zaterdag 29 juni 2013

Zeven dagen lang (169)

23 t/m 29 juni

ZONDAG Tranen
Johnny Hoogerland Nederlands kampioen! Zelden was het iemand zó gegund. Niet alleen om alle pech en ellende, ook om zijn authenticiteit: hij is de goedheid zelve. Pas als Hoogerland ooit gepakt zou worden is het wielrennen dood.

MAANDAG Schandaal
Zaterdag begint de Tour en natuurlijk komt l'Equipe weer geheel toevallig net nu met een dopingverhaal. Het zal ook eens een jaar niet. De tijden zijn echter veranderd en daarom beschuldigen ze nu maar een keer een Fransman: Laurent Jalabert zou doping hebben gebruikt. In 1998...
Wat een non-nieuws, dat was hét EPO-jaar, en we hebben de laatste maanden wel geleerd dat in die tijd iedereen gebruikte. Dit heeft dezelfde nieuwswaarde als wanneer je nu met de 'primeur' zou komen dat Oost-Duitse zwemsters waarschijnlijk aan de dope zaten.

DINSDAG Treintaal
'We moeten nog even wachten voor we het station mogen binnenrijden omdat er eerst een rangeerbeweging moet worden gemaakt.'

WOENSDAG Confederations Cup
Volgens mij maakt die Neymar ook een paar rangeerbewegingen teveel. Hij is in ieder geval al vroeg ontspoord.

DONDERDAG Supporters zijn masochisten
Nick Hornby over 'de mentaliteit van het supporterschap': 'De meeste van de tweeënnegentig profclubs zijn waardeloos. Als je fan bent van een club die niet waardeloos is, maar goed speelt en wint, dan krijg je het gevoel dat je niet meer het ware gevoel van het Engelse voetbal vertegenwoordigt. Je staat buiten de cultuur [...] Hoe erger de dingen zijn, des te beter het eigenlijk voor ons is en met des te meer genegenheid denk je eraan terug.' (In: David Winner, Zwaar leer. Van echte kerels op Engelse velden, 2005, p. 179-180)

VRIJDAG Arthur
In de reclameonderbreking van Tour du Jour kondigt Peter van der Vorst zijn nieuwe programma Verslaafd aan. Hij gaat mensen met een verslaving helpen, 'samen met interventionist Jim Geduld.'
Jimmy Geduld! Wie kent 'm nog? ('Mag ik van jullie uit de categorie "Verbaasde negers": Jimmy Geduld?' - Vliegende Panters, 'Kwartet', Hype.) Nu heet hij blijkbaar Jim. En heeft hij een nieuw woord bedacht dat hij ook meteen is geworden.

ZATERDAG Kloof
De definitie van de verweesde samenleving blijkt al in 1966 te zijn neergeschreven in een katholiek huisvrouwenboekje Hoe omgaan met uw tieners: 'De tijden veranderen zo snel dat iedere generatie in een wereld leeft die slechts gedeeltelijk bekend is aan de generatie die eraan voorafgaat.' (geciteerd in Jos Palm, Moederkerk. De ondergang van Rooms Nederland, 2012, p. 179-180)

Geen opmerkingen: