Italië-Kroatië 1-1
De eerste helft van Italië-Kroatië is het beste wat we nu toe te zien hebben gekregen. De Italianen spelen de pannen van het dak. Ze hebben al met afstand het mooiste volkslied van alle deelnemers, na dat 'Italia chiamò!' sta je als tegenstander eigenlijk al met 1-0 achter.
Volgens Kenneth Perez is de 3-5-2-formatie van Prandelli in de praktijk 5-3-2, maar dat is klinkklare onzin, Maggio speelt eerder rechtsbuiten dan rechtsachter. De Rossi schuift naar hartenlust in, Pirlo is wederom weergaloos en men zoekt constant de aanvallende voortzetting met diepe ballen op Balotelli en vooral de beweeglijke Cassano. Een lust voor het oog.
Dat het na 45 minuten slechts 1-0 staat mag het wonder van Poznan heten. Pirlo krult een vrije trap fabelachtig in de korte hoek, nadat met name Balotelli al een paar dotten van kansen heeft gemist. Maffe Mario lijkt overigens wel een ander mens, zo rustig blijft hij eronder. Ook de provocaties van de Kroatische fans laat hij onbewogen over zich heen komen. Alsof ze hem voor de wedstrijd platgespoten hebben.
Na rust laat Italië de teugels vieren en kort voor tijd scoren de Kroaten de onterechte gelijkmaker. De Kroaten krijgen wel behoorlijk wat hulp van de eigen fans, die vuurwerk op het veld blijven gooien, en van de scheidsrechter, die niet optreedt tegen een elleboogstoot van Corluka, die Motta noopt halfdood het veld te verlaten.
Italië heeft na het sterke optreden tegen Spanje opnieuw indruk gemaakt, het zou onrechtvaardig zijn als het door een akkoordje tussen Spanje en Kroatië alsnog buiten de boot valt.
Spanje-Ierland 4-0
Spanje tegen Ierland. Dat is Goliath tegen David. Usain Bolt tegen
Del Bosque durft het in ieder geval aan zijn 4-6-0-formatie te upgraden tot 4-5-1, en niemand minder dan Fernando Torres, reeds vier jaar uit vorm, mag in de spits.
Ik hoop op een Trinidad & Tobago-achtige 0-0.* Met Giovanni Trapattoni heeft Ierland alvast zijn Leo Beenhakker. Shay Given is echter niet de Ierse Shaka Hislop, want na 3 minuten staat het al 1-0.
Door Torres, ook dat nog.
Het restant is een 87 minuten durende martelgang. De sadistische Spanjaarden tikken het balletje weer eindeloos rond en verkiezen het drieëndertigste balletje breed zelfs boven de eindpass die een medespeler vrij voor de keeper zet. De Ieren worden tureluurs.
Arno Vermeulen is ook het spoor bijster: 'De Ieren moeten zich voelen als vroeger op de kermis als je op een knop moest drukken om de wijzer op de juiste plek te laten stoppen, maar als je gedrukt had wist je dat je te laat had gedrukt.' Of zoiets.
Ook arbiter Proença is op de hand van Spanje, hij werkt Keith Andrews naar de grond maar verzuimt zichzelf de gele kaart voor te houden.
Na rust loopt Spanje uit naar 4-0. Arno Vermeulen: 'Veel mensen zullen tevreden zijn omdat ze in de pool op het werk 3-0 hebben ingevuld, maar morgen zullen ze erachter komen dat veel collega's ook 3-0 hadden voorspeld.'
De hartverwarmende Ierse fans zingen ook na de 4-0 minutenlang uit volle borst.
Arno Vermeulen: 'Het eindigt hier in 3-0.' Hilversum grijpt achter de schermen in. 'Ik bedoel dus 4-0.'
VRIJDAG 15 JUNI
Oekraïne-Frankrijk 0-2
Idealiter zie ik dit EK alle 2790 speelminuten + blessuretijd en eventuele verlengingen en strafschoppenseries rechtstreeks, maar soms zitten verplichtingen dit nobele streven in de weg. Van Oekraïne-Frankrijk mis ik het eerste halfuur. Thuisgekomen schakel ik meteen in en stuit op de mededeling 'Play suspended'.
Wat is er aan de hand? Zijn de voorspelde oerwoudgeluiden dan te langen leste van de tribunes gerold en heeft Evra zijn ploeggenoten van het veld gedirigeerd? Hebben de neonazi's van Karpaty Lviv* de aanval geopend? Is Shevchenko door zijn rug gegaan?
De reden blijkt prozaïscher: een hevig onweer heeft Björn Kuipers doen besluiten al na 4 minuten te gaan schuilen. Dat betekent wel dat ik nog maar 4 speelminuten heb gemist!
Na de hervatting blijken de Oekraïners geen vuist te kunnen maken tegen de oppermachtige Fransen. Met 0-2 mogen ze nog in de handen knijpen. Zeker na rust wordt duidelijk dat Laurent Blanc echt een verfrissende ploeg heeft gesmeed, met nieuwe namen als Yoann Cabaye, Marvin Martin, Olivier Giroud, Jérémy Menez en Mathieu Debuchy.
Frank Snoeks probeert collega Arno Vermeulen te verslaan qua onbenulligheid: 'Giroud, niet te verwarren met Guy Roux.'
Nu Oekraïne tegenvalt is het stadion in Donetsk nog sfeerlozer dan het Jan Louwers-stadion, wat nog maar eens aantoont dat de Oekraïense fanschare voor driekwart uit gelegenheidssupporters bestaat. Dat blijkt overigens ook al uit het veelvuldige gebruik van die sloomste aller tifo-acties: de wave.
Kuipers fluit overigens voorbeeldig. Dat wordt de finale voor Björn!
Zweden-Engeland 2-3
Nadat eerder Italië al bevestigde, toont ook Engeland aan dat het goede spel in de eerste wedstrijd geen incident was. Die Kofi Dick heeft er ook geen kijk op.
De topschutters van het lopende seizoen hebben hun vizier dit toernooi niet op scherp (Van Persie, C. Ronaldo, Balotelli), terwijl de kneuzen nu ineens wel succes hebben. Torres maakte er gisteren al twee en vandaag is Andy Carroll trefzeker. Met een kogelharde kopbal zet hij de Engelsen op voorsprong.
Zweden komt onverwachts terug door een eigen doelpunt van Johnson. James Milner, beroepsschlemiel, veroorzaakt knullig een vrije trap waaruit Mellberg zelfs de 2-1 binnenkopt. Walcott en Welbeck bezorgen Engeland alsnog de zege.
Wat is Roy Hodgson trouwens een eindbaas. Hij ziet eruit als een 95-jarige murmelaar maar is niet te beroerd om na Welbeck en Young ook nog eens jonkies Walcott en Oxlade-Chamberlain het vertrouwen te geven. Roy the Redeemer gaat zijn geuzennaam waarmaken.
En zo is ook de laatste wedstrijd van de tweede speelronde het aanzien meer dan waard geweest. Zestien wedstrijden gespeeld, nog geen enkele 0-0 en in twaalf van de zestien wedstrijden wisten beide teams minimaal eenmaal te scoren (alleen Nederland, Portugal, Ierland en Oekraïne bleven een keer doelpuntloos). Bovendien is nog geen enkel land zeker van de tweede ronde en zijn alleen Ierland en Zweden al uitgeschakeld. Prima, prima!
ZATERDAG 16 JUNI
Tsjechië-Polen 1-0 &
Griekenland-Rusland 1-0
Hierboven schreef ik dat ik elke minuut van het toernooi wil zien. Nu is dat in principe onmogelijk omdat de laatste poulewedstrijden altijd gelijktijdig worden gespeeld, maar de techniek staat tegenwoordig voor niets. En zo kijk ik vanavond naar zowel Tsjechië-Polen als Griekenland-Rusland, de een op tv en de ander via een livestream. Complicatie is wel dat in beide wedstrijden rood tegen wit speelt, zodat ik nogal eens in verwarring raak.
In Warschau is Rusland heer en meester, zonder veel echte kansen te creëren.
Jan Roelfs heeft het steeds over de Griekse speler 'Savalas', maar Telly Savalas is niet uit de dood opgestaan, het betreft hier de verdediger Georgios Tzavelas.
De Grieken zijn inspiratieloos, Samaras bakt er opnieuw helemaal niks van. Wel ga ik hier definitief overstag voor hét EK-meisje van 2012. Geen Zweedse dit keer, ook geen Oekraïense, maar heel verrassend een Griekse: de blondine die nu al voor de derde wedstrijd op rij in beeld wordt genomen. Hier een collage.
Ze brengt ook de Grieken geluk, want net nadat ze haar op het scherm hebben kunnen bewonderen pegelt Karagounis de 1-0 binnen. Nu zijn Rusland én Griekenland virtueel door.
In Wroclaw ploeteren de Polen en de Tsjechen voort. Ineens is het toch 1-0 en zijn Tsjechië en Griekenland virtueel de gelukkigen. In de voorbeschouwing schreef ik gekscherend dat het met de conditie van de Tsjechen wel goed zat blijkens de aanwezigheid van ene Gebre Selassie, maar deze rechtsback bestrijkt daadwerkelijk onvermoeibaar de hele rechterflank.
Rusland vist nu virtueel achter het net. Het slaagt er na rust maar niet in de Griekse muur te slechten. Dickie wordt steeds nerveuzer, Santos voert ook bij een voorsprong zijn inmiddels befaamde wegzakken-in-stoel-met-facepalm-act op. BEELD Hij lijkt trouwens sprekend op de oudere Reve. Kijk maar: Santos - Reve.
De Grieken verdedigen gepassioneerd de voorsprong, zelfs Samaras sleurt en trekt nu vol overgave. Telly Savalas krult nog een vrije trap op de kruising en krijger Karagounis krijgt tot zijn afgrijzen geel voor een vermeende schwalbe. Het is zijn tweede dit toernooi, zodat hij de eventuele kwartfinale mist. Een kleine Griekse tragedie binnen dit heldenepos.
Mijn hartslag blijft inmiddels maar stijgen, wat is dit retespannend! Zelfs de opstootjes op de beide velden vinden nu precies tegelijk plaats. De Grieken houden echter stand en Polen komt tekort, zodat er niets meer verandert.
Wat een avond. Griekenland en Tsjechië door, ongelooflijk. En Dickie eruit, wie had dat een week geleden gedacht!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten