDAG Vroege uurtjes
'Deze "small hours" van de dag, waarin helden altijd het minst heldhaftig waren, drinkers en maaglijders het meest gekweld, misdadigers door wroeging, grote strevers door moedeloosheid bekropen.' (S. Vestdijk, Bevrijdingsfeest, 1948, p. 308)

ZATERDAG Visweek
Prachtige documentaire van Fryslân DOK gezien op Nederland 2: Arme Visschers, het vergeten lied van de Vissersramp. Over de Friese scheepsramp van 1883 op de Waddenzee en het tragische lot van de vergeten componist Maurice Hageman. Ook online te bewonderen. De documentaires van Omrop Fryslân op zaterdagochtend zijn sowieso altijd zeer de moeite waard.
Maandag zag ik al Hollandse Nieuwe, over de laatste Nederlandse haringvissers. Formidabel mooie cameravoering.

Geen opmerkingen: