zaterdag 24 november 2012

Zeven dagen lang (138)

18 t/m 24 november

ZONDAG Leve de herfst
'Eerste najaarsnevel boven de sloot
tussen spoorbaan en snelweg
en heel dat doen alsof
wordt nu het zwijgen opgelegd.'
(Uit: Jan Eijkelboom, 'Een ijzersterke mist')

MAANDAG Omen
Van Harry Mulisch verscheen onlangs Logboek, het dagboek dat de auteur in 1991 en 1992 bijhield, de jaren waarin hij De ontdekking van de hemel schreef.
Begin 1991 is de Tweede Golfoorlog nog in volle gang, op 18 januari voert Saddam een raketaanval uit op Tel-Aviv. Mulisch:
'Dat dit alles gebeurt juist op het moment, dat in mijn boek Quinten is geboren,- die daar alles mee te maken heeft (Mozes' stenen tafelen, die aan de hemel terugbezorgd moeten worden),- is van een aard, die ik al talloze keren heb meegemaakt. Die twee zaken staan natuurlijk niet in een causaal verband, maar het is een onomstotelijk feit dat zij niet alleen gelijktijdig zijn, maar ook naar de zin verbonden.' (p. 29)
En nu is dit Logboek dan eindelijk verschenen en prompt is de pleuris uitgebroken in Israël en worden er opnieuw raketten afgevuurd op Tel-Aviv.

DINSDAG Muziek! (I)
Met december in zicht begint ook de vijfdelige box Songs for Christmas van Sufjan Stevens weer te lonken. Maar... het genie komt deze maand met een nieuwe kerstbox! Silver & Gold bevat de 'Volumes' VI t/m X en is daarmee een regelrecht vervolg op de Songs for Christmas uit 2006.
Kijk, van zulk nieuws word ik nu heel gelukkig.

WOENSDAG Muziek! (II)
Nog meer opwindend muzieknieuws: Blink 182 komt met een EP! Onder de titel Dogs Eating Dogs zal op 18 december een plaatje met vijf nummers verschijnen, 'a hundred times better than Neighbourhoods', aldus Travis Barker.
Het zal overigens pas de tweede EP worden van de band, na het epische They Came to Conquer... Uranus uit 1995.

DONDERDAG Door koffie taalproffie
'Koffie heeft een gunstige invloed op de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor taal.' (Via: Taalpost, afl. 1370)

VRIJDAG VI
Johan Derksen en kompanen maken Steve McLaren steevast belachelijk vanwege de talloze clichés die de coach uitbraakt. De meest clichématige zijn nu zelfs op wandtegeltjes gezet. Daarbij is ook de uitspraak 'Je moet schieten om te kunnen scoren'.
Dat is echter al jarenlang een bekend citaat van Johan Cruijff.
Dus als Steve McLaren het zegt is het lachwekkende onzin, maar als de grote Cruijff het zegt is het zogenaamd een diepe wijsheid die zelfs een boek Uitspraken in de pseudo-intellectuele reeks 'Cruyff Bibliotheek' rechtvaardigt, met een lay-out alsof het het nieuwste Pléiade-deel betreft.

ZATERDAG Guy is gebelgd
Het wandelend fietsenrek Guy Verhofstadt is verbolgen dat de Europese leiders niet hebben ingestemd met de EU-begroting, want 'de EU kost de burger maar 67 eurocent per dag'.
De EU kost de Nederlandse burger dus per jaar (0.67 * 365 =) 244 euro 55.
De EU kost Nederland dus per jaar (244,55 * 17 miljoen =) 4 miljard 157 miljoen 350 duizend euro.
Dat zijn andere cijfers, zou je zeggen, maar het zijn in feite dezelfde cijfers; als je per dag gaat rekenen lijkt alles mee te vallen. Ik kan ook wel een spijkerbroek kopen van 244 euro 55 met het argument dat als ik er maar één per jaar koop me dat over het hele jaar dan maar 67 cent per dag kost, maar het blijft een zinloze en overbodige aankoop, zeker als ik hem veel goedkoper kan krijgen en als ik bovendien in de eigen kast nog prima broeken heb liggen.
Guy Verhofstadt is een koopman die een veel te duur product aan de man tracht te brengen, een product dat bovendien nog vol gaten blijkt te zitten, vooral in de broekzakken.
Sowieso is het een nogal dubieus gegoochel met geldbedragen dat Verhofstadt hier uitvoert: hij neemt de totale EU-begroting en deelt die dan door het totale aantal inwoners van de aangesloten lidstaten. Alsof je daarmee berekend hebt wat Europa de burger kost. Er zijn talloze zaken die met Europa te maken hebben en die linksom of rechtsom via de portemonnee van de burger betaald worden en zo ingrijpen in de levens van diezelfde mensen, daar kun je toch niet zomaar een bedrag op plakken op basis van alleen een EU-begroting.
Gevaarlijke man, die Guy.

Geen opmerkingen: