donderdag 24 mei 2012

[Euro 2012]: Groep B

GROEP B: NEDERLAND - DENEMARKEN - DUITSLAND - PORTUGAL 

Nederland
Holland. Oranje. Bertjes Boys. Twee jaar geleden hadden we bijna 'de gouden generatie van 2010' bij kunnen schrijven in de Nationale Kronieken. De teen van Casillas – of de intuïtie van Robben – besliste anders. De selectie van toen is evenwel nog intact en bovendien nauwelijks verzwakt. Alleen Gio is eruit, maar voor hem hebben we nu Jetro. Of Anita Vurnon. Ook mooi. Dé nationale kwestie deze zomer is natuurlijk: Huntelaar en/of Van Persie? Je kunt Klaas-Jan eigenlijk niet met goed fatsoen op de bank zetten, maar Bert zweert bij Van Persie op 9, ook nu weer, let maar op. Dan zitten we ook nog eens in de poule des doods. En bovendien spelen we drie keer in een donkere uithoek van het duistere Oekraïne, dus geen oranje zee dit jaar. Nee, het moet echt meezitten willen we dit jaar weer een rondvaart door de grachten kunnen organiseren omdat we de finale hebben verloren.

Denemarken
In de poule des doods is er altijd één de underdog. De Denen schijnen nu die positie te bekleden. Ze eindigden in de kwalificatie echter ruim voor Portugal. En we weten van 1992 dat de combinatie Denemarken-Underdog een succesvolle mix kan zijn. Veel eredivisie-grut in de Deense selectie. Uiteraard de Amsterdamse smurf Eriksen, maar ook neo-020’er Lasse Schöne. En voorts nog wat (ex-)NEC-, Utrecht- en Groningen-spelers die, waren zij Nederlander geweest, nooit voor Oranje zouden zijn geselecteerd, wat iets zegt over de breedte van de selectie. Ook Dennis Rommedahl is er weer bij. 34 wordt ie deze zomer, waarmee 'roadrunner' inmiddels beter 'het hijgend hert' kan worden genoemd.

Duitsland
Charkov, 13 juni 2012, Duitsland-Nederland. Laatste minuut, Howie Webb doet ook aan Wiedergutmachung en geeft Oranje een strafschop. Robben, die 90 minuten lang is uitgefloten, neemt hem. Iedereen houdt de adem in. Robben legt aan… en scoort! IJskoud legt hij de vinger op de lippen. Twintigduizend Teutonen de mond gesnoerd. Ja, zo zou het kunnen gaan. Maar ik zie het niet gebeuren eerlijk gezegd. Duitsland is deze zomer de topfavoriet volgens de bookies. Maar is Gomez beter dan Huntelaar? Neu. Is Neuer beter dan de Stekel? Niet of nauwelijks. Mario Götze? Niet talentvoller dan Afellay. Özil of Sneijder? Gelijkwaardig. Müller of Van Persie? Even goed. Eén speler gaat echter het verschil maken: B. Schweinsteiger. Schweini bleef maar gaan in de CL-finale, 120 minuten lang. Dat houdt onze Bommel niet meer vol.

Portugal
We moeten weer tegen Portugal, onze eenentwintigste-eeuwse Angstgegner, en nog wel in de waarschijnlijk cruciale derde groepswedstrijd. Het is dus te hopen dat Bert van Oranje niet vergeet Bouhlarouz mee te nemen. We willen hem immers weer jankend van het veld zien gaan, de Portugays C. Ronaldo. De Ricky Martin onder de voetballers. Andere opties: Th. Janssen meenemen, die dan halverwege de tweede helft een peuk opsteekt en zo de hanenkam van C. in de hens zet. Of Dré Ooijer op basis van een 0-uren-contract, met stukloon voor elke gevelde Portugees en een bonus als het C. of Pepe betreft. Afijn. Bondscoach van de Portugezen is Paulo Bento, en dat is een goeie, voor ons althans, want hij maakt ruzie met sterspelers. Ricardo Carvalho en Bosingwa zijn er wegens 'onmin' met Bento bijvoorbeeld niet bij. Opvreten, die Portugezen.

Kofi Dick:
'Jullie Nederlanders moeten deze groep zonder problemen kunnen overleven. Duitsland is gelijkwaardig, maar Denemarken en zeker Portugal zijn te verslaan. Zoals jullie kleinkunstenaar Wolter Kroes al zingt: "Met Maarten in het doel zijn we eerste in de poule, daar kan dus niemand wat aan doen." Wie ben ik om dat tegen te spreken?'
1.Nederland
2.Duitsland
3.Denemarken
4.Portugal

1 opmerking:

ditisstefan zei

De stemming in Portugal bleek niet echt optimistisch vorige week toen ik er was. Maar dat geldt ook voor Nederlanders. Overigens weet ik niet of het ontbreken van "Boswinga" - zoals een bepaalde Nederlandse commentator hem steevast noemt - nu echt een aderlating is voor het Portugese elftal. ;)