vrijdag 21 juni 2013

Het hoofdkantoor van de Taliban

Obama in Berlijn werd geen historische gebeurtenis. Maarten van Rossem sprak bij Knevel & Van den Brink zelfs van een vage en inspiratieloze speech. Obama deed nochtans de moedige oproep aan de Russen om in navolging van de VS het kernwapenarsenaal te verminderen. Volgens Van Rossem kon hij echter beter een einde maken aan de strijd tegen het terrorisme.

De Koude Oorlog is alweer bijna een kwarteeuw afgelopen. Van het terrorisme is het nog maar ernstig de vraag of we er al vanaf zijn. Niets wijst daarop, maar van Rossem wil de stroom al van het hek halen terwijl de roofdieren nog om het huis sluipen.

Overigens lijkt Maarten van Rossem me sowieso niet de aangewezen persoon om als deskundige op te treden in dezen. In een van zijn dunne boekjes die de laatste jaren aan de lopende band verschenen noemde hij de terroristen van de Hofstadgroep 'niet meer dan verwarde adolescenten'.

Ik breng even in herinnering dat die verwarde adolescenten bij hun arrestatie in 2004 een handgranaat naar de politie gooiden. Als dat tegenwoordig al onder kwajongensstreken valt, dan zegt dat eerder iets over het puberale niveau van meneer Van Rossems ethische maatstaven en is hijzelf degene die aan verwarring ten prooi is.

In 2008 oordeelde het Haagse gerechtshof dat de Hofstadgroep geen terroristische organisatie was. Dat wil zeggen: de leden waren dan wel terroristen, maar samen vormden ze geen organisatie. Een van de argumenten van de rechters was dat de groep niet stond ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Ja, dan sta je natuurlijk machteloos als rechtsstaat.

Gisteren las ik dat de Taliban gevangenen wil uitruilen met de VS. Van één regeltje uit het bericht keek ik wel even op: 'Het aanbod werd gedaan door een woordvoerder van de Taliban vanuit hun pas geopende kantoor in Qatar.' Voorwaar, de Taliban hebben zich ingeschreven. Goed nieuws, als terroristen zichzelf gaan institutionaliseren en bureaucratiseren, dan is hun einde nabij.

Of toch niet. Het is immers wel in Qatar, een shariastaatje en dus ook niet bepaald een moderne rechtsstaat.  De grand prix wordt er bij kunstlicht verreden, maar verder zijn ze er niet zo verlicht. Belasting hoeft de Taliban er in ieder geval niet te betalen.

'Ik ben geen ZZP'er, ik ben bij mezelf in dienst', zei Van Rossem ook nog, wat ook een fiscaal trucje schijnt te zijn. Misschien moet hij maar eens als jongste bediende op het hoofdkantoor van de Taliban gaan werken.

Geen opmerkingen: