vrijdag 28 december 2012

Zoggel: dé trendwatcher van 2012

De eerste blogpost van dit jaar was een lijst met 13 voorspellingen voor 2012. Met nog maar een paar dagen te gaan is het tijd om de balans op te maken.

'Als in januari de EU de volgende eurotop houdt zullen commentatoren melden dat dit de cruciale top is, waarna er weer geen knopen doorgehakt zullen worden.'
Er is in 2012 meer dan ooit gepalaverd, gezeurd en gezeverd over Europa, de EU, de euro, zonder dat er echt schot in de zaak is gekomen. Er zijn nog geen landen uit de eurozone gegooid, de euro is nog niet gevallen, er is nog steeds geen oorlog. En de media die elke keer een 'cruciale' top aankondigen en dan na afloop weer moeten melden dat er geen spijkers met koppen zijn geslagen worden daar zelf van lieverlede ook moe van: RTL-verslaggever Bart Reijnen doet verslag van 'wéér een cruciale Eurotop', klonk het mismoedig in november. Ik denk echter dat dit vileine damage control is om de burgers koest te houden; stiekem wordt er heel wat doorgedrukt door de ongekozen Herman 'Montgomery Burns' van Rompuy en zijn generale staf.
Voorspellingen juist: 1 van de 1

'Als in februari de temperatuur tot net onder het vriespunt daalt zoemt wijd en zijd het woord "elfstedentocht" rond.'
Op deze voorspelling mag ik het meest trots zijn. Inderdaad stond februari dit jaar glansrijk in het teken van de aloude vraag komt-ie wel of komt-ie niet? Na jaren brak er weer eens een ware Elfstedenkoorts uit toen de temperatuur aanhoudend met dubbele cijfers in de min bleef gaan. De Friezen verlieten massaal hun vrijstaande huizen om de route te prepareren, praatprogramma's als DWDD veranderden in een dependance van TV Oost met Erik Hulzenbosch en Erben Wennemars als ijsmeesters, en de nieuwe Henk Kroes bleek Wiebe Wieling te heten. Maar helaas, it gong net oan.
2 van de 2

'Als in maart - of welke maand dan ook - het OM foto's verspreidt om boeven te vangen zal Inez Wesky bij Pauw & Witteman komen vertellen dat de privacy van burgers in het geding is.'
Voorwaar, ook deze voorspelling kwam uit. Inez Weski - met een i dus, ik zag dat toen niet helder in mijn glazen bol - was weer prominent in de media om het recht op privacy van verdachten te bepleiten, met als dieptepunt de roofmoord op de Haagse juwelier Stratmann. De voortvluchtige verdachten zouden in het opsporingsbericht niet met hun gezicht in beeld mogen komen, want dat zou ze strafvermindering gaan opleveren. En dus zagen we het kohlpotloodgezicht van mevrouw Weski overal onze televisieschermen teisteren.
3 van de 3

'Als in april de Koninklijke familie Rhenen en Veenendaal bezoekt zullen de kosten van de monarchie voor veel verontwaardiging zorgen.'
Voor de verandering hielden de Republikeinen zich dit jaar relatief koest rond Koninginnedag. Daar was één allesbepalende oorzaak voor, die ook ik niet kon voorzien in januari: het skiongeluk van Friso. Uit piëteit werd de jaarlijkse kritiekriedel rond de rechtse hobby achterwege gelaten.
3 van de 4

'Als in mei de Nederlandse afvaardiging op het Eurovisie Songfestival jammerlijk faalt zal menigeen roepen dat we nooit meer moeten meedoen aan dat circus.'
Eerlijk gezegd heb ik dit jaar weinig meegekregen van dit geneuzel. Toen ik zag dat we een wicht gingen afvaardigen met een indianentooi, en met daaronder bovendien het prototype van een dom gezicht, toen wist ik genoeg. Toen ook nog bleek dat ze weinig kaas had gegeten van de uitspraak van het Engels, vreesde ik het ergste. Ze werd uiteindelijk 15de van de 18 in de semifinale. En jawel hoor: Omroep Brabant meldde dat 95% van de Brabanders vond dat Nederland in de toekomst nooit meer moet meedoen. En niet alleen Brabanders, ook de Rotterdamse zelf dacht er zo over: 'Joan Franka wil nooit meer naar songfestival'. Wees gerust, meid, dat willen wij ook niet.
4 van de 5

'Als in juni het EK in Polen en Oekraïne van start gaat zal er kritiek zijn op de wedstrijdbal van Adidas.'
Er was veel kritiek op de oncontroleerbare 'Europass' in 2008, en ook de 'Jabulani' in 2010 zwabberde alle kanten op. Gelukkig voor de heren voetballers, maar helaas voor mij zette die trend zich niet voort in Polen en Oekraïne afgelopen zomer. Er waren weer genoeg kritiekpunten en controverses, van sekstoerisme tot homofoob geweld en van hooliganisme tot ongeoorloofde boxershortreclame, maar rond de wedstrijdbal bleef het dit keer stil. Zelfs R. van Persie gaf de schuld niet aan de bal toen hij als een ware 'Pietertje' over de  bal maaide tegen de Denen.
4 van de 6

'Als in juli de Tour de France bezig is zal men klagen over de mentale weerbaarheid van de Nederlandse wielrenners.'
Het was een dramatische Tour voor het vaderland. Op zwarte vrijdag in week 1 gingen de Nederlandse talenten massaal tegen het asfalt. De een verkeerde vervolgens een tijd in levensgevaar (Poels), de ander liet alle kracht op het asfalt achter (Mollema), een derde kon geen vuist meer maken (Gesink). Allen stapten af en oude krijger Laurens ten Dam werd de beste Nederlander. Vanzelfsprekend barstte de kritiek los op de watjes van Rabo, voorop Johan Derksen, die als voetbalcorrespondent in Tour du Jour ook maar meteen zijn mening gaf over de wielrenners onder het motto 'Het feit dat ik ergens geen verstand van heb weerhoudt me er niet van er toch een mening over te hebben'.
5 van de 7

'Als in augustus de Olympische Spelen in Londen aanvangen zullen de torenhoge veiligheidskosten de tongen losmaken.'
Deze voorspelling had ik juist, al situeerde ik haar iets te laat in het jaar. Al in maart kwam het obligate bericht naar buiten dat de kosten hoger waren dan begroot, en dat de 'immens gestegen veiligheidskosten' daar debet aan waren. Juist in augustus verstomde alle kritiek, toen de Spelen vlekkeloos verliepen en het enthousiasme van de Britten, de hartverwarmende inzet van de vele vrijwilligers en de algehele sfeer van verbroedering voor een bries van optimisme zorgden die wijd en zijd dankbaar werd ontvangen.
6 van de 8

'Als in september na Prinsjesdag de Algemene Beschouwingen plaatsvinden zal de regering de plannen bejubelen, zullen de oppositiepartijen hevige kritiek spuien, zullen de coalitiefracties een zuinig puntje van kritiek opnemen in hun reactie van algemene instemming en tevredenheid en zullen de journaals openen met een uitspraak van Geert Wilders.'
Politiek heet de waan van de dag te zijn. Bij deze voorspelling werd ik dan ook genekt door de in januari nog niet voorziene gedoogbreuk en het daaropvolgende mislukkende Catshuisoverleg. G. Wilders liep weg, er werd in allerijl een behoorlijk herfstig 'Lenteakkoord' gesloten en er kwamen nieuwe verkiezingen - uitgerekend in september -, zodat Prinsjesdag dit jaar meer dan anders een toneelstukje was met een minister van Financiën die een begroting presenteerde die een wel heel beperkte levensduur zou hebben.
6 van de 9

'Als in oktober de Amerikaanse presidentsverkiezingen hun climax naderen zal FOX de republikeinse tegenstrever van Barack Obama steunen door Obama zwart(er) te maken.'
Een schandalige anti-Obama-advertentie door 'Fox and Friends' in mei, schaamteloze Mitt Romney-promotie in de aanloop naar de verkiezingen, en zelfs nadat Obama de verkiezingen al lang en breed gewonnen had nog een poging roet in het eten te gooien door Obama's claim op Ohio tegen te spreken. Ja, de reactionairen van Fox voldeden weer volledig aan de verwachtingen.
7 van de 10

'Als in november Sinterklaas zijn intocht beleeft gaan er stemmen op dat Zwarte Piet een racistisch fenomeen is.'
Dit was ook een redelijk veilige voorspelling. Er gaat immers geen jaar voorbij of de secondanten van de bebaarde kindervriend worden zwart gemaakt als zijnde racistisch. Ik kon echter niet bevroeden dat dit jaar deze typisch Hollandse traditie van problemen zoeken die er niet zijn ook over de grens ingang zou vinden. Diverse buitenlandse media berichtten over de racistische 'Black Pete', van ABC tot Fox en van de Zuid-Afrikaanse Times tot Al-Jazeera. Sinterklaas, hoe lang nog?
8 van de 11

'Als in december oudjaar nadert pleiten enkele politici, oogartsen en rancuneuzen voor een landelijk vuurwerkverbod.'
Nog zo'n jaarlijkse terugkerende, typisch Nederlandse folklore: de roep om een vuurwerkverbod voor particulieren. De liberaal-terminale partij GroenLinks begon dit jaar zelfs een meldpunt. 2012 was sowieso een echt meldpuntjaar, met behalve het Vuurwerkmeldpunt ook een 'Polenmeldpunt'. GroenLinks en de PVV, Nederland in een notendop: als er ergens een probleem is, dan gaan we niet nadenken over een oplossing om de minderheid die het probleem veroorzaakt aan te pakken - nee dan gaan we lekker verbieden en afschaffen. Vuurwerkpret, hoe lang nog?
9 van de 12

'Ik zal me in 2012 soms goed voelen, soms niet zo goed en soms een beetje ertussenin.'
Ik heb de blogproductie van het voorbije jaar teruggelezen en kan bij dezen bevestigen dat deze voorspelling geheel en al is uitgekomen.
10 van de 13

Het is duidelijk, er is maar één conclusie mogelijk: Zoggel is dé trendwatcher van 2012.

Geen opmerkingen: