zaterdag 16 februari 2013

Zeven dagen lang (150)

10 t/m 16 februari

ZONDAG Gouden tip voor de recherche
Lange Frans heeft eind vorig jaar een twijfelachtige rap tegen pesten gemaakt en sindsdien beroven ineens opvallend veel gepeste kids zich van het leven...

MAANDAG Wij zijn de beste van Vaticaanstad!
Kom maar op met die witte rook, de nieuwe paus wordt paus Aloysius I.

DINSDAG Kalenderjaren
In 1833 schreef de Russische schrijver Alexander Poesjkin deze regels:
'Tatjana. Nog niet eerder namen
Wij iemand als romanpersoon
Met deze doopnaam (maar met namen
Zijn wij eigengereid). Ofschoon
We hem niet onwelluidend vinden,
Zijn wij geneigd hem te verbinden
Met meidenkamers uit een lang
Vervlogen era.'
(Jevgeni Onegin, II, 24, vertaling Hans Boland)
180 jaar later kunnen we zeggen dat we geneigd zijn de naam Tatjana te verbinden met jongenskamers. Ook alweer uit een lang vervlogen era, dat wel.

WOENSDAG Nivelleren is een feest
'Deze trein heeft vandaag geen eerste klas, onze excuses hiervoor.'
Ik reis vandaag dus met de Hans Spekman-trein.

DONDERDAG Jelle BC is Hugo BC niet een beetje
Als er dan al een parallel is tussen Hugo BC vs Buikhuisen en Jelle BC vs Van Keulen, dan is het dat Hugo tegen Buikhuisen was omdat hij vond dat criminaliteit de schuld was van de kapitalistische maatschappij en dat Jelle Van Keulen nu als criminele exponent van het verrotte kapitalistische systeem ziet.

VRIJDAG De leugens van Bert Meerstadt
NS-directeur Bert Meerstadt op nu.nl over de winterdienstregeling:
'Geen makkelijke beslissing. Het kost ons alleen al door de derving van inkomsten een miljoen euro per dag. Daar komen nog andere kosten bovenop, zoals bijvoorbeeld die voor de gratis kopjes koffie.'
Gezwam. Alsof minder treinen automatisch ook minder reizigers betekent. Er zijn nog net zoveel reizigers, maar die moeten nu in minder treinen worden gepropt. Je kunt echt niet thuisblijven van je werk omdat meneer Meerstadt maar weer eens zijn winterdienstregeling heeft ingesteld.
Meerstadt heeft ook nog iets over de communicatie:
'We roepen nu nog te vaak om dat de treinen niet rijden. Punt. Dan zeggen we niet: dat spijt ons zeer. Dat is voor veel reizigers een klap in het gezicht. Pas na een tijdje vertellen we de alternatieve reisopties en dat je een gratis kopje koffie kan halen op het station. Terwijl, in onze mededelingen hoort altijd direct een vorm van emotie in te zitten.'
Deze uitspraak toont de wereldvreemdheid van onze spoorwegtopman. Denkt meneer Meerstadt dat de reiziger zo achterlijk is dat hij gelooft dat zo'n omroepster er echt emotioneel van wordt als er ergens een trein niet rijdt? Geacteerde emotie, gespeelde betrokkenheid, dat is pas een klap in het gezicht van de reiziger. De vaste volger van dit blog - en van deze rubriek in het bijzonder - heeft wellicht een andere indruk gekregen, maar ik weet me altijd goed te beheersen als het weer eens misgaat. Mijn bloed begint pas te tintelen wanneer je dan zo'n miep hoort omroepen: 'Wij vinden de huidige overlast erg vervelend'. Ja, en Ad Melktert vond de moord op Pim Fortuyn ook erg vervelend.
Wist u trouwens dat meneer Meerstadt recht heeft op een leaseauto, maar dat hij daar geen gebruik van maakt omdat hij toch al een gratis eerste klas-abonnement krijgt, en dat hij daarom elke maand het leasebedrag van 1310 euro krijgt uitbetaald?
En o ja, het buitenland zou jaloers zijn op Berts winterdienst. De zelfgenoegzame zakkenvuller.

ZATERDAG Een gegeven paard
Er zitten 11 knakworsten in het blikje, terwijl er volgens het etiket 10 in zouden moeten zitten. Dat voelt toch een beetje als het winnen van de loterij. (Of probeert de Unox op deze manier sneller van haar voorraad paardenvlees af te komen?)

Geen opmerkingen: