maandag 23 juli 2012

Merel, ga je met me mee?

Waarom heet komkommertijd komkommertijd? Volgens de kenners van Onze Taal verwijst de term naar het feit dat alleen de komkommerkweker het druk heeft in de zomerperiode, in tegenstelling tot blijkbaar de rest van de beroepsbevolking. Aangezien de betekenis van komkommertijd echter 'rustige periode' is, is de term dus op iedereen van toepassing behalve op de komkommerkweker. Lekker dan. Overigens spreken de Amerikanen van kruisbessentijd. De Duitsers hebben de zurebommentijd. Er is altijd baas boven baas.

Tegenwoordig zijn het niet meer alleen de komkommerkwekers die in de zomer allesbehalve een komkommertijd hebben. Ook de televisierecensenten wissen zich deze weken het zweet van het voorhoofd. De combinatie van gebrek aan echt nieuws, een nieuwe serie Zomergasten en programmamakers die vanalles en nog wat als experiment op de buis brengen zorgt ervoor dat de media - zowel de oude als de nieuwe - hun tv-criticus tijdelijk tot belangrijkste opiniemaker bombarderen. Bas Paternotte, onvolprezen zondagcolumnist van GeenStijl, vond Zomergasten alvast niks: de Belg koos er in 1830 voor zich af te scheiden en dan moet nu een Belg onze Zomergasten presenteren? Niet getreurd, Bassie, er valt nog genoeg te zien.

Zo is daar Wakker Nederland dat het gat dat DWDD in de zomer op prime time achterlaat mag vullen. Half Acht Live heet het vehikel dat vanavond zijn vuurdoop beleefde. Presentatie Merel Westrik. Merels eerste pratende gast was Yves Gijrath, glibberige organisator van leuke dingetjes voor rijke mensen en in die hoedanigheid prima op zijn plek bij WNL. Yves begon echter al gauw te klagen over de stigmatisering van Marokkanen in Nederland. Dat moest nu echt maar eens ophouden. Oei, je hoorde meester Sjuul Paradijs wiebelen op zijn stoel. Eindelijk de gelegenheid dat rechtse geluid de huiskamers binnen te toeteren en wat krijgen we? Een doorgeradicaliseerde versie van Uitgesproken VARA... 

Het programma had niettemin nog een gigantische troef achter de hand: niemand minder dan Geert Wilders zou langskomen. Dat was nog eens nieuws in komkommertijd! Wilders weigert categorisch aan te schuiven bij Matthijs en Jeroen & Paul, naar eigen zeggen niet in de laatste plaats omdat zijn veiligheid daar niet gegarandeerd kan worden. Daar heeft hij natuurlijk wel gelijk in, wat erg genoeg is, maar blijkbaar geldt die belemmering nu even niet. Je zou toch zeggen dat de veganistische Volkertjes juist in komkommertijd in topvorm zijn en het dus extra opletten is voor Geert en zijn team, maar à la.

Uiteraard was Wilders pas helemaal aan het eind van de uitzending aan de beurt om zo de kijker vast te houden. Het programma zou volgens de gids tot tien over acht duren en toen Merel om zeven over acht nog steeds gezellig het shownieuws zat door te nemen met een Amy Winehouse-imitatrice en ene Jan Uriot, onbedoelde Albert Verlinde-imitator, begon ik hem toch te knijpen. Zou Geert toch nog rechtsomkeert hebben moeten maken? Maar neen, nadat er ergens te lande nog een fiets was weggegeven kwam de Venlonaar dan eindelijk achter de coulissen uit.

Geert ging zitten en stak zijn riedel af over Griekenland, over de EU, over de euro, zelfs de massa-immigratie kwam nog langs. Niets nieuws onder de zomerzon. Het vervelende is dat Wilders groot gelijk heeft met zijn onvrede. Het is ook niet te bevatten dat er miljarden naar het zuiden gaan terwijl hier de pensioenfondsen op de pensioenen moeten gaan korten. Het is ook niet te verkroppen dat een Zweedse mevrouw in Brussel bepaalt hoe ons immigratiebeleid eruitziet. Het is ook niet te tolereren dat Gerrit Zalm in 2000 de toetreding van Griekenland tot de eurozone verdedigt, in 2007 woekerpolissen verkoopt bij de DSB Bank en nu zonder met de ogen te knipperen mensen wil verplichten hun hypotheek versneld af te lossen. Naar het schavot met die schurk.

Maar oplossingen zijn niet Geerts dingetje. Hij zegt: geen cent meer naar Griekenland, Nederland uit de EU, de gulden moet terug! Dan komt alles goed! Ja, dat haal je de koekoek. Als het zo gemakkelijk zou zijn... We zitten onomkeerbaar met de gebakken peren, ook in komkommertijd. Wilders doet het voorkomen of hij alle ellende weer ongedaan kan maken. Maar tenzij hij een tijdmachine heeft uitgevonden is dat natuurlijk ordinair kiezersbedrog. Die Nederlandse soevereiniteit is al lang door Brusselse handen tot een prop papier vekreukeld. Je kunt nog wel proberen te verhinderen dat die definitief bij het oud papier wordt gesmeten, maar een smetteloos geschrift wordt het nooit meer. When the paper's crumpled up it can't be perfect again.

En Merel? Die arme Merel deed echt haar best. Ze bood dapper weerwerk tegen Wilders, ze wreef hem de onhaalbaarheid en onzinnigheid van zijn eigen voorstellen onder de neus, ze gunde Wilders kortom geen goedkope zendtijd voor politieke partijen. Maar ze mocht natuurlijk niet te ver gaan. Ik moest bijna een traantje wegpinken. Die lieve Merel, wat doet ze daar toch bij die omroep, dat ongure bastion van double breasted bullebakken als Eric Nordholt en Thomas Lepeltak? Dat is toch geen omgeving voor zo'n meisje? Een maffiamaatjesvrouwtje als Eva Jinek, die is daar op haar plek. Maar Merel toch niet? De schat.

Ik zou Merel willen schaken. Op de fiets, achterop bij mij, en dan ver weg, naar zorgeloze verten. Komkommers plukken in het Westland bijvoorbeeld. Dat willen onze werklozen niet doen, waardoor er Polen voor moeten komen. Als wij dat eens gaan doen, Merel? Dan is Wilders ook tevreden, is iedereen tevreden. Merel, ga je met me mee?

Geen opmerkingen: