zaterdag 10 november 2012

Zeven dagen lang (136)

4 t/m 10 november

ZONDAG Neger (I)
Dan heb je in je leven inmiddels een paar honderd romans gelezen en denk je alles wel zo'n beetje gezien te hebben, en dan stuit je op een passage die alles overbodig maakt:
'Maarten kwam uit het Vondelpark en stak de straat over. Flap kwam van het Leidsebosje, met een neger. Ze liepen te praten, waardoor Flap Maarten pas op het laatste ogenblik zag.
"Ha," zei Maarten. Hij stak zijn hand op en wilde doorlopen, maar toen Flap stilhield, bleef hij staan.
Flap rimpelde nerveus zijn neus. "Dit is Stanley," zei hij, met een verlegen gebaar naar de neger.
Maarten stak zijn hand uit. "Maarten Koning."
"Stanley King," zei de neger, terwijl hij hem een hand gaf.
Maarten glimlachte. Stanley bleef onbewogen. Hij had een winterjas aan die hem te groot was.'
(J.J. Voskuil, Bij nader inzien, 2010 [1963], p. 975-976)

MAANDAG Wielrenner
Yes!, weer een bekende Nederlander erbij op mijn lijst met 'bekende Nederlanders die mij ooit in het echt hebben gezien': Olympisch kampioen Joannathan Duinkerke, met fiets en in Vacansoleil-tricot. Held.

DINSDAG Neger (III)
Twan Huys beschouwt de Amerikaanse verkiezingen voor met een aantal 'deskundigen'. Bijvoorbeeld een vrouw die de bedachtzaamheid van Barack Obama verklaart: 'Obama kan als zwarte niet boos worden, want dan jaagt hij de blanken de stuipen op het lijf.'

WOENSDAG Celtic-Barcelona
Fantastische overwinning van Celtic! De beste prestatie is echter die van commentator Jeroen Grueter, die in tegenstelling tot de meeste commentatoren zwijgt als het 'You'll Never Walk Alone' van de tribunes af klatert. Chapeau!

DONDERDAG Stax
Ik heb een nieuw favoriete tv-programma: NOS op 3Schitterend!

VRIJDAG Bruno de nieuwe Blaise
Als dit blog er de laatste tijd op achteruit is gegaan, dan komt dat ongetwijfeld door het vertrek van Blaise Nkufo uit Nederland. Toen de wijsgeer op kicksen nog voor Twente speelde kon ik immers regelmatig citeren uit zijn hilarische filosofische vondsten.
Bijvoorbeeld hier, en hier, en hier, en nog eens hier.
Maar dat is voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.
Er gloort echter hoop: er is een nieuwe Blaise opgestaan, en zijn naam is Bruno, Martins Indi Bruno.
'Ik ben filosofisch aangelegd, ik hou van spreuken en gezegdes waar ik dan een diepere betekenis in probeer te ontdekken', aldus Bruno deze week in het wijsgerig periodiek Voetbal International.
In zijn vrouw Mecia heeft hij zijn eigen Simone de Beauvoir: 'We kijken Goede Tijden, Slechte Tijden en daarna voeren we weer tot laat heel serieuze gesprekken.'
En dan, laat in de avond, voor het bedlampje uit gaat, rolt daar de volgende categorische imperatief uit: 'Laat het beste van vandaag het slechtste voor morgen zijn.'
Ik stel een nieuwe naam voor: Giordano Bruno Martins Indi.

ZATERDAG Regeerakkoord opengebroken
Verdomd, is Hans Wiegel er op zijn 71ste toch nog in geslaagd premier van Nederland te worden.

Geen opmerkingen: