woensdag 28 maart 2012

De laatste Nederlandse regering

'Catshuisoverleg lijkt te mislukken', verscheen vanmiddag opeens op Teletekst. Naar verluidt gaan VVD, CDA en PVV er niet uitkomen omdat Wilders sociaal-economische hervormingen tegenhoudt en een referendum over de euro eist. Het kon niet anders dat Wilders en het Catshuis een ongelukkige combinatie zou blijken. Dichtte Jacob Cats immers niet over zijn Sorghvliet - thans het Catshuis geheten - 'Ik wil hier mijnen geest in vrijheid laten zweven, / En laat, al die het lust, bij vorst of prinsen leven'? Een vrijzinnige geest kunnen we Wilders niet toeschrijven, en met de monarchie schiet hij ook al niet al te best op. Dat moest dus wel fout gaan.

Goed, dat kabinet gaat dus vallen. Al zal Mark Rutte daar ongetwijfeld anders over denken. Met het vertrek van Brinkman uit de PVV verdween al de gedogende meerderheid in de Kamer. Maar volgens Rutte was er niks aan de hand, hij had zijn ziel immers ook al verkocht aan de duivel aan God (in den naam van Kees, Eldert en de SGP-jongeren). Waarschijnlijk zal Rutte dan ook geen bezwaren hebben zonder de PVV verder te gaan. Minderheidsregering is immers minderheidsregering. Onverstoorbaar, heet dat.

Als Rutte nu zijn ontslag zou indienen bij de Koningin, dan is dat het slechtste wat ons land op dit moment kan overkomen, althans volgens bepaalde deskundigen. Er moet immers acuut een plan op tafel komen om de crisis te bezweren. Dat plan moet uiterlijk 30 april naar Europa. Dat moet van Van Rompuy, die dus feitelijk de baas is over Nederland. Zonder regering kunnen er echter geen beslissingen worden genomen en verkiezingen zorgen voor nog meer kostbare tijdverspilling. Maar alles wordt toch al door Brussel bepaald, dus waarom zouden we überhaupt nog zoveel geld en moeite steken in nationale verkiezingen?

Overigens is de makkelijkste oplossing natuurlijk de Nederlandse miljardenbijdrage aan de steun aan Griekenland terugtrekken. Waarom zou je immers miljarden uittrekken om een ander land overeind te kunnen houden als je zonder die miljarden zo in de problemen komt dat je zélf hulpbehoevend wordt? Dan is het nettoresultaat voor 'Europa' alsnog nul en kun je dus beter je geld besteden aan het oplossen van je eigen problemen. Maar dat zal de Eurocraten wel een onwelgevallige gedachte zijn.

Als het kabinet-Rutte valt hebben we snel een overgangsregering nodig om de definitieve machtsoverdracht aan Van Rompuy vlot te laten verlopen. Het lijkt me verstandig dat die geleid wordt door iemand die precies weet wat Nederlanders allemaal denken en vinden, iemand die zich altijd in de 'wij'-vorm uitdrukt maar zichzelf daar niet toe rekent, iemand die bovendien niet gehinderd wordt door de behoefte de Nederlandse belangen te behartigen.

Ik merk dat deze criteria het kandidatenpotentieel onmiddellijk reduceren tot één persoon: wie anders dan Ramsey Nasr, de Döner des Vaderlands, is de ideale kandidaat? Hij heeft Wilders immers al een schoft en een fascist genoemd, daar kun je in Europa absoluut mee aankomen. 'Wij hebben helemaal geen buitenlanders nodig om ons land op te heffen: we doen het zelf', aldus Ramsey. Ramsey's verborgen agenda wordt steeds minder verborgen. Laten we het maar eens ronduit zeggen: de verdwijning van Nederland als soevereine staat. In Brussel wordt er hard aan gewerkt. Het eerste anti-Nederlandse kabinet Ramsey-I zal er met open armen worden ontvangen.

Geen opmerkingen: