woensdag 20 juni 2012

[Euro 2012]: EK-kroniek #4

ZONDAG 17 JUNI
Portugal-Nederland 2-1 &
Denemarken-Duitsland 1-2
Nederland, Ierland en Zweden hebben na twee wedstrijden 0 punten, maar Nederland is het enige land van de drie dat nog de kwartfinale kan bereiken. Dankzij een late goal van Portugal nog wel, de tegenstander van vanavond. Winst met twee goals verschil en een overwinning van Duitsland op Denemarken, dat is het verlanglijstje.
Maar laten we het eens nuchter en rationeel bezien: het zit er toch totaal niet in. Alleen naïevelingen en orthodoxe optimisten zien het nog zitten. Euro 2012 is typisch zo'n toernooi waarop alleen tegenwind waait, elk topland heeft weleens zo'n toernooi dat de eerste ronde onherroepelijk het eindstation is, of het nu gaat om Italië, om Frankrijk, om Duitsland, niemand ontkomt aan die wetmatigheid, ook Nederland niet, hoe vaak we de dans ook ontsprongen zijn (1988, 1996, 2004). Vanavond moeten we de schade beperken, uithuilen en opnieuw beginnen en er staan op 7 september tegen Turkije.
Van Marwijk gelooft er ook niet meer in, want hij heeft tegen zijn natuur in maar liefst drie veranderingen doorgevoerd: Huntelaar voor Afellay, Vlaar voor Heitinga en Van der Vaart voor Van Bommel. Oranje begint - wederom - driest en aanvallend. Na een kwartier krult Van der Vaart schitterend de 0-1 in de verre hoek. Feest! En als niet veel later Podolski de Duitsers op voorsprong schiet zijn we ineens een luttel doelpunt verwijderd van de laatste 8. Hoe curieus.
Het tij keert echter rap. Van der Wiel helpt de Portugezen al terug in het zadel door de bal perfect in de voeten van Postiga te passen en intussen kopt het Deense duiveltje Krohn-Dehli in Lvov de gelijkmaker achter Neuer.
Het waren twee fantastische minuten.
Portugal stapelt kans op kans. Vlaar houdt veel tegen, maar na een halfuur spelen laat hij C. Ronaldo uit zijn rug weglopen: 1-1. Daarna gaat het van kwaad tot erger. Sneijders passes mislukken steeds vaker, Robben komt weer geen mannetje voorbij, Willems zit er compleet doorheen. Huntelaar staat eindelijk in de basis, maar hij had net zo goed weer op de bank plaats kunnen nemen, want hij is ontluisterend onzichtbaar.
Een kwartier voor tijd is het uitgerekend C. die voor de tweede keer Stekelenburg passeert.
De situatie in deze poule des doods is nu ineens weer interessant, want als Denemarken scoort zijn de Portugezen en de Denen door. Duitsland doet echter gewoon zijn plicht - plichtsgetrouw volk hè - en wint van Denemarken.
Oranje druipt af na weer een oorwassing. 0 punten, wat een ellende.

MAANDAG 18 JUNI
Kroatië-Spanje 0-1 &
Italië-Ierland 2-0
Vanavond staat er een salonremise op het programma. Spanje en Kroatië zijn bij 2-2 sowieso door en 1-1 is waarschijnlijk ook voldoende, tenzij Italië de Ieren met meer dan 3 doelpunten verschil opzij zet.
De tv gaat dus op Italië-Ierland. En op maximaal volume bij het 'Fratelli d'Italia'. Gianluigi Buffon, Italië's nationale horlogeboer, zingt uit volle borst mee, de ogen ferm dichtgeknepen. Wat een baas. Even later bij de toss promoveert hij zelfs tot eindbaas. Ierland-captain Damien Duff wint en kiest een helft. De arbiter vraagt obligaat of Buffon daarmee instemt. Buffon, big smile: 'Perfect!'
De sympathieke Cesare Prandelli heeft het 3-5-2 verruild voor 4-4-2, van de aanvallende intenties is echter niet afgeweken. Di Natale mag beginnen, ten koste van Balotelli, maar de Udinese-aanvaller kan zich niet onderscheiden. Cassano doet dat wel, het amusante showmannetje kopt een cornerbal op acrobatische wijze op doel, waar Duff hem wegwerkt. De zesde man heeft echter geconstateerd dat de bal over de lijn was: 1-0.
Intussen zie ik mijn ooghoek dat de Kroaten en Spanjaarden elkaar geen duimbreed toegeven. Toch geen salonremise in Gdansk? Ramos schoffelt Mandzukic van achteren onderuit. Penalty Kroatië! En rood voor Ramos! Toch? Neen, geel voor Corluka. Wegens protesteren... Spanje zwijnt.
Commentator Philip Kooke is in vorm bij Italië-Ierland: 'Marchisio trekt een sprintje. Een term die je trouwens weinig meer hoort, tegenwoordig heet alles "een loopactie".'
Del Bosque haalt Torres na een uur naar de kant. Scoren tegen houterige Ieren lukt nog wel, maar meer zit er nog steeds niet in voor Fernando. Jezus komt er voor hem in, Jezus Navas.
Ook in Poznan wordt een epische wissel voorbereid: Balotelli komt van de bank. We zien helaas niet of hij zijn hesje aankrijgt. Commentator Philip Kooke is in topvorm: 'Balotelli is aan het warmsjokken.' Het is nodig ook, want Italië slaagt er niet in de score op te voeren. Sterker nog, de Ieren dringen aan.
In Gdansk is nog steeds niet gescoord. Tien minuten voor tijd krijgt Perisic een geweldige kans, maar Casillas bokst de bal weg. Delft Spanje dan het onderspit? Dat zou een verrassing zijn! Maar tussen droom en daad staat een counter in de weg, en Jezus Navas, die de 0-1 maakt.
Op hetzelfde moment scoort Italië zijn tweede. Balotelli! Met een halve omhaal passeert hij op weergaloze wijze Given en zoekt vervolgens mot met Prandelli, maar Motta snoert Mario de mond.
Italië jaagt nu als een gek, want als Kroatië nog scoort is het alsnog einde oefening. Zenuwslopend dit!
De Kroaten zijn echter geweldig aan het schoppen, Markus Merk trekt drie keer geel binnen twee minuten. Spanje houdt stand en wordt groepswinnaar.
Ook circus Balotelli gaat verder, Kroatië is de pisang.


DINSDAG 19 JUNI
Zweden-Frankrijk 2-0 &
Engeland-Oekraïne 1-0
'Fratelli d'Italia' is een fantastisch volkslied, maar het 'God Save the Queen' is ook niet te versmaden. Roy Hodgson schudt van nee tijdens het zingen. Ziet Roy het niet meer zitten? Of vindt hij het maar onzin de Heer nog te smeken een 90-jarig chagrijn te behoeden voor ongeluk? Ik denk het laatste, want de Engelse ploeg blaakt van het zelfvertrouwen, zeker nu Wayne Rooney weer terug is.
In Kiev speelt het al uitgeschakelde Zweden tegen Frankrijk, dat met anderhalf been in de kwartfinale staat. Zweden strijdt voor de eer, Frankrijk om Spanje te ontlopen. 
Ik vrees voor Zweden, want de giletjesdragende bondscoach Hamrén heeft Twente-miskoop Emir Bajrami opgesteld. Als Twente Bajrami zou uitlenen aan TOP Oss zou ik al een protestmars organiseren, en zo iemand staat dan in de basis op het EK.
Alou Diarra deelt al snel een gemene schop uit, een echte Toivonen-overtreding. Op Toivonen. Weet die ook eens hoe het voelt.
Ik krijg ineens medelijden met James Milner. Want dat is Engels voor Jan Mulder: James is Jan, en een 'mulder' is dialect voor 'molenaar'. Gelukkig voor de Engelsman blijkt een 'milner' echter niet de voor de hand liggende molenaar te zijn, maar een verkorte vorm van 'milliner', 'hoedenmaker'. Ik heb ruim de tijd om dit uit te zoeken, want de wedstrijd is bloedeloos.
Na rust is het ineens toch 1-0. Wayne Rooney zet zijn toupetje tegen de bal en scoort.
De NOS zit te klooien met de livestream van Zweden-Frankrijk. Of zou het dat Wifi-gedoe zijn dat laatste in het nieuws was? Op 'F5' drukken helpt slechts kortstondig, en zoals een collega altijd zegt: 'Ik kennie blijvuh Ef vijvuh'. Afijn, het geval doet zich voor dat Frank Snoeks op tv al aankondigt dat de Zweden op voorsprong zijn gekomen terwijl op mijn scherm Ribéry nog in de aanval is. Even later wordt dan toch het bewijs geleverd: Ibrahimovic volleyt formidabel raak.
Oekraïne dringt aan in Donetsk. John Terry werkt een bal van de lijn. Uit de herhaling blijkt dat hij over de lijn was. De eerste t/m zesde man hebben echter niks gezien. In de praatprogramma's na afloop wordt weer uitentreuren over 'doellijntechnologie' en 'videobeelden' gezeverd, maar als er daadwerkelijk beelden waren gebruikt, dan was daarop ook te zien geweest dat die Oekraïner een meter buitenspel liep en had de goal dus nog steeds niet geteld!
De Franse aanvalsgolven breken op Isaksson, uit een counter ramt Svensson de 2-0 in het dak van het doel. De Zweden laten zien hoe je ook kunt eindigen na twee nederlagen.
Engeland speelt nu tegen Italië. Prachtig dat een van hen minstens de halve finale gaat bereiken. Doodzonde dat er een moet afvallen.

Geen opmerkingen: