donderdag 17 mei 2012

[Euro 2012]: Groep A

'Nederland is helemaal Oranje', aldus het talentvolle zangduo Wilfred Genee & Johan Derksen (niet voor al uw feesten en partijen). Dat valt nog reuze mee. Maar als de play-off-finales erop zitten en de Champions League-winnaar bekend is zal de lichte verhoging snel uitgroeien tot een echte Oranjekoorts. Zoggel heeft zijn shirtje in ieder geval al binnen en begint vanaf vandaag voor te beschouwen. Winnen we na tien jaar weer eens van Duitsland? Kunnen we eindelijk een keer de Portugezen verslaan? Krijgen we een kans op revanche tegen Spanje? Die Duitse kut octopus Paul is gelukkig dood en opgegeten, dus daar zal het niet aan liggen. Aan voorspellingen waag ik mij evenwel niet dit keer. Ik kijk wel uit. Voor de prognose schakel ik mijn Ghanese vriend Kofi Dick in. Hup Holland!!

GROEP A: POLEN - GRIEKENLAND - RUSLAND - TSJECHIË

Polen
Gastlanden van grote toernooien hebben altijd een bijzondere status. Ze hebben zich aan de ene kant niet hoeven te kwalificeren en zijn dus minstens twee jaar lang van de radar geweest, wat een analyse bemoeilijkt. Aan de andere kant overleeft een gastland praktisch altijd de groepsfase - of je moet België heten -, wat een voorspelling vereenvoudigt. In de zwakke poule A heeft Polen door het thuisvoordeel een goede kans deze traditie voort te zetten. Bekendste spelers zijn de doelmannen Szczesny (Arsenal) en Tyton (Philips) en het Borussia Dortmund-trio Piszczek, Blaszczykowski en Lewandowski. Vier jaar geleden stonden de rotondes dicht door toeterende Turken. Dit jaar met Poolse busjes?

Griekenland
Bijzondere aandacht gaat deze zomer uit naar de Grieken. Aangezien er op 17 juni verkiezingen zijn in Griekenland zouden ze weleens midden in het toernooi uit de eurozone kunnen worden gesodemieterd. Wat een wereld van verschil met acht jaar geleden, toen de Grieken vanuit het niets Europees kampioen werden. De namen van de helden van toen stemmen melancholisch: Nikopolidis, de grijsharige doelman. Traianos Dellas, onpasseerbare mandekker. Zagorakis, architect op het middenveld. Angelos 'Harrie' Charisteas, de scorende gup. En natuurlijk Koning Otto Rehhagel. Geen van allen is er nog bij deze zomer. Een onvervalste Griekse tragedie in de beste traditie van Sophocles - die overigens een verdienstelijke linkshalf schijnt te zijn geweest - dient zich aan. Naar verluidt heeft Ingeborg Beugel zich aangeboden als masseuse. De enige mogelijkheid voor de Grieken tot een happy end...

Rusland
Hij is er weer bij, onze Dick Advocaat. Dickie! Na het EK wordt hij trainer in Eindhoven; het avond in, avond uit draaien van Kenny Rogers-plaatjes op een Russische hotelkamer is dan ten langen leste gaan vervelen. Blijkbaar kan Dickie niet wachten om naar Nederland terug te keren, want in zijn voorselectie nam hij twee spelers op die nog nooit een interland hebben gespeeld, een speler die in 2006 voor het laatst meedeed en zelfs eentje wiens laatste optreden in het Russische team van 2004 dateert. 2004! Toen stond Andy van der Meyde nog in Oranje! Overigens heet een van de nieuwelingen Granat. Dickie gaat dus in principe voor een explosieve speelwijze. En dan maar hopen dat Granat een bres in de verdediging van de tegenstander weet te slaan.

Tsjechië
Vier jaar geleden vloog Tsjechië er in de laatste minuut van de groepsfase uit tegen Turkije door een blunder van doelman Petr Cech. Zijn badmuts gleed waarschijnlijk voor zijn ogen. Cech keept nog steeds, en nog steeds met muts. Dat belooft wat. Andere bekende spelers zijn Tomas Rosicky en Milan Baros, die inmiddels ook de kaap van 30 hebben gerond. De Tsjechen lijken sowieso rijp voor de rubriek Vergane Glorie. De toppers van weleer - Nedved, Koller, Poborsky - zijn museumstukken geworden en nieuwe internationale sterren lijken zich niet aan te dienen; hofleverancier is Viktoria Plzen met vijf spelers. Toch is zo'n groot toernooi vaak juist het podium waarop nieuwe helden geboren worden. Ook geselecteerd is ene Theodor Gebre Selassie. Aan de conditie zal het dus vermoedelijk niet liggen.

Kofi Dick:
'Voor deze poule zet ik mijn wekker niet. Dat hoeft sowieso niet, want alle wedstrijden worden 's avonds gespeeld, maar toch. De Jupiler League onder de poules. De Russen gaan met de Polen uitmaken wie groepswinnaar wordt. Ik heb alle vertrouwen in mijn naamgenoot Dick Advocaat. De Grieken vliegen er roemloos uit. Kunnen ze nog net op tijd thuis zijn om te stemmen.'
1.Rusland
2.Polen
3.Tsjechië
4.Griekenland

Geen opmerkingen: