zaterdag 12 januari 2013

Zeven dagen lang (145)

6 t/m 12 januari

ZONDAG Alomtegenwoordig
Als iemand aangewezen is het boekje Hoe begin ik een mediaoffensief? te schrijven, dan is het wel Wim Pijbes. Je kunt deze dagen de tv niet aanzetten of Wim is aan het woord.

MAANDAG I could see your breath lead where you were going to
Ditisstefan nam terecht The King Is Dead van The Decemberists op in zijn 'Kanon' van 2012. De 'June Hymn' was zijn favoriete nummer. Mede in verband met de tijd van het jaar wil ik ook de 'January Hymn' onder de aandacht brengen, hier in een goede live uitvoering.

DINSDAG Genieten
Bradford City-Aston Villa 3-1! Schitterende overwinning van een vierdedivisionist tegen een Premier League-club. Hartverwarmende bekerstunts, ze bestaan nog!

WOENSDAG Vestdijk (II)
Eerder stak ik al eens de loftrompet over de manier waarop Simon Vestdijk in een paar regels een personage kon neerzetten. In Kind tussen vier vrouwen kwam ik weer zo'n verbluffend dodelijke passage tegen:
'De loensende Kees Vlaming, te slap haast om te lopen, suf als een wiegelied, maar die toch nooit geplaagd werd, omdat hij er zich niets van aan zou trekken; zijn ogen stonden in zijn gezicht, alsof er linksboven hem zich een heel grote man over hem heen boog, die hij te vriend houden moest.'

DONDERDAG Toneel
Het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes is de laatste tijd vaak in het nieuws omdat er belangrijke getuigenissen of openhartige bekentenissen in worden gedaan, bijvoorbeeld rond de dopingzaak-Armstrong. Het moet dan ook een hoog aangeschreven journalistiek programma zijn. De flarden die ik zie geven me echter de indruk dat het een door en door nep programma is. Die suffe schemerlampen op de achtergrond, interviewer en geïnterviewde die nooit tegelijk in beeld zijn en bovendien hun tekst altijd foutloos en zonder haperen uitspreken. Alsof het allemaal in scène is gezet.

VRIJDAG AGOVV
AGOVV Apeldoorn definitief uit de competitie genomen. Na Haarlem en RBC Roosendaal alweer de derde profclub in een paar jaar tijd die op de fles gaat. Ook aan deze club zijn herinneringen verbonden.
AGOVV trad toe tot de eerste divisie in het seizoen 2003-2004. De allereerste wedstrijd was op 15 augustus 2003 thuis tegen uitgerekend TOP Oss. Mijn angst - zul je zien dat we verliezen tegen de debutant - werd bijna bewaarheid: de in het betaald voetbal debuterende piepjonge Klaas-Jan Huntelaar zette de Apeldoorners al vroeg op 1-0, maar in de slotfase wisten Danny Guijt en de lange Marinus Dijkhuizen de score nog in Oss' voordeel om te buigen: 1-2.
Die wedstrijd was qua debutanten sowieso bijzonder, want een wat slungelig ogende linksbenige middenvelder die van het tweede van RBC was overgenomen maakte er zijn debuut voor TOP Oss: Marcel van der Sloot viel in voor Viktor Arnarsson.
Diezelfde Van der Sloot was een kleine drie jaar later een van de doelpuntenmakers in de eerste play-offwedstrijd tegen AGOVV (3-0). Een eigen doelpunt van keeper Raimond van der Gouw en een klutsbal van Dave Zafarin zorgden verder voor een kolkend stadion. Het feest werd in de return dunnetjes overgedaan: 0-2. De inderhaast in elkaar geschroefde noodtribune kon de feestende bezoekers niet dragen en ineens kukelde men massaal voorover het veld op, het historisch moment voor menig TOP-supporter.
Ook in de derde herinnering speelt Van der Sloot een hoofdrol. Een seizoen later - promotie naar de eredivisie was ternauwernood misgelopen in een thriller over drie bedrijven tegen NAC - ging het een stuk minder. Thuis tegen rode lantaarndrager AGOVV stond het na tien minuten 0-2, een zwarte avond tekende zich af. Maar nauwelijks vijf minuten later stond het 3-2, door een onvervalste hattrick van Van der Sloot: in de twaalfde, veertiende en zeventiende minuut vond hij het net.
Tot slot heb ik ook Dries Mertens en Nacer Chadli in het Apeldoornse blauw hun eerste schreden op de Nederlandse velden zien zetten. Vooral Mertens herinner ik me nog goed: AGOVV bakte er die avond weinig van, maar dat die kleine ver zou gaan komen, dat was overduidelijk.

ZATERDAG 't Kan verkeren
Mijlpaaltje! Woensdag werd bekend dat pastoor Harm Schilder foto's van kerkverlaters in het portaal van zijn Emmaüsparochie wil ophangen. Het is nu zaterdag en Inez Weski is nog steeds niet op tv geweest om erover te klagen! Zal wel komen doordat die kerkverlaters geen zware criminelen zijn...

Geen opmerkingen: